Belgium

Eerste dag van Gentse Zesdaagse stopgezet na zware val Gerben Thijssen, ook Mark Cavendish meteen onderuit

/ Gent -

De eerste avond van de Zesdaagse van Gent is in mineur geëindigd. Nadat eerst Mark Cavendish lelijk ten val kwam, werd de wedstrijd na de supersprint rond 23.15 uur zelfs stopgezet na een zware val van Gerben Thyssen. Het duo Otto Vergaerde-Jules Hester sluit zo de eerste avond af als leiders.

Cavendish werd in die bewuste baanronde, over 166 meter, perfect gelanceerd door Iljo Keisse. De Brit begon furieus aan zijn ronde maar geraakte na de eerste bocht uit evenwicht en kwam zwaar ten val. Even werd het muisstil in de wielertempel. Cavendish bleef een tijdlang liggen maar krabbelde na verloop van tijd weer recht. Hij begroette het publiek en zocht dan zijn kleedhokje aan de piste op. Er was flink wat oplapwerk nodig.

Aangezien de nummers in de Gentse zesdaagse elkaar razendsnel opvolgen werd de Brit geneutraliseerd en werd Iljo Keisse aan Jonas Rickaert gekoppeld. Rickaert vormde een duo met de Nederlander Roy Pieters. Die bleek evenwel ziek en werd op zijn beurt eveneens geneutraliseerd. Het wordt dus afwachten of Cavendish na enig oplapwerk de Zesdaagse verder kan afwerken.

Keisse: “Ik heb dit nog nooit meegemaakt”

Het nieuwe duo deed het alvast goed goed in de eerste ploegkoers “Dit wil je niet meemaken als renner”, reageerde Keisse. “Het was toch een zware val, tegen 70 km/uur. Hij is geschaafd over zijn hele lichaam en viel op het hoofd. Zijn helm is kapot. Hij kan wel tegen een stootje en is gewoon van te vallen maar het is toch afwachten of hij verder kan. Dit is voor mij een hele nieuwe situatie, ondanks mijn ervaring. Ik heb dit nog nooit meegemaakt.”

Eerste dag van Gentse Zesdaagse stopgezet na zware val Gerben Thijssen, ook Mark Cavendish meteen onderuit
Foto: Photo News

Keisse zorgde nochtans voor de eerste bloemen van de avond door de eerste puntenkoers te winnen en deed zo het Kuipke meteen ontploffen. Puntenkoers twee was voor Lyndsay De Vylder en de baanronde werd gewonnen door Otto Vergaerde en Jules Hesters.

Jan Willem van Schip toonde zich samen met Yoeri Havik oppermachtig in de ploegafvalling. Van Schip debuteert in het Kuipke en het is een aangename kennismaking. “Wat is dit een mythische wielerpiste”, vertelde de Nederlander. Zijn bloemen gooide hij meteen in het publiek. Gent heeft er een publiekslieveling bij, ook al is het een noorderbuur.

Zware val Gerben Thijssen

De eerste dag werd na de supersprint rond 23.15 uur echter stopgezet na een zware val van Gerben Thijssen. De 21-jarige Limburger haakte in de finale in elkaar met de Deen Oliver Wulf Frederiksen. De hulpdiensten dienden de eerste zorgen toe en na een kwartiertje werd de onfortuinlijke renner met de ambulance afgevoerd. Thijssen had een wonde aan het hoofd maar was wel bij bewustzijn en kon reageren. Hoe ernstig zijn toestand precies is, is onduidelijk.

Op vraag van de (aangeslagen) renners werd de rest van het programma geschrapt. Hoe het verder moet met Moreno De Pauw, die gekoppeld is aan Thyssen, is nog onduidelijk.

“Wedstrijd stilleggen was de meest menselijke beslissing”

“Het laatste wat je wilt is een dergelijk zware valpartij. De wedstrijd stilleggen was de meest menselijke beslissing, zowel voor het slachtoffer als de andere renners”, reageerde wedstrijddirecteur Christophe Sercu aangeslagen. “Je kan dan niet even snel de derny laten rijden en doen alsof er niets is gebeurd. Dergelijke valpartijen zijn helaas niet te vermijden. Het is nog te vroeg om te beslissen wat dit ongeluk wil zeggen voor de Zesdaagse. Morgenvroeg gaan we een round-up maken.”

Eerder was de zege in de ploegkoers voor Kenny De Ketele en Robbe Ghys, die meteen hun status als topfavorieten bevestigden. Het duo Otto Vergaerde-Jules Hester sloot echter de eerste avond af als leiders.

Football news:

Aitor Karanka: als er een team is dat terug kan winnen tegen Manchester City, is het echt
Juventus en Attico zijn begonnen met gesprekken over de overdracht van Lacazette. Inter is ook geïnteresseerd in hem
In het seizoen 2020/21 nam Rangnik de leiding over Milaan. Hij kan ook de functie van sportdirecteur nemen
Ocampos deed alles voor de overwinning van Sevilla: eerst scoorde hij, toen trok hij een keepershirt aan en in de 101ste minuut sleepte hij de trap van de keeper Eibar
Pizarro eindigde zijn carrière als speler. Werder ' s spelers trapten hem in hun armen na de wedstrijd
Aitor Karanka: als Real Madrid wint, praten ze altijd over de scheidsrechters
Gendusa trainde twee weken met Arsenal volgens de beslissing van Arteta. Londenaren kunnen het verkopen