Belgium

Google luistert opnieuw mee naar onze stemmen

Google gaat weer luisteren naar audio-opnames van stemmen van gebruikers. Dat zegt het technologiebedrijf in een email aan iedereen met een account bij Google. Het bedrijf uit Silicon Valley liet jarenlang opnames analyseren om hun producten te verbeteren, zonder dat gebruikers dat wisten. Dat konden vragen aan de slimme speaker Google Home zijn of stemopdrachten aan Google Maps. VRT NWS bracht dat vorig jaar aan het licht, waardoor Google er wereldwijd ruim een jaar mee stopte en nu haar privacyvoorwaarden aanpast.

Medewerkers van onderaannemers van Google luisterden naar opnames die gemaakt werden met de slimme Google Home-luidsprekers en via de Google Assistent-app op smartphones. Vorig jaar kon VRT NWS ruim 1.000 fragmenten in het Nederlands beluisteren.

Het ging vaak om fragmenten die meestal bewust werden ingesproken, zoals het oproepen van het weerbericht. Maar vaak krijgen de medewerkers ook gesprekken tussen mensen te horen die onbewust werden opgenomen, soms met gevoelige informatie. Of alledaagse discussies.

Anoniem, maar niet helemaal

De medewerkers van Google wisten niet van wie de stemmen waren. Alles gebeurde anoniem, maar in de audiofragmenten waren regelmatig wel adressen of namen. En dan is anonimiteit relatief.

Het was voor ons niet moeilijk om enkele mensen terug te vinden. In deze video tonen we dat. (lees voort onder de video)

Na ruim een jaar luistert Google weer

Nergens in de privacyvoorwaarden van Google stond letterlijk dat Google medewerkers, van onderaannemers dan nog, liet meeluisteren. Privacy experts stelden zich vragen en ook veel mensen waren verrast. Nadat VRT NWS het nieuws uitbracht, stopte Google er over de hele wereld meteen mee. Want het beluisteren van opnames gebeurde uiteraard niet alleen door Nederlandstalige medewerkers.

Vandaag start Google opnieuw met het luisteren naar opnames. Nu heb je wel de keuze of je dat laat doen met je stem, je geeft je toestemming of niet. Die optie staat nu standaard ‘uit’, terwijl die tot vorig jaar gewoon ‘aan’ stond. Je hebt de keuze om al dan niet mee te doen.

Voor alle duidelijkheid, Google luistert u niet af via de slimme luidspreker of uw telefoon. Google luistert dus met vertraging mee.  Alle zoekopdrachten die de voorbije maanden werden gevraagd aan Google worden niet meer geanalyseerd. Vragen die vanaf nu worden gesteld wel, tenminste als u dus uw toestemming geeft. Je eigen spraakopdrachten kan je terugvinden in je Google-account.

In een geschreven mededeling laat een woordvoerder van Google het volgende weten: "Wij zijn van mening dat je jegegevens moet kunnen beheren op een manier die voor jouw het beste werkt. We hebben onlangs onze instellingen bijgewerkt en meer details opgenomen over hoe Google spraak- en audio-opnames gebruikt om producten zoals Google Assistant voor iedereen te verbeteren. Mensen hebben de mogelijkheid om hun keuze te bekijken en te bevestigen en we gaan niet verder met het opslaan van opnames totdat ze hun voorkeur hebben bevestigd".

Hieronder is een (voorbeeld)mail te zien die Google stuurt naar al haar gebruikers.

Een voorbeeldmail zoals Google naar haar gebruikers zal sturen.

Een voorbeeldmail zoals Google naar haar gebruikers zal sturen.

Een slimme speaker luistert altijd een beetje mee

Google analyseert stemmen om de service van het producten te verbeteren, om dialecten en uitspraken goed te verstaan en de juiste zoekopdracht te kunnen geven. Ze verbeteren er hun artificiële intelligentie mee.

