Belgium

“Geen doofpot na dood Chovanec op luchthaven van Charleroi”

“Er is geen doofpotoperatie op poten gezet na de dood van Jozef Chovanec (38), de Slovaakse aannemer die in februari 2018 stierf in een politiecel op de luchthaven van Charleroi.” Dat concludeert de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ), dat donderdagavond haar rapport over de zaak publiceerde. De tuchtoverheid van de agente die een ‘Nazi-groet’ bracht, bleef nochtans twee jaar in het ongewisse. Maar dat noemt de HRJ “een communicatiefout”.

Afgelopen zomer veroorzaakten de beelden van de politie-interventie uit 2018 veel commotie, omdat ze meer dan twee jaar onder de radar waren gebleven. Zelfs de politietop en de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vielen uit de lucht.

De HRJ, dat de werking van Justitie controleert, onderzocht ondermeer de beruchte ‘Nazi-groet’ die één van de agentes in de cel maakte. Uit het onderzoek blijkt dat de bewuste groet wel werd opgemerkt, en dat het ook in alle verslagen en processen-verbaal werd genoteerd. “Het werd niet verborgen”, schrijft de HRJ.

Niemand lichtte tuchtoverheid in

Maar niemand besloot om de tuchtoverheid van de federale politie hiervan actief op de hoogte te brengen. Daardoor kreeg deze de beelden pas afgelopen zomer te zien, toen ze in de pers verschenen. “Het parket van Charleroi, het parket-generaal of de onderzoeksrechter hadden dit vroeger kunnen melden”, zegt HRJ. “Uit het bijzonder onderzoek blijkt dat de gerechtelijke overheden beslist hebben om het politieoptreden niet te melden.”

De HRJ vindt dit “jammer’” maar noemt dit geen doofpotoperatie. “Het is een gebrek aan communicatie”, besluit de HRJ. “Niemand had de bedoeling om het gestelde gedrag te verbergen of te verdoezelen.”

Geluidsopnames in cel

De HRJ formuleert ook tien aanbevelingen. Zo moeten dossiers met lichamelijke letsels of een overlijden door een politieoptreden sneller afgehandeld worden, en er moeten camera’s die ook geluid kunnen registeren in politiecellen worden geplaatst.

Football news:

Pogba wordt verkeerd begrepen. Dit is een geweldige speler, zijn mislukkingen gebaand
Andrea Pirlo: Ronaldo is een extra voordeel, maar Juve moet hun eigen voetbal spelen zonder hem
Inzaghi over de loting met Juve: we hadden kunnen winnen als Benevento slimmer was geweest op de tegenaanval
We hebben een serieuze discussie nodig. Ik heb het gevoel dat ik ben afgekoeld tot de wedstrijd in zijn huidige staat
Flick over 3:1 met Stuttgart: we begrijpen dat Voor zo ' n spel we geen prijzen voor schoonheid zullen krijgen, maar Bayern bereikt resultaten
Cloud heeft 112 droge games van de 200 voor Attico in La Liga. Dit is een record. Jan Oblak speelde zijn 200ste La Liga-wedstrijd in Madrid. In deze tijd, heeft hij 112 games zonder het opgeven van doelen - een record figuur. Onder de goal-keepers die voor Letico hebben gespeeld, heeft alleen Abel Resino de 200-Spels in La Liga bereikt. Hij heeft 243 optredens voor de club, waarvan 94 droog
Mahrez op Burnley ' s hattrick: de derde goal is de beste-ik scoor niet vaak met mijn hoofd. Maar de overwinning van de stad is belangrijker