Belgium

Drie doden en verscheidene gewonden bij steekpartij nabij basiliek in de Franse stad Nice

In de Zuid-Franse stad Nice heeft een man omstaanders met een mes aangevallen in de buurt van de basiliek. Daarbij zijn drie mensen vermoord. De dader is opgepakt. Het zou gaan om een terreuraanslag. Iets later heeft de politie een andere messentrekker doodgeschoten nadat die omstaanders met een mes bedreigd had in de stad Avignon. Ook in Saudi-Arabië is een bewaker van een Frans consulaat aangevallen met een mes.

Rond 9 uur vanmorgen heeft een man met een groot mes een aantal mensen neergestoken in de buurt van de basiliek van Notre-Dame in Nice. In totaal zijn er drie doden gevallen.

Ter plaatse vielen er twee doden. Een zwaargewonde vrouw is weggelopen naar een naburige bar, maar is daar aan haar verwondingen overleden. Volgens sommige onbevestigde berichten zou de dader hebben gepoogd om de vrouw te onthoofden. (Lees verder onder de foto).

De aanval heeft erg veel indruk gemaakt op getuigen in de buurt van de basiliek.

De aanval heeft erg veel indruk gemaakt op getuigen in de buurt van de basiliek. AFP or licensors

De politie zou de dader of althans een verdachte hebben opgepakt en die is gewond overgebracht naar een ziekenhuis.Burgemeester Christian Estrosi van Nice laat in een tweet weten dat hij om een terreuraanslag gaat.

Volgens Estrosi heeft de dader "allahu akbar" (god is de grootste) geroepen voor hij door de politie werd neergeschoten. Estrosi, die behoort tot de centrumrechtse "Les Républicains" is woedend en wil harde maatregelen om wat hij noemt het "islamo-fascisme" uit te roeien. Bekijk hier de eerste beelden uit Nice.

Het speciale antiterreurparket in Frankrijk heeft de zaak alleszins naar zich toegetrokken en opent een onderzoek naar moord en poging tot moord in het kader van terrorisme. 

Iets voor de middag meldden Franse media dan weer dan een andere terreuraanslag verijdeld is in de Zuid-Franse stad Avignon. Daar zou een man met een mes voorbijgangers bedreigd hebben, maar werd hij meteen doodgeschoten door de politie. Ook die dader zou "allahu akbar" geroepen hebben, volgens de Franse radiozender Europe 1.

Bovendien is Frankrijk in shock na de brutale moord onlangs op de geschiedenisleraar Samuel Paty door een Tsjetsjeense moslimterrorist in Parijs. Ook Paty werd met een groot mes vermoord. 

Het Franse parlement heeft een speciale zitting over de nieuwe coronamaatregelen opgeschort nadat premier Jean Castex vertrokken was om een crisisberaad met zijn staf. President Emmanuel Macron zal daarbij aanwezig zijn en zal nadien naar Nice gaan.

Het is niet de eerste keer dat Nice het toneel is van een dergelijke aanslag. Vier jaar geleden reed een moslimterrorist met een vrachtwagen in op een menigte die de nationale feestdag aan het vieren was. Daarbij kwamen 86 mensen om het leven. De dader werd toen doodgeschoten door de politie.

Intussen is in een bewaker van het Franse consulaat in de havenstad Djeddah in Saudi-Arabië aangevallen met een mes. Dat nieuws van de Saudische televisie is bevestigd door de Franse ambassade. De dader is meteen opgepakt door de Saudische politie en de bewaker zou niet in levensgevaar zijn.

Moord op leraar Samuel Paty zindert na

Drie aanvallen tegen Franse doelwitten op een dag tijd, dat is wellicht geen toeval. Het gaat in Nice bovendien om de tweede erg brutale moordpartij met wellicht terroristische motieven in Frankrijk op enkele weken tijd. Eerder deze maand werd de geschiedenisleraar Samuel Paty nabij een school in Parijs op gelijkaardige wijze vermoord door een Tsjetsjeense extremist. Die was boos omdat Paty oude cartoons van Mohammed in de klas gebruikt had in een les over vrije meningsuiting. Het gaat om Deense cartoons die eerder gepubliceerd waren in het satirische magazine Charlie Hebdo.

President Macron, maar ook veel gewone Fransen, vinden het recht op meningsuiting en de scheiding van religie en staat erg belangrijk, maar die verdediging wordt door sommige moslims beschouwd als een aanval op de islam. Allerlei extremistische groepen in de moslimwereld voeren sindsdien actie tegen Frankrijk en willen een boycot tegen Franse producten. Ook de Turkse islamistische president Recep Tayyip Erdogan had daarop aangedrongen, hij heeft al langer ruzie met Macron.

Niet alle moslims zitten echter op die lijn. De Franse moslimraad "veroordeelt krachtig de terreuraanslag" in Nice en roept de Franse moslims op om de viering van de verjaardag van Mohammed af te lasten uit solidariteit met de slachtoffers in Nice.

Football news:

Bulykin op de kansen van Loko om de Europa League play-offs te bereiken: het zal zeer moeilijk zijn om iets te doen
Joao Felix: Letico missen Suarez en Costa
Loko wist niet wat te doen toen Red Bull voor het eerst scoorde. Naumov, ongeveer 1:3
Gasperini over Atalanta: we zullen met een klein voordeel naar Amsterdam gaan
Striker Berisha van Salzburg: we waren beter dan Loko en verdienden het om te winnen
Pep on city 's eerste plaats in de Champions League groep: we speelden heel goed in alle wedstrijden
Shakhtar defender Vitao op 2:0 met Real Madrid: het belangrijkste is niet te hoog te vliegen in de wolken