Belgium

Drie doden en verscheidene gewonden bij steekpartij nabij een kerk in de Franse stad Nice

In Nice heeft een man omstaanders met een mes aangevallen in de buurt van een kerk. Volgens de eerste berichten zijn er drie doden en verschillende gewonden gevallen. De dader is opgepakt. De burgemeester van Nice denkt dat het gaat om een terreuraanslag en het anti-terreurparket heeft het onderzoek naar zich toegetrokken.

Rond 9 uur vanmorgen heeft een man met een groot mes een aantal mensen neergestoken in de buurt van de basiliek van Notre-Dame in de Zuid-Franse stad Nice. 

Er was eerst sprake van twee doden, maar de lokale politie bevestigt nu dat er drie mensen gedood zijn. Er is ook nog een onbekend aantal gewonden gevallen. Volgens sommige berichten zou de dader gepoogd hebben om een vrouw te onthoofden, maar dat is nog niet bevestigd. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

De politie zou de dader of althans een verdachte hebben opgepakt en die is gewond overgebracht naar een ziekenhuis. De hele buurt is afgezet uit voorzorg. Over zijn motieven is nog niets bekend, maar burgemeester Christian Estrosi van Nice laat in een tweet weten dat hij om een terreuraanslag gaat. Volgens Estrosi heeft de dader "allahu akbar" (god is de grootste) geroepen voor hij door de politie werd neergeschoten. De speciale procureur voor terrorisme in Frankrijk heeft het onderzoek alleszins naar zich toegetrokken en opent een onderzoek naar moord en poging tot moord in het kader van terrorisme.

De aanval met een mes nabij een kerk doet inderdaad denken aan een terreuraanslag. Bovendien is Frankrijk in shock na de brutale moord onlangs op de geschiedenisleraar Samuel Paty door een Tsjetsjeense moslimterrorist in Parijs. Ook Paty werd met een groot mes vermoord. In de moslimwereld is er sindsdien veel agitatie tegen Frankrijk omdat president Emmanuel Macron het recht op vrije meningsuiting verdedigt ook als het gaat om cartoons van de profeet Mohammed. 

Het Franse parlement heeft een speciale zitting over de nieuwe coronamaatregelen opgeschort nadat premier Jean Castex weggelopen was om een crisisberaad te leiden. President Emmanuel Macron zal daarbij aanwezig zijn en zal nadien naar Nice.

Het is niet de eerste keer dat Nice toneel is van een dergelijke aanslag. Vier jaar geleden reed een moslimterrorist met een vrachtwagen in op een menigte die de nationale feestdag aan het vieren was. Daarbij kwamen 86 mensen om het leven. De dader werd toen doodgeschoten door de politie.

Football news:

Cherevchenko is de beste RPL coach in November. Hij stond voor op Semak en Tedesco
Ronaldo op 750 carrièredoelen: dankzij trouwe tegenstanders. U liet me elke dag harder werken
Neymar over hereniging met Messi: volgend jaar moeten we het doen
Scott Micromini: ik hoop dat Manchester United Leipzig zal winnen en de middenvelder Manchester United Scott Micromini de kansen van Manchester United inschat om in aanmerking te komen voor de knock-outfasen van de Champions League
Lampard over de vraag of Giroud in de Premier League zal beginnen: we zullen zien. Forward scoorde 4 doelpunten voor Sevilla
Lucescu na 0:3 met Juve: Dynamo is aan het leren, het krijgen van ervaring en moet gaan naar de Eurovesna
Je kunt niet half zwanger zijn en de Play-offs half halen. Tuchel op PSG ' s kansen in de Champions League