Belgium

Herfststorm Odette trekt morgenavond over het land, KMI geeft code oranje voor kust en West-Vlaanderen

Aan het begin van de herfst trekt morgenavond al meteen een herfststorm over het land. België heeft voor het eerst de naam van de storm bepaald, sinds het meedoet met de Europese naamgeving. De keuze viel op Odette.

Het is te merken aan het weer dat de herfst zijn intrede doet. De temperatuur zakt morgen naar 15 graden en het gaat stevig waaien. Aan de kust wordt het morgenavond een echte noordwesterstorm met windsnelheden tot 110 kilometer per uur en tot 120 kilometer per uur op volle zee. Ook landinwaarts gaat het krachtig waaien, met rukwinden tot 90 kilometer per uur.

Code oranje

Het KMI geeft op zijn website code oranje voor de kust en West-Vlaanderen vanaf 17.30 uur tot zaterdagochtend 7 uur. Code oranje betekent volgens het KMI: "Er wordt zeer veel wind verwacht waarbij (belangrijke) schade of overlast op grotere schaal mogelijk is en het verkeer ernstige hinder kan ondervinden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op."

Ook weerman Frank Deboosere waarschuwt voor de eerste najaarsstorm. "De bomen staan nog in blad, dus ze zullen meer wind vangen en dus is de kans groter dat ze omwaaien. Het is dus aan te raden om je auto op vrijdagavond niet onder een boom te parkeren."

Omdat het om een noordwesterstorm gaat, zal de wind loodrecht op de kustlijn blazen. "Gelukkig zitten we met zogenaamd "doodtij", stelt Deboosere gerust. "Dat wil zeggen dat het water bij hoogtij minder hoog komt. Door de stormwind wordt het zeewater dan wel richting kust opgestuwd, maar daar verwachten we niet veel problemen. Dat zou anders zijn moesten we met bijvoorbeeld springtij zitten."

Het heeft al een tijdje niet meer hard gewaaid, daarom zijn er dus veel zaken die nu losliggen en met de storm kunnen wegwaaien

Verder waarschuwt Deboosere ook voor veel loszittende zaken, die kunnen wegwaaien. "Het heeft al een tijdje niet meer hard gewaaid, daarom zijn er dus veel zaken die nu losliggen en met de storm kunnen wegwaaien. Best dus in je tuin of op je terras controleren of alles veilig vastzit."

Het is de eerste keer dat een storm een naam krijgt die het KMI heeft gekozen. Wanneer het KMI code oranje of rood aankondigt voor een stormwaarschuwing en dat de storm zich in Belgische territoriale wateren ontwikkeld heeft, mag het KMI de naam geven.

Aan het begin van het seizoen wordt een alfabetische lijst opgesteld met namen voor de stormen die gaan komen. Elk land mag dan een aantal voorstellen doen. "We zijn nu aan de letter "o" en België heeft voor Odette gekozen", legt Deboosere uit. 

Football news:

Keane heeft 4 goals gescoord in PSG ' s laatste 2 wedstrijden. In 37 wedstrijden in Everton, had hij hetzelfde nummer
Carragher op Mourinho: ze zeiden dat zijn voetbal uit een ander tijdperk kwam. Als hij de Premier League zou winnen, zou het geweldig zijn. Voormalig Liverpool verdediger Jamie Carragher deelde zijn mening over Tottenham. Natuurlijk wil ik dat Liverpool de Premier League wint, maar als iemand anders het moet doen, heb ik liever dat Jose Mourinho wint. Hij heeft de laatste tijd veel problemen. Ze zeiden dat hij een man was van gisteren, dat zijn voetbal uit een ander tijdperk kwam. Ik wil dat hij weer wint en twee vingers geeft aan iedereen. Dat zou een geweldig verhaal zijn. Na wat hij in de loop van zijn carrière heeft bereikt, wordt hij nog steeds bekritiseerd voor de manier waarop hij soms mensen behandelde, dus het zou geweldig zijn als hij nu won, omdat hij in verschillende omstandigheden Carragher zei. Gary Neville: Mourinho geeft Tottenham het vertrouwen om de Premier League te winnen. Jose is alleen geïnteresseerd in winnen
Gennaro Gattuso: Napoli moet vooral lovend spelen om echte Sociedad te verslaan
Neymar werd vervangen in de 26e minuut van de wedstrijd tegen Istanbul door blessure. In de 26e minuut werd Neymar vervangen door de Parijse spits. In plaats daarvan nam Pablo Sarabia het veld in. De Braziliaan verwondde een spier in zijn linkerbeen. Neymar zat te huilen. In dit seizoen van de Ligue 1 speelde de Braziliaan 4 wedstrijden, waarbij hij 2 goals scoorde en 3 assists maakte
Juventus aandelen zijn vier keer gestegen in vijf jaar. Ronaldo-dit is slechts een van de redenen waarom wij met de openings makelaarte maken hebben
Mourinho geeft Tottenham het vertrouwen om de Premier League te winnen. Jose is alleen geïnteresseerd in het winnen van de voormalige Manchester United verdediger Gary Neville deelde zijn mening over Tottenham ' s kansen om het Engelse kampioenschap te winnen. Toen Kane zei dat Tottenham in staat was om iets speciaals te bereiken, had hij het niet over het winnen van de League Cup of de FA Cup. Hij had het over het winnen van de Premier League of een grote trofee in Europa. Ik denk niet dat ze de Premier League kunnen winnen. Maar vanwege Mourinho ' s aanwezigheid, zou je kunnen denken dat hij in staat is tot het ondenkbare. Ik had niet verwacht dat Tottenham zo veel geld zou uitgeven als deze zomer. Mourinho is de coach die geld kan komen vragen. Nu hebben spurs een team dat kan concurreren voor het kampioenschap. Ze hebben ongelooflijke spelers in de offensieve lijn, en het seizoen is vreemd, maar ik denk niet dat ze kunnen winnen het kampioenschap. Ze hebben het alleen nog niet eerder gedaan. Om Arsenal voor te zijn, Manchester United, Chelsea en de derde plaats zou een ongelooflijke prestatie zijn. Ik heb ze niet opgenomen in mijn top vier aan het begin van het seizoen, maar nu doe ik, ze hebben mijn gedachten aanzienlijk veranderd in de afgelopen weken. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Mourinho met Tottenham Hotspur de Premier League zal winnen. Ik denk niet dat het zal gebeuren, maar zijn aanwezigheid zal de spelers vertrouwen geven, want het enige wat Jose Interesseert is winnen. Hij zal hier alles voor doen, en dit is de mentaliteit die spelers nodig hebben zei Neville
Rivaldo: Ik ben niet zeker over Barcelona ' s kansen om de Champions League te winnen