Belgium

Frankrijk gaat vrijdag opnieuw in lockdown: "De enige uitweg", zegt president Macron 

In een toespraak tot de natie heeft de Franse president aangekondigd dat er een tweede nationale quarantaine komt, zij het in een zachtere vorm dan de eerste lockdown in het voorjaar. De horeca en niet-essentiële winkels gaan dicht. Verplaatsingen worden sterk beperkt. De scholen blijven wel open. "We worden allemaal verrast door de snelheid waarmee het virus zich verspreidt" zei Macron, "we moeten overschakelen op een nieuwe strategie".

In een omstandige motivatie van die nieuwe strategie legde Macron uit waarom er nu drastisch moet worden gehandeld. Met bijna 40.000 dagelijkse besmettingen kan het gezondheidssysteem in Frankrijk niet meer volgen. "We worden overspoeld door de versnelling van het virus", zo omschreef de Franse president de situatie. 

Veel antwoorden op de coronacrisis zijn niet (meer) efficiënt

Macron somde de mogelijke antwoorden op de gezondheidscrisis een voor een op. "Als we niets doen, en inzetten op de zogenoemde groepsimmuniteit, dan zullen er de komende maanden nog eens 400.000 coronapatiënten overlijden, bovenop de 35.000 overlijdens tot nu toe. In de ziekenhuizen moeten er dan keuzes worden gemaakt tussen wie al dan niet zal worden behandeld. Die strategie zullen we niet volgen, dat druist in tegen onze waarden."

Een tweede mogelijkheid, aldus Macron, is om alleen de kwetsbare groepen - vooral dus de ouderen - in quarantaine te plaatsen. Dat zou tot ethische discussies leiden, en het zou een barrière plaatsen tussen de generaties. Bovendien treft het virus ook meer en meer de jongeren. Voldoende redenen voor de Franse president om ook voor deze strategie niet te kiezen. 

1,4 miljoen coronatests per week

Inzetten op meer tests is een andere piste die kan worden bewandeld. Dat was een tijdlang efficiënt, zei Macron. Maar Frankrijk doet nu al meer dan 1,4 miljoen coronatests per week. En toch blijft het aantal dagelijkse besmettingen oplopen. Alleen maar rekenen op een teststrategie is dus niet meer efficiënt en, zo voegde de president eraan toe, ook alle andere Europese landen zijn er intussen van afgestapt.

De uitbreiding van de ziekenhuiscapaciteit zou ook een antwoord kunnen zijn op de crisis, aldus Macron. "Dat hebben we al gedaan en we gaan ermee voort", zei hij. En ook alle benodigde materiaal voor de zorgverstrekkers - zoals beschermende kledij die er tijdens de eerste golf te weinig was - is nu voorhanden. Maar wat je niet kan is medisch personeel bijcreëren. En er kan ook geen beroep meer worden gedaan op dokters en verpleegsters uit het buitenland, omdat het virus overal toeslaat.

Nieuwe lockdown, maar economie moet blijven draaien

Uiteindelijk kwam Macron toe aan de strategie die hij wel omarmt: een nieuwe lockdown. Maar niet meer op dezelfde drastische manier als tijdens de eerste coronagolf. De Franse economie als geheel moet blijven draaien. Niet-essentiële winkels, bars en restaurants gaan dicht, thuiswerken wordt de norm, maar scholen - afgezien van de universiteiten - en bedrijven blijven wél open. Bezoek aan zorgcentra moet mogelijk blijven.  

De Fransen zullen hun huis alleen mogen verlaten om te gaan werken, de dokter te bezoeken, boodschappen te doen of een luchtje te scheppen. Maar privébijeenkomsten en openbare evenementen worden strikt verboden. De maatregelen gaan in op vrijdag, en gelden tot zeker begin december. Om de twee weken worden ze geëvalueerd en zo nodig bijgestuurd. 

Football news:

Bayern won de zestiende Europese Cupwedstrijd en herhaalde het record van Attletico. De club uit München won de zestiende Europese Cup wedstrijd en herhaalde de prestatie van Attletico. = = Clubcarrière = = Bayern won vier wedstrijden in het Europees kampioenschap, versloeg Sevilla in de Europese super Cup en was sterker dan hun tegenstanders in alle 11 wedstrijden van de winnende 2019/20 Champions League. Van 2011 tot 2012 had hij 16 overwinningen in de Europa League en de Europese Super Cup. Bayern München zal op 1 December naar Letico spelen
Atalanta scoorde 2 goals voor Liverpool in 4 minuten. De Rods misten voor de eerste keer in deze Champions League
Maradona was mijn held en vriend. We werden vergeleken. Ik zal hem missen. Voormalig wereldkampioen zwaargewicht boksen Mike Tyson heeft gesproken over de dood van voormalig Argentijnse striker Diego Maradona. Maradona, de Hand van God, heeft ons verlaten. In 1986 werden we allebei kampioenen. We werden vergeleken met hem. Hij was een van mijn helden, hij was mijn vriend. Ik behandelde hem met veel respect. Ik zal hem echt missen schreef Tyson
Lewandowski scoorde zijn 71ste doelpunt in de Champions League en deelt de derde plaats met Raul. Ronaldo en Messi
Vidal werd verwijderd omdat hij ruzie had met de scheidsrechter in het spel met Real Madrid. Hij ontving twee gele kaarten in een minuut
Koke speelde voor het eerst 100 wedstrijden voor Letico in de Europese competities
Pep op Maradona: zag het spandoek: het maakt niet uit wat je met je leven deed. Het is belangrijk dat de hoofdcoach van Manchester City Pep Guardiola sprak over de dood van ex-forward van het nationale team van Argentinië Diego Maradona. De eerste gedachte was om Aguero te steunen, omdat zijn zoon Diego grootvader was. Eens in Argentinië zag ik een spandoek met de tekst het maakt niet uit wat je met je leven deed. Het is belangrijk wat je voor ons volk hebt gedaan