Belgium

Horeca Vlaanderen: "Tevreden over versoepeling, want meer dan verwacht"

De horecasector is tevreden over de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen door de Nationale Veiligheidsraad. De horecazaken mogen heropenen vanaf 8 juni met een sluitingsuur om 1 uur ’s nachts en bubbels van tien. Het is belangrijk voor onder meer de zakenlunches op de middag of op de gezellige terrasmomenten", reageert Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen in "Het Journaal Extra". Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) vindt de tafels van maximaal tien personen voor alle horecazaken een "heel duidelijk en eenvoudig systeem".

De horecasector is tevreden over de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen door de Nationale Veiligheidsraad. De horecazaken mogen open vanaf 8 juni met een sluitingsuur om 1 uur ’s nachts en bubbels van tien.

Er werd eerder uitgegaan van een sluitingsuur om middernacht voor de horecazaken, maar uit overleg op de Veiligheidsraad bleek dat voor in Franstalig België de vraag naar een iets later sluitingsuur groot was.

"We hebben er over gediscussieerd. In Vlaanderen vonden we een sluitingsuur om middernacht oké, maar in Franstalig België wilde men een later sluitingsuur. In het zuiden van het land hebben de mensen iets meer de zuiderse mentaliteit. Die eten wat later en vandaar zijn we tot de overeenkomst gekomen dat de horeca tot 1 uur open mag blijven", zegt minister van Werk Nathalie Muylle.

Bekijk het gesprek met minister van Werk Nathalie Muylle hier en lees voort onder de video:

Horeca Vlaanderen reageert positief op de voorstellen van de Nationale Veiligheidsraad. Vanaf 8 juni mogen de horecazaken opnieuw de deuren openen. Naast het sluitingsuur om 1 uur en tafels van maximaal tien personen moeten de obers ook mondmaskers dragen en is er verplicht bediening aan tafel. De toog van cafés mag niet in gebruik worden genomen.

"Het is een versoepeling van de maatregelen voor de horeca. Ik wil de Veiligheidsraad daar voor bedanken. Het is belangrijk voor zakenlunches op de middag en het geeft iets meer ruimte op de gezellige terrasmomenten. Het is een belangrijke stap, maar ik wacht de teksten nog af", reageert Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen in "Het Journaal Extra".

Niet alle horecazaken zullen op 8 juni de deuren openen

De Caluwe verwacht dat een aantal horecazaken op 8 juni zullen heropenen en een aantal andere niet. "We hebben steeds gezegd dat als het economisch moeilijk haalbaar is om rendabel te zijn, dat de mensen de keuze hebben. Ik denk dat we daar de komende dagen meer nieuws over zullen hebben."

Horeca Vlaanderen blijft steunmaatregelen vragen voor de horeca. "Er ligt een pakket op tafel. We gaan de komende dagen bekijken hoe we in alle rust en sereniteit te laten landen met de overheid. Ik denk dat de 35.000 Vlaamse horecaondernemers daar baat bij hebben dan bij populistische uitspraken. Daar heeft niemand iets aan."

Bekijk het gesprek met Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen uit "Het Journaal Extra" hier en lees voort onder de video:

Minister van Werk Nathalie Muylle vindt de nieuwe richtlijnen duidelijk en eenvoudig uit te leggen. "We hebben gekozen voor maximaal tien mensen per tafel. We kozen voor een heel eenvoudig systeem voor alle horecazaken en maakten geen onderscheid tussen cafés en restaurants", aldus Muylle.

"Heel veel horeca leeft van de werkrelaties en de zakenlunches. De ene week kan je met tien collega’s (of vrienden) gaan eten. De week daarna kan je met tien andere mensen afspreken. We vragen om op weekbasis de contacten tot tien te beperken en die regel leek ons eenvoudig verklaarbaar."

Minister Muylle geeft ook mee dat klanten thuis moeten blijven als ze ziektesymptomen hebben. "In de horeca gelden dezelfde regels als voor winkels. Mensen met ziektesymptomen moeten thuis blijven", aldsu Muylle.

Football news:

Guardiola verloor voor het eerst in zijn carrière drie uitwedstrijden op rij in de League
Over Lautaro Marotta: hij heeft niet de minste wens getoond om te vertrekken
Conte op 1:2 Met Bologna: het niveau van Inter is veel lager dan verwacht
Liverpool heeft drie punten nodig, geen record. Je kunt geen record breken als je er de hele tijd over nadenkt
Klopp op 2-0 met Aston Villa: Liverpool is succesvol omdat ze moeilijke wedstrijden winnen
Mane op 2-0 met Aston Villa: Liverpool verdiende 3 punten, maar je kunt geen 4-5 goals verwachten tegen een goede tegenstander
Salah scoorde 100 (73+27) punten in 116 wedstrijden in de Premier League. Alleen Shearer bereikte dit teken sneller