Belgium

Egmont Instituut: Minstens 38 Belgische kinderen vastgehouden in Syrische kampen

Er worden nog 35 Belgische jihadisten en minstens 38 Belgische kinderen vastgehouden in de Koerdische kampen in Syrië. Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdag gepubliceerd werd door het Egmont Instituut. In totaal worden zowat duizend Europeanen, onder wie zeker 600 kinderen, vastgehouden in de kampen in het noordoosten van Syrië.

De onderzoekers Thomas Renard en Rik Coolsaet maken in hun rapport melding van 35 volwassen ‘foreign fighters’ uit België die worden vastgehouden in Syrië: 14 mannen en 21 vrouwen. Daar komen dus nog minstens 38 minderjarigen bij. Bovendien zitten ook nog eens twee Belgen vast in Irak.

Voor heel Europa gaat het in totaal om 385 tot 460 foreign fighters die nog in Syrië worden vastgehouden. De meesten van hen verblijven in een tijdelijke gevangenis in al-Hasakah. Er zitten ook nog eens 610 tot 680 kinderen van Europese afkomst met hun moeder vast in de kampen in Roj en al-Hol. In de Iraakse kampen gaat het om minstens 25 mensen, zo stellen de onderzoekers, die zich baseren op cijfers van overheden, experts en ngo’s ter plaatse.

De onderzoekers beklemtonen dat de veiligheidstoestand en de humanitaire omstandigheden in de kampen er alleen maar verder op achteruit gegaan zijn sinds het Turkse offensief in de regio in oktober 2019. Door de coronapandemie is de situatie bovendien nog verder verslechterd. In het rapport wordt dan ook het gebrek aan actie van de Europese overheden aan de kaak gesteld.

“Als repatriëring, toch zeker voor volwassenen, wordt uitgesloten, dan blijft de vraag wat er moet gebeuren met de vastgehouden buitenlandse strijders in Syrië”, zo staat in het rapport. “Langdurige detentie zonder enig wettelijk kader (waardoor een soort van Europees gesteund Guantanamo ontstaat) kan niet als een optie beschouwd worden.”

Ze pleiten er ook voor om de kinderen samen met hun moeder te repatriëren. “De repatriëring van kinderen zou nooit een probleem mogen zijn. Ze zijn slachtoffer en beschermd onder internationaal recht. De meeste van hen zijn minder dan vijf jaar oud, en ze hebben alle kans om volledig te hersocialiseren in hun thuisland”, zo vermeldt het rapport. “Kinderen zijn geen ‘tikkende tijdbommen’, maar ze zouden dat kunnen worden als we hen niet terughalen.”

Football news:

Gerard Pique: Ik heb er altijd van gedroomd om President van Barca te worden, maar ik weet niet of het zal gebeuren. Neemt u deel aan de presidentsverkiezingen? Zeker niet bij de volgende verkiezingen. Ik ben nog steeds een speler dus ik kan niet deelnemen, maar je weet nooit wat er in de toekomst kan gebeuren. Jullie weten allemaal dat ik een grote fan ben van Barcelona. Ik wil de club waar ik zoveel van hou op alle mogelijke manieren helpen, wat betekent dat ik me goed moet voorbereiden op de rol van President als Ik vind dat ik in de toekomst kan bijdragen. Zo niet, dan zal ik dit standpunt niet inroepen. Ik zal in de toekomst een beslissing nemen, Ik heb er altijd van gedroomd, maar ik weet niet of het zal gebeuren gaf Pique toe
Verheug je en geniet van het leven in deze middelmatige tijd. Denk aan de grote zinnen Maslachenko-join
De ex-Manchester City verdediger Lescott heeft zijn carrière hervat bij de racing Murcia van de Spaanse 4e divisie
Lampard op Chelsea vs Tottenham match: we vechten voor leiderschap, het spel zal belangrijk zijn. Maar er is nog een lange weg te gaan. Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn verwachtingen voor de komende Premier League wedstrijd tegen Tottenham. Na 9 ronden deelt Tottenham de eerste plaats met Liverpool met 20 punten, Chelsea en Leicester hebben 2 punten minder. Chelsea tegen Tottenham is toch een speciale wedstrijd, want het is een Derby. Ik weet wat het is
De autopsie van Maradona ' s lichaam toonde aan dat zijn hart twee keer meer was dan normaal (Clarin)
Opa stopte midden op straat en zong luid. De open brief van Maslachenko ' s kleindochter
Holland op vervangingen: misschien wil Favre dat ik meer scoor. Meer en sneller totdat Borussia Dortmund Forward Erling Holand werd vervangen sprak hij over zijn houding ten aanzien van het feit dat de hoofdcoach van de club Lucien Favre hem vaak vervangt aan het einde van de wedstrijden