Er worden elke dag bijna 7 miljard zoekopdrachten gedaan in de zoekmachine van Google. 1,5 miljard mensen heeft een emailaccount bij het bedrijf en 500 miljoen mensen gebruiken de Google Assistent. Die geven niet allemaal opdrachten met hun stem, maar de data die Google verzamelt, is gigantisch.

Ook Amazon en Apple lieten tot vorig jaar mensen meeluisteren naar zoekopdrachten. Zo heeft Amazon een slimme speaker Alexa. En Apple heeft ‘Siri’ op haar telefoons en computers. Apple heeft vorig jaar zelfs excuses aangeboden voor het meeluisteren en is er ook mee gestopt.

Slimme speakers zijn voortdurend geluid aan het monitoren en ook stukjes aan het opslaan tot ze het commando horen dat hen activeert. Bij Google is dat “Ok, Google.” Een slimme speaker werkt uiteraard niet goed als hij niet reageert op stemcommando's. En dus luistert hij mee.

Football news:

Mendy heeft 1 goal in 4 wedstrijden in Chelsea. Kepa-6 voor 3 wedstrijden dit seizoen
RB Leipzig verwacht dat Liverpool in Januari (de zondagswereld) 40+ miljoen pond zal aanbieden aan Upamecano. Volgens de zondagse wereld verwacht de Duitse club dat Liverpool in Januari meer dan 40 miljoen pond zal bieden aan de 21-jarige Fransman. Er zij op gewezen dat het voor Leipzig moeilijk zal zijn een dergelijk aanbod af te wijzen. (') Over de belangstelling van Liverpool voor Pamakana. Het werd ook opgeëist door Manchester United, Bayern München, Manchester City en Real Madrid. In dit seizoen speelde de speler 5 wedstrijden in de Bundesliga en scoorde één doelpunt
Real Madrid nam contact op met Pochettino voordat de Clasico (Onda Cero)
RFEF kan Koeman straffen voor woorden over VAR nadat de Clasico
Luke Shaw: hun doelman maakte een paar reddingen en liet Chelsea achter in het spel. Manchester United had 3 punten moeten nemen.Ik dacht dat ze niet veel kansen gaven, maar we deden het goed op dat punt. Je had een goal of zelfs twee moeten scoren en drie punten moeten scoren
Vasily Utkin: Khabib zal terugkeren. Ik ben er zeker van dat de Journalist Vasily Utkin ervan overtuigd is dat UFC lichtgewicht kampioen Khabib Nurmagomedov in de toekomst zijn professionele carrière zal hervatten. Ik ben er zeker van dat Khabib zal terugkeren. Juist omdat hij nu zijn vertrek uitlegde met een belofte aan zijn moeder. Alle moeders houden van hun kinderen. De dag dat Khabibin ' s moeder ziet dat haar zoon ziek is zonder te vechten - en hij zal onvermijdelijk ziek worden, zoals met elke atleet gebeurt-zal komen. En dan gaf ze hem zijn woord terug. En hij zal naar het dertigste gevecht gaan ter ere van zijn vader. Zoals Abdulmanap droomde. De dertigste strijd zal de laatste kans hebben. Ik denk dat het niet snel zal gebeuren, maar het zal wel gebeuren. En dit zal niet eens een u-bocht of een verandering van beslissing zijn, het zal een voortzetting zijn van Khabib ' s relatie met zijn familie, die, zoals we gisteren weer zagen, bijzonder is. Heel speciaal
Robert Lewandowski: statistieken zijn niet zo belangrijk voor mij. Mijn focus ligt op de ploeg Bayern Striker Robert Lewandowski. De Pool scoorde een hattrick in de wedstrijd. Ik hoop dat wij deze vorm nog lang kunnen handhaven. We willen altijd onze beste voetbal laten zien. Als we een kans hebben om te winnen - zoals we vandaag hebben gedaan-proberen we zo snel mogelijk de uitkomst van de wedstrijd te bepalen