Belgium

Geschokte reacties na nieuwe aanslag in Frankrijk -ook vanuit Turkije, dat aanval "krachtig veroordeelt" 

Archieffoto van Europese leiders met onder meer Emmanuel Macron, Angela Merkel en Charles Michel.

Archieffoto van Europese leiders met onder meer Emmanuel Macron, Angela Merkel en Charles Michel.

Het regent reacties en steunbetuigingen aan Frankrijk na de bloedige terreuraanslag van vanochtend in de basiliek van Nice. De meest landen scharen zich pal achter Frankrijk dat de voorbije dagen in het vizier gekomen is van radicale moslimgroepen. Opvallend was de reactie van de Turkse regering, die de laatste tijd op ramkoers ligt met Franrijk, maar de aanval "krachtig veroordeelde". 

Niet enkel Frankrijk, maar heel Europa en ver daarbuiten lijkt in shock na de terreuraanslag waarbij vanochtend drie mensen zijn vermoord in de basiliek van Nice. 

"Heel Europa staat achter u!", zo verzekerde onze voormalige premier en huidig Europees president Charles Michel de Fransen van de steun van de andere lidstaten. Onze huidige premier Alexander De Croo sloot zich daar meteen bij aan met de opmerking dat "dit onze vastberadenheid versterkt om onze waarden en vrijheden te beschermen". 

Eenzelfde solidariteit met Frankrijk was er bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Merkel is "diep geschokt door de wrede moorden" en Conte vertrouwt erop dat "onze waarden sterker zijn dan fanatisme, haat en terreur". De Britse premier Boris Johnson veroordeelt deze "barbaarse daad". Gelijkaardige geluiden waren er in andere Europese hoofdsteden te horen, onder meer bij de Nederlandse premier Mark Rutte.

Onze waarden zijn sterker dan fanatisme, haat en terreur

Een opmerkelijke reactie komt er uit Turkije. "Wij veroordelen krachtig de aanval van vandaag in de kerk van Notre-Dame in Nice en bieden ons medeleven aan aan de nabestaanden van de slachtoffers", luidt het in een mededeling van de Turkse regering.  "Zij die een dergelijke aanval uitvoeren in een heilige plaats kunnen zich niet beroepen op gelijk welke religeuze, menselijke of morele waarden".

Dat is opvallend, want Turkije staat in onder meer Libië, Syrië, de Middellandse Zee en in de Kaukasus op ramkoers met Frankrijk en president Erdogan had eerder opgeroepen tot een boycot van Franse producten uit ongenoegen over wat hij "de anti-islamhouding van Frankrijk" noemt.

Wij zijn solidair met het Franse volk tegenover terreur en geweld

Ook opvallend is de reactie vanuit Rusland. Moskou veroordeelt de steekpartij in Nice, maar roept tegelijk op tot "respect voor religie", een verwijzing naar de cartoons van Mohammed. Rusland heeft een islamitische minderheid, maar het regime van president Vladimir Poetin onderhoudt ook erg nauwe banden met de Russisch-orthodoxe kerk.

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach