Belgium

Ethiopische premier: "De militaire operaties in de Tigray-regio zijn voltooid en stopgezet"

De Ethiopische premier Abiy Ahmed heeft aangekondigd dat de "militaire operaties in de regio Tigray zijn stopgezet", hij deed dat in een bericht op Twitter. De legerleiding zei eerder op de avond dat het de hoofdstad van de opstandige regio Mekele onder "volledige controle" had. In de loop van de dag kwamen er meldingen dat het offensief tegen Mekele werd ingezet. Volgens humanitaire werkers werd de stad "zwaar gebombardeerd".  Het conflict tussen het regeringsleger en de lokale opstandige milities is begin november gestart. Er zouden duizenden mensen omgekomen zijn, meer dan 40.000 Ethiopiërs zijn gevlucht voor het geweld in de regio. 

"Ik ben verheugd te kunnen delen dat we de militaire operaties in de Tigray-regio hebben voltooid en stopgezet", dat schreef de Ethiopische premier Abiy Ahmed op Twitter. "Onze focus zal nu liggen op de wederopbouw van de regio en het bieden van humanitaire hulp terwijl de federale politie de groep van TPLF aanhoudt.

"We zijn erin geslaagd om de stad Mekele binnen te vallen zonder ons op onschuldige burgers te richten", zei premier Abiy eerder op de avond in een verklaring op de Ethiopische staatstelevisie EBC. Zijn verklaring werd gevolgd door de aankondiging van de legerleider Berhanu Jula.  Hij zei dat "de regeringstroepen de volledige controle hadden over Mekele".

In de loop van de dag had de lokale televisie in de regio, Tigray TV uitgezonden dat het regeringsleger het centrum van de Mekele was binnengedrongen "met zware wapens en artillerie".  Ook humanitaire bronnen ter plaatse bevestigden deze informatie. Van de lokale regeringsleiders is niets meer vernomen. 

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Mekele gaan we snel in handen hebben

Het Ethiopische leger had aangekonigd dat het Mekele snel in handen zou hebben. De Ethiopische regering had de inwoners van Mekele ook gewaarschuwd dat er "geen genade" zou zijn, als ze niet op tijd afstand zouden nemen van de lokale regering, namelijk het Tigray People's Liberation Front (TPLF) en haar lokale milities.

De communicatie met de regio blijft erg moeizaam verlopen.  Het blijft moeilijk om te verifiëren wat er zich exact op het terrein afspeelt.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

43.000 Ethiopiërs op de vlucht

De lokale regering, Tigray People's Liberation Front, domineerde ooit ook de nationale coalitie van Ethiopië. Maar onder het huidige bewind van de Ethiopische premier Abiy werden ze naar eigen zeggen buiten spel gezet. Beide regeringen beschouwden elkaar als illegaal.

Het offensief van Ethiopië tegen de regio Tigray begon op 4 november. Premier Abiy had van bij de start aangekondigd dat hij "snel de orde wou herstellen in de regio".  Hij heef elke vorm van dialoog met de lokale regering TPLF in dit conflict afgewezen.

Het confict heeft ruim drie weken geduurd. Er zouden duizenden mensen omgekomen zijn. Zo’n 43.000 Ethiopiërs zijn voor het geweld uit de regio gevlucht naar buurland Soedan. 

Football news:

In December was Chelsea in goede conditie. Ik maak me zorgen dat we het zo snel verloren.Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn gedachten over de nederlaag aan Leicester in de Premier League. We verloren van het team dat beter was. Ze waren scherper dan wij, renden meer dan wij, en waren in vorm - en dat waren we niet. Een teleurstellend spel met het eerste doel, en met de tweede speelden we gewoon niet goed genoeg. Er waren veel momenten waarop we niet scherp waren. Op deze momenten, moet je rusten, de basis dingen zijn belangrijk-lopen, accelereren. Maar we hebben niets gedaan. Natuurlijk is verliezen het meest beledigende ding, maar de basis dingen als je speelt zonder de bal zijn erg belangrijk. Toen we met de bal waren, waren we soms traag, maar acceptabel. We hebben een paar kansen gecreëerd. En ik denk dat er een straf was, geen straf, maar daar blijf ik niet bij stilstaan. We waren niet goed genoeg. We wonnen tegen Fulham zonder een briljant spel te laten zien. We hebben hier verloren. Dus dit is een kleine stap terug. Ik maak me zorgen over deze opname - We zijn al snel de vorm kwijt waarin we ons bevonden, en we zijn in de huidige vorm. Ja, we hebben een paar overwinningen, maar we verloren 5 van de 8 wedstrijden. Dit is duidelijk niet wat we wilden
Rodgers op Leicester ' s fight for the championship: het is te vroeg om te zeggen, maar in de eerste helft van het seizoen speelden we consequent en op een hoog niveau
Slechts in één seizoen in de tijd van Abramovich scoorde Chelsea na 19 ronden minder punten dan nu. Vervolgens werd Mourinho ontslagen na 16 wedstrijden.Chelsea had een van de slechtste seizoenen in het Romeinse Abramovich Tijdperk. De Londense club scoorde slechts 29 punten in 19 wedstrijden. Dit is de op één na slechtste voorstelling van Chelsea in 18 jaar. In het seizoen 2015/16 werd het anti-record ingesteld-alleen na 19 wedstrijden had het team minder punten (20). Het is vermeldenswaard dat Jose Mourinho, die het team leidde, na de Ronde van 16 werd ontslagen
Werner heeft niet gescoord in 11 wedstrijden in de Premier League. Hij heeft 1 doelpunt in zijn laatste 15 wedstrijden voor Chelsea FC, Chelsea striker Timo Werner ' s goalless streak in de Premier League is verlengd
Manchester United staat klaar om 12 miljoen euro aan te bieden voor verdediger Lance Medina. In September werd hij voor het eerst opgeroepen voor het Argentijnse nationale team. Manchester United is zeer geïnteresseerd in de overname van hem. Er wordt opgemerkt dat de Engelse club van plan is om een aanbod van 12 miljoen euro te sturen naar Medinah. Het is waarschijnlijk dat Manchester United de Argentijn tot het einde van het seizoen na de aankoop weer in bruikleen zal sturen. De 21-jarige kreeg zijn eerste telefoontje naar het Argentijnse nationale team in September. Gedetailleerde statistieken van Facundo Medina zijn hier te vinden
Speler Eibar Enric en verdediger Girona Luna werden veroordeeld tot 2 jaar in de gevangenis op proef voor het publiceren van een video van een drietal Eibar striker Sergi Enrique en Girona verdediger Antonio Luna zijn gestraft voor het plaatsen van een video van hen met een triootje met een meisje. Zij werden veroordeeld tot twee jaar in de gevangenis op proef. De rechtbank oordeelde dat ze schuldig waren aan het opnemen van de video zonder toestemming van het meisje. Het Hof hield er rekening mee dat zij schuldig hadden gepleit en schadevergoeding aan het slachtoffer hadden betaald, zodat de straf werd opgeschort. Zij kunnen binnen tien dagen beroep aantekenen tegen de beslissing om te proberen de termijn te verkorten, of zij kunnen ermee instemmen
Bayern zal Egypte 's Al-Ahly of Qatar' s Al-Duhail spelen in de halve finale van het WK van de Club