Belgium

Drie doden bij terreuraanslag met mes in Franse stad Nice, hoogste dreigingsniveau in heel Frankrijk

In de Zuid-Franse stad Nice heeft een man omstaanders met een mes aangevallen in de basiliek van Notre-Dame. Daarbij zijn drie mensen vermoord. De dader is opgepakt. Het zou gaan om een terreuraanslag. Iets later heeft de politie een man doodgeschoten nadat die omstaanders bedreigd had in de stad Avignon. Ook in Saudi-Arabië is een bewaker van een Frans consulaat aangevallen met een mes. In heel Frankrijk is het hoogste dreigingsniveau afgekondigd.

Rond 9 uur vanmorgen heeft een man met een groot mes een aantal mensen neergestoken in de basiliek van Notre-Dame in Nice. In totaal zijn er drie doden gevallen.

Ter plaatse werden een vrouw en een bewaker van de basiliek gedood. Volgens sommige onbevestigde berichten zou de dader hebben geprobeerd om de vrouw te onthoofden. Een zwaargewonde vrouw is weggelopen naar een naburige bar, maar is daar aan haar verwondingen overleden.  (Bekijk hieronder de eerste beelden uit Nice na de mesaanval).

De aanval heeft erg veel indruk gemaakt op getuigen in de buurt van de basiliek.

De aanval heeft erg veel indruk gemaakt op getuigen in de buurt van de basiliek. AFP or licensors

Twee politieagenten zijn de basiliek binnengelopen en hebben de dader neergeschoten. Die is gewond naar een ziekenhuis gebracht. Over zijn identiteit is nog niets bekend. Volgens burgemeester Christian Estrosi van Nice gaat het om een terreuraanslag en heeft de dader "allahu akbar" (god is de grootste) geroepen voor hij door de politie werd neergeschoten.

Burgemeester Estrosi, die behoort tot de centrumrechtse "Les Républicains", is woedend en wil harde maatregelen om wat hij noemt het "islamo-fascisme" uit te roeien.  (Bekijk hieronder de reactie van de burgemeester van Nice.)

Het speciale antiterreurparket in Frankrijk heeft de zaak alleszins naar zich toegetrokken en opent een onderzoek naar moord en poging tot moord in het kader van terrorisme. 

Iets voor de middag meldden Franse media dan weer dat mogelijk een andere mogelijke aanslag verijdeld is in de Zuid-Franse stad Avignon. Daar zou een man met een pistool voorbijgangers bedreigd hebben, maar werd hij meteen doodgeschoten door de politie. Vooralsnog is het niet duidelijk of het ook om een terreurdaad gaat.

Nog vandaag is een bewaker van het Franse consulaat in de havenstad Djeddah in Saudi-Arabië aangevallen met een mes. Dat nieuws van de Saudische televisie is bevestigd door de Franse ambassade. De dader is meteen opgepakt door de Saudische politie. De bewaker zou niet in levensgevaar zijn. 

Hoogste dreigingsniveau

Na de terreuraanslag in Nice is Frankrijk naar het hoogste dreigingsniveau gegaan. Dat heeft premier Jean Castex donderdag bekendgemaakt.

Het dreiginsniveau in heel Frankrijk is intussen opgetrokken naar het hoogste peil: "urgence attentat" of de noodtoestand als gevolg van een aanslag. Er komt onder meer extra bewaking aan kerken en gebedshuizen. Premier Castex roept inwoners ook op om extra waakzaam te zijn. Frankrijk kent drie dreigingsniveaus. Ook na de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg twee jaar geleden gold het hoogste niveau.

Frankrijk was al in shock na de brutale moord onlangs op de geschiedenisleraar Samuel Paty door een Tsjetsjeense moslimterrorist in Parijs. Ook Paty werd met een groot mes vermoord. 

Het Franse parlement heeft een speciale zitting over de nieuwe coronamaatregelen opgeschort nadat premier Jean Castex vertrokken was om een crisisberaad met zijn staf. President Emmanuel Macron zal daarbij aanwezig zijn en zal nadien naar Nice gaan.

Het is niet de eerste keer dat Nice het toneel is van een dergelijke aanslag. Vier jaar geleden reed een moslimterrorist met een vrachtwagen in op een menigte die de nationale feestdag aan het vieren was. Daarbij kwamen 86 mensen om het leven. De dader werd toen doodgeschoten door de politie.

Moord op leraar Samuel Paty zindert na

Drie aanvallen tegen Franse doelwitten op een dag tijd, dat is wellicht geen toeval. Het gaat in Nice bovendien om de tweede erg brutale moordpartij met wellicht terroristische motieven in Frankrijk op enkele weken tijd. Eerder deze maand werd de geschiedenisleraar Samuel Paty nabij een school in Parijs op gelijkaardige wijze vermoord door een Tsjetsjeense extremist. Die was boos omdat Paty oude cartoons van Mohammed in de klas gebruikt had in een les over vrije meningsuiting. Het gaat om Deense cartoons die eerder gepubliceerd waren in het satirische magazine Charlie Hebdo.

President Macron, maar ook veel gewone Fransen, vinden het recht op meningsuiting en de scheiding van religie en staat erg belangrijk, maar die verdediging wordt door sommige moslims beschouwd als een aanval op de islam. Allerlei extremistische groepen in de moslimwereld voeren sindsdien actie tegen Frankrijk en willen een boycot tegen Franse producten. Ook de Turkse islamistische president Recep Tayyip Erdogan had daarop aangedrongen, hij heeft al langer ruzie met Macron.

Niet alle moslims zitten echter op die lijn. De Franse moslimraad "veroordeelt krachtig de terreuraanslag" in Nice en roept de Franse moslims op om de viering van de verjaardag van Mohammed af te lasten uit solidariteit met de slachtoffers in Nice.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Football news:

Gladbach fans maakten een geluid in het Inter hotel in de ochtend en lieten honderd blikjes Cola achter. In 1971 werd de wedstrijd daarom geannuleerd, waarbij de Italianen 1:7
VAR-vraag voor het eerste doel tegen Loko: was er zeker geen offside? We kregen een schot te zien, maar niet overtuigd
Steve McManaman: Real Madrid is een verouderingsteam. Ze hebben nieuwe spelers nodig als ze hun vorige hoogten willen bereiken
ISCO zou in januari naar Sevilla kunnen verhuizen. Lopetegui is persoonlijk geïnteresseerd
Bilyaletdinov over de Champions League: Loco kan de groep verlaten. In de 6de ronde kan Bayern worden verslagen. De voormalige Lokomotiv middenvelder Diniyar Bilyaletdinov sprak voor de Champions League wedstrijd, waar de spoorwegwaymen met Salzburg zullen spelen
Zlatan Ibrahimovic: ik dacht erover om met pensioen te gaan, maar ik wilde de mentaliteit van Milaan
In de zomer van 2021 koopt Real Madrid geen Mbappe als gevolg van de crisis (Le Parisien)