Belgium

Geen zwemmen en LO, virologische time-out in hoger onderwijs: uw vragen over school en corona

Hoe vaak mag mijn kind naar school vanaf 1 september?

In de week van 1 september mogen alle kinderen voltijds dagen naar school (van dinsdag tot en met vrijdag, red.). Van de peuterklas tot het zesde middelbaar. De lessen starten de eerste schoolweek in code geel.

Zullen mijn kinderen altijd naar school kunnen?

Dat hangt ervan af. Vanaf de tweede week ziet de situatie er mogelijk al anders uit, dan kunnen scholen naar code oranje overschakelen. Mocht een ‘alarm’ afgaan in uw gemeente, dan kan de school naar code oranje overgaan. Dat alarm komt van de Risk Assessment Group (RAG). Een lokale crisiscel evalueert de situatie, en uiteindelijk beslist de minister van onderwijs of code oranje geactiveerd wordt in de scholen. De school brengt u op de hoogte.

Wat betekent dat voor uw kind? Kleuters, lagereschoolkinderen en al wie in de eerste graad secundair onderwijs zit blijft bij code oranje gewoon voltijds naar school gaan. Kinderen in de tweede en derde graad gaan week om week naar school.

"

Moet mijn kind een mondmasker dragen?

Leerlingen in het secundair onderwijs moeten in de klas te allen tijde een mondmasker dragen, ook bij code geel. Tijdens de pauzes en in de turnles is dat niet nodig.

Leerlingen in het basisonderwijs moeten nooit een mondmasker dragen, ook niet als ze ouder dan twaalf jaar zijn.

Moet ik mijn kinderen brengen met een mondmasker?

Ja. Als u uw kind brengt of afhaalt bent u verplicht een mondmasker te dragen. Ook als u in de school komt. Maar dat wordt vanaf code geel in het secundair en code oranje in het basisonderwijs zo veel mogelijk vermeden.

Mogen grootouders kinderen brengen en ophalen?

Ja, dat mag (ook met mondmasker). Maar let wel op als grootouder: hebt u gezondheidsproblemen (diabetes bijvoorbeeld), dan is het wijselijk om risicocontacten te vermijden.

Draagt de leerkracht van mijn kinderen een mondmasker?

De kleuterjuffen dragen enkel een mondmasker als ze geen afstand kunnen houden met collega’s. Niet in de klas dus.

Leraars in de lagere school dragen geen masker bij het lesgeven, indien er voldoende afstand is tussen de leraar en de kinderen. Maar het kan wel als er op andere moment geen afstand kan worden gehouden.

Leerkrachten in het secundair onderwijs dragen in de schoolgebouwen altijd een mondmasker, ook als afstand houden mogelijk is. Bij activiteiten en pauzes in openlucht is een mondmasker niet nodig. Sportleerkrachten hoeven tijdens de les ook geen masker te dragen.

Wat als uw kind contact had met iemand die besmet is?

Moet uw kind dan in quarantaine? Als uw kind intensief contact had met de besmette persoon, dan is hij of zij een zogenaamd 'hoogrisicocontact'. In dat geval moet uw kind 14 dagen thuisblijven. Geen school en geen andere sociale contacten zijn dan toegestaan.

Had uw kind oppervlakkig contact (laagrisicopatiënt) met de besmette patiënt, dan mag hij of zij gewoon naar school blijven gaan.

Wanneer is uw kind dan een hoogrisicocontact? Alles hangt af van de mate waarin de afstandsregels gerespecteerd zijn. Als een kleuterjuf besmet raakt, dan zijn alle kleuters een hoogrisicocontact, omdat de leerkracht geen afstand houdt. Maar als een kleuter besmet raakt, zijn de andere kleuters én de juf laagrisicocontacten.

In de lagere school zijn de klasgenootjes van een besmette persoon laagrisicocontacten. Ook de leerkracht trouwens. In het secundair onderwijs geldt de algemene regel: alle vrienden en klasgenoten met wie een afstand van 1,5 meter niet werd gerespecteerd is een hoogrisicocontact. Dat kan bijvoorbeeld de ‘buur’ in de klas zijn, als de banken op minder dan 1,5 meter afstand staan.

Het is niet omdat er een uitbraak is, dat de volledige school moet sluiten. Eén van de mogelijke maatregelen is dat enkel de klas waarin de besmetting optreedt, in quarantaine moet gaan. Mochten leerlingen van verschillende klassen elkaar besmetten, en het aantal besmettingen te groot worden, kan de minister van Onderwijs beslissen om een school te sluiten.

Wat als uw kind terugkomt uit een land met code oranje of rood?

Komt u terug uit een gebied met code oranje, dan mag uw kind gewettigd afwezig zijn. Bij terugkomst uit code rood, moet u volgens de wet een test laten afnemen en in quarantaine. Een quarantaine-attest van de huisarts bezorgt u aan de school.

Hoe volgt mijn kind les in quarantaine?

Dat bepaalt elke school zelf. Het departement onderwijs raadt ouders aan om steeds te vragen hoe uw kind op de hoogte kan blijven van de leerstof. Afstandsonderwijs zou mogelijk zijn, maar een school kan ook een ander voorstel doen.

Mag mijn kind nog op schooluitstap?

Eén of meerdaagse uitstappen mogen alleen in fase geel in het basisonderwijs. In het secundair onderwijs mag dit (tijdelijk) niet in fase geel, behalve voor zwem- en praktijklessen. In fase rood mag ook dat niet meer.

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis