Belgium

Het Nieuwsblad strikt Patrick Lefevere als vaste columnist: “Er valt zoveel te vertellen over wat er zich achter de schermen afspeelt”

Patrick Lefevere komt naar Het Nieuwsblad. De meest succesvolle ploegmanager ooit zal een heel wielerseizoen lang elke zaterdag een column publiceren in onze krant en op onze site. “Er valt heel veel te vertellen over wat zich achter de schermen van de koers afspeelt’.”

Lefevere werd pas 65 maar vindt het nog veel te vroeg om nu al zijn memoires te schrijven. “Maar ik wil wel aan de lezers van Het Nieuwsblad vertellen wat er in en rond de koers beweegt. Er valt zoveel te vertellen over wat er zich achter de schermen afspeelt in het peloton en de sportwereld. En ik heb daar wel mijn visie op”, aldus de manager van Deceuninck-Quick Step.

Het Nieuwsblad werkte in het verleden al enkele keren samen met Lefevere. Zo was hij al columnist in het wielervoorjaar, gaf hij zijn mening tijdens de Tour en was hij ook onze gastschrijver tijdens het voorbije WK in het Engelse Yorkshire. Dat leidde nu tot een samenwerking voor het volledige seizoen.

Niet vies van scherpe kritiek

Vorige zaterdag nog toonde hij Het Nieuwsblad een foto waarin hij op zijn verjaardagsfeest afgebeeld staat met een kapiteinshoed en twee opgestoken middenvingers. Het typeert misschien nog het best de West-Vlaming. Het peloton erkent hem als de ‘patron’, maar diezelfde patron is niet vies van scherpe kritiek op de wielerwereld. Organisatoren, collega-ploegleiders, verantwoordelijken van de Internationale WielerUnie, de machtige Tour-organisatie, tv-stations, journalisten,... Allemaal hebben ze al stevige opmerkingen mogen incasseren van de ‘patron’.

Qua palmares is Lefevere niet te evenaren. In diverse teams had hij de voorbije jaren toppers aan boord als Johan Museeuw, Tom Boonen, Paolo Bettini, Michele Bartoli, Frank Vandenbroucke, Tom Steels, Andrea Tafi, Gianluca Bortolami, Niki Terpstra, Philippe Gilbert. Dat leidde tot een oogst van een onwaarschijnlijk aantal overwinningen, met meer dan zeventig in één seizoen. De manier waarop het team voor mekaar werkt en de dominantie van de ‘blauwe garde’ leidde tot de naam The Wolfpack.

Voor het komende seizoen zijn bij Deceuninck-Quick Step alle ogen gericht op de jongste Sportman van het Jaar Remco Evenepoel, maar met maar met de feitelijke kopman Julian Alaphilippe, Bob Jungels, Yves Lampaert en Zdenek Stybar heeft Lefevere ook nog andere kleppers in huis.

65-plus, maar

Lefevere zei zaterdag ook tegen collega Jan-Pieter De Vlieger van Het Nieuwsblad dat hij wel 65-plus is maar een rol in de wandelclub, de boekenclub of bij de vinkenzetters nog niet aan hem besteed is. Dinsdag kwam hij nog in het nieuws als nieuwe onafhankelijke bestuurder bij Anderlecht.

De column van Patrick Lefevere start zaterdag en loopt een heel seizoen, tot en met het Gala van de Flandrien van Het Nieuwsblad. De trofee waarin het peloton zelf elk jaar de laureaat kiest.

Football news:

Thomas Tuchel:als beide benen intact waren, had je mijn 40 meter sprint kunnen zien
PSG redde Tuchel ' s huisdier: Choupo-moting kreeg iedereen gratis, slaagde er niet in om vanaf een centimeter te scoren, en trok Paris nu naar de halve finale van de Champions League
Gian Piero Gasperini: het ergste is dat we zo dichtbij waren. Ik kan alleen de jongens bedanken
Neymar was de speler van de wedstrijd Atalanta-PSG. Hij assisteerde
ПС PSG leed door de hele kwartfinale en draaide het om in 149 seconden. De Italiaanse vloek opgeheven en zo ver gegaan in de Champions League voor de eerste keer in 25 jaar
ПС PSG ' s pijn werd omgezet in geluk: in drie minuten, de lijdende sterren veranderden in het vieren van koningen
De club uit Italië wint de Champions League niet voor het 10de jaar op rij. Dit is een anti-record