Belgium

Gesprekken over handelsakkoord tussen EU en VK staan "op pauze", morgen crisisoverleg tussen Von der Leyen en Johnson

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw handelsakkoord zijn vanavond "op pauze" gezet omdat de voorwaarden voor zo'n akkoord er (nog altijd) niet zijn. Dat zegt Europees onderhandelaar Michel Barnier. Voorzitter Ursula Von der Leyen van de Europese Commissie en Brits premier Boris Johnson bespreken de kwestie morgen.

"Na een week intens onderhandelen in Londen, samen met David Frost (de Britse onderhandelaar, red.), zijn we vandaag overeengekomen dat de voorwaarden voor een akkoord er niet zijn, door belangrijke meningsverschillen op vlak van eerlijke concurrentie, bestuur en visserij", schrijft Michel Barnier vanavond op Twitter.

"We zijn overeengekomen om de gesprekken te pauzeren om onze oversten te informeren over de stand van zaken van de onderhandelingen. Commissievoorzitter Von der Leyen en premier Johnson zullen de stand van zaken morgen in de namiddag bespreken."

Frost heeft dezelfde boodschap eveneens op Twitter geplaatst. Nochtans kwamen de voorbije dagen af en toe signalen dat de onderhandelingen over een handelsakkoord voor een doorbraak stonden. Tegelijk circuleerden berichten dat dit niet klopte en dat de verschillende standpunten mijlenver uiteen bleven liggen. Dat laatste lijkt nu te kloppen.

Boris Johnson en Ursula Von der Leyen

Boris Johnson en Ursula Von der Leyen PA Wire/PA Images

Het handelsakkoord moet tegen 31 december in kannen in kruiken zijn want die avond om middernacht eindigt de overgangsperiode die begon toen het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 formeel uit de Europese Unie stapte. Sindsdien is de handel als vanouds blijven doorgaan volgens de bestaande regels, maar dat kan vanaf 1 januari 2021 niet meer.

Als een akkoord uitblijft, dan stevenen we af op een harde brexit. Dat betekent dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zich dan op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) moeten beroepen. Een van de gevolgen daarvan, zijn importheffingen op veel producten. 

In deze video leggen we je helder uit wat een brexit zonder handelsakkoord precies zou betekenen:

Football news:

Atletico leidt Real Madrid met 7 punten in La Liga en heeft een wedstrijd te missen
Liverpool wint geen 5 wedstrijden op rij in de Premier League. Het team van Klopp herhaalde de ergste reeks in 4 jaar
Liverpool ' s 68-wedstrijd ongeslagen thuis in de Premier League is afgelopen. De ongeslagen wedstrijd van de Reds op Anfield in de Premier League is afgelopen. Het was 68 wedstrijden. Het team van Jurgen Klopp heeft drie jaar en 273 dagen niet verloren in het kampioenschap. Liverpool ' s streak is de op één na langste in termen van het aantal wedstrijden zonder nederlaag thuis in de geschiedenis van het Engelse kampioenschap. Het record is van Chelsea-86 wedstrijden
Liverpool scoorde niet 4 opeenvolgende Premier League wedstrijden
Milik verhuist naar Marseille. Hij werd gefotografeerd met een shirt met het 19e nummer
Suarez scoorde 10 keer in de competitie voor de tiende keer op rij
Attletico miste een schot van Eibar Dmitrovich vanaf de strafplaats. De doelman Marko Dmitrovic, die een straf veranderde, maakte in de 12e minuut een goal-keeper Marko Dmitrovic. Hij werd de eerste keeper sinds 2011 die scoorde in La Liga. Daarna volgde hij Daniel Aranzubia op in de Deportivo. Het was ook de eerste keer sinds 2002 dat een doelpunt werd gescoord door een doelman van de penalty spot. De laatste keer dat Nacho Gonzalez, de keeper van Las Palmas op dat moment, scoorde vanaf een punt in de Spaanse top league. In de geschiedenis van La Liga slaagden slechts zes goal Keepers erin om het doel van de tegenstander te raken voor de huidige wedstrijd