Belgium

Gevechten in betwist gebied Nagorno-Karabach een maand oud, derde bestand meteen geschonden

In het betwiste gebied Nagorno-Karabach in de Zuidelijke Kaukasus blijven de gevechten tussen Armeniërs en Azeri onverminderd doorgaan. Een bestand, het derde al sinds het conflict vier weken geleden fel oplaaide, werd gisteren geschonden, bijna meteen nadat het was afgekondigd.

Precies een maand geleden is het 30 jaar oude conflict tussen buurlanden Armenië en Azerbeidzjan over het betwiste gebied Nagorno-Karabach opnieuw fel opgelaaid. Nagorno-Karabach wordt internationaal erkend als een regio die deel uitmaakt van Azerbeidzjan, maar het gebied wordt vooral bewoond door etnische Armeniërs, die eenzijdig de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen.

Vier weken na het uitbreken van de gevechten gaat het geweld in de regio onverminderd door. Ook nadat afgelopen zondag een bestand -het derde al- was afgekondigd. Het bestand kwam tot stand na bemiddeling door de Verenigde Staten, en ging gisterochtend in. Maar nog geen uur later bleek het al weer te zijn geschonden. 

De ministeries van Defensie van Armenië en Azerbeidzjan beschuldigden elkaar van het schenden van de wapenstilstand. Azerbeidzjan kwam eerst met de melding dat de stad Terter en omliggende dorpen werden bestookt, wat door Armenië werd ontkend. Armenië zei dan weer dat het leger van Azerbeidzjan bleef doorgaan met aanvallen, onder meer raketaanvallen, in de regio Nagorno-Karabach.

"5.000 doden", volgens Poetin

Vandaag zijn opnieuw 35 militairen omgekomen, zeggen de Armeense autoriteiten in Nagorno-Karabach. Het aantal militairen dat de voorbije vier weken is gesneuveld, zou intussen boven de 1.000 liggen. Er zouden ook zeker 30 burgerdoden zijn gevallen. Azerbeidzjan geeft geen cijfers van militaire verliezen, maar spreekt van meer dan 60 burgerdoden.

De Russische president Vladimir Poetin liet vorige week dan weer weten dat volgens Russische informatie al bijna 5.000 mensen zijn omgekomen bij de gevechten in Nagorno-Karabach. Een veel hoger cijfer dan degene die Armenië en Azerbeidzjan geven.

Minsk-groep

Later deze week, op donderdag, plant de Minsk-groep in de Zwitserse stad Genève een nieuw gesprek met de ministers van Buitenlandse Zaken van Armenië en Azerbeidzjan. De Minsk-groep, voorgezeten door diplomaten uit Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten, bemiddelt sinds de jaren 90 tussen Armenië en Azerbeidzjan. Ook een aantal andere landen maken er deel van uit: onder meer ook Turkije, een steunpilaar van Azerbeidzjan. Turkije heeft al gevraagd om een grotere rol binnen de Minsk-groep.

Dat een nieuw diplomatiek overleg iets zal opleveren, lijkt niet erg waarschijnlijk. Gisteren haalde president Ilham Alijev van Azerbeidzjan nog uit naar de Minsk-groep en de "nutteloze vergaderingen" die die belegt. Azerbeidzjan is weinig geneigd tot diplomatiek overleg omdat zijn troepen gestaag oprukken in Nagorno-Karabach, vooral in het zuiden aan de grens met Iran.

Football news:

Ex-Manchester United verdediger Valencia verhuisde naar Mexico ' s Queretaro
Gerard Pique: Ik heb er altijd van gedroomd om President van Barca te worden, maar ik weet niet of het zal gebeuren. Neemt u deel aan de presidentsverkiezingen? Zeker niet bij de volgende verkiezingen. Ik ben nog steeds een speler dus ik kan niet deelnemen, maar je weet nooit wat er in de toekomst kan gebeuren. Jullie weten allemaal dat ik een grote fan ben van Barcelona. Ik wil de club waar ik zoveel van hou op alle mogelijke manieren helpen, wat betekent dat ik me goed moet voorbereiden op de rol van President als Ik vind dat ik in de toekomst kan bijdragen. Zo niet, dan zal ik dit standpunt niet inroepen. Ik zal in de toekomst een beslissing nemen, Ik heb er altijd van gedroomd, maar ik weet niet of het zal gebeuren gaf Pique toe
Verheug je en geniet van het leven in deze middelmatige tijd. Denk aan de grote zinnen Maslachenko-join
De ex-Manchester City verdediger Lescott heeft zijn carrière hervat bij de racing Murcia van de Spaanse 4e divisie
Lampard op Chelsea vs Tottenham match: we vechten voor leiderschap, het spel zal belangrijk zijn. Maar er is nog een lange weg te gaan. Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn verwachtingen voor de komende Premier League wedstrijd tegen Tottenham. Na 9 ronden deelt Tottenham de eerste plaats met Liverpool met 20 punten, Chelsea en Leicester hebben 2 punten minder. Chelsea tegen Tottenham is toch een speciale wedstrijd, want het is een Derby. Ik weet wat het is
De autopsie van Maradona ' s lichaam toonde aan dat zijn hart twee keer meer was dan normaal (Clarin)
Opa stopte midden op straat en zong luid. De open brief van Maslachenko ' s kleindochter