Belgium

Duizenden manifestanten omsingelen het Witte Huis

In de Verenigde Staten blijft het protest tegen racisme en het onaanvaardbaar geweld van de politie aanhouden. In honderden steden wordt er opnieuw betoogd en in Washington omsingelen duizenden betogers het Witte Huis. 

Terwijl in North Carolina een herdenkingsdienst wordt gehouden voor George Floyd, de zwarte man die om het leven kwam door het geweld van een blanke politieman, stromen in de hoofdstad Washington DC duizenden manifestanten toe. Ze verzamelen zich op verschillende plekken in de stad en begeven zich in de richting van het Witte Huis, waar president Donald Trump zich niet laat zien.

Bekijk hier beelden van het protest in Washington (en lees voort onder de video):

Het protest verloopt tot nu toe vreedzaam. De betogers dragen slogans mee zoals "Als een agent iemand vermoordt, dan sterven we allemaal" en "Blank zwijgen is geweld." Washington heeft zich ontwikkeld tot het epicentrum van het protest met het Witte Huis als een symbool van de lakse houding van Trump tegen het racisme en het politiegweld. 

Ook in andere Amerikaanse steden, zoals New York, Los Angeles en Philadelphia, waren er betogingen. Rellen en plunderingen zijn er de jongste tijd veel minder dan bij het begin van de betogingen. In heel het land zijn meer dan 34.000 leden van de Nationale Garde opgeroepen om het protest in goede banen te leiden. 

AFP or licensors

Het gerecht in de stad Buffalo, in de staat New York, heeft intussen de twee politieagenten aangeklaagd die een oudere betoger in de stad een stevige duw hebben gegeven, waardoor die zwaargewond raakte. Ze worden beschuldigd van zware geweldpleging. De twee pleitten zelf onschuldig en hun collega's van de snelle-interventiedienst hebben massaal ontslag genomen uit de dienst. 

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden werken intussen aan een reeks van maatregelen om de politie te hervormen. Zo zouden agenten in de toekomst zelf meer rekenschap moeten geven over hun gedrag en zouden houdgrepen, die aan Floyd het leven kostten, verboden worden. De wetswijzigingen zouden eind deze maand rond moeten zijn, maar nadien moeten ze nog naar de Senaat, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. 

Bekijk hier het verslag van onze correspondent Björn Soenens in New York:

Football news:

Messi toont elk jaar iets nieuws. Ik kan me voorstellen dat hij tot 2025 zal spelen
Klopp op Henderson ' s blessure: ik weet het nog niet zeker, er is iets mis met mijn knie. We weten alleen dat het niet klein is
Pavlyuchenko is zevende in de ranglijst van Tottenham ' s beste forwards in de 21e eeuw. Kane is de eerste (Squawka)
Manchester City maakte 93,7% van de juiste passen in de wedstrijd tegen Newcastle. Dit is een APL record
Ole Gunnar Solskjaer: 16 onverslagen spelen geven vertrouwen, maar het is niet iets dat Manchester United zou moeten streven naar
Havertz wil naar Chelsea, hij houdt van het project. Werner overtuigt hem om te gaan
Real Madrid heeft de afgelopen 4 jaar bijna 250 miljoen euro ontvangen van de verkoop van academiestudenten