Belgium

Documentairemaker David Attenborough: "Klinkklare nonsens dat Australische bosbranden niets met klimaat te maken hebben"

De bosbranden in Australië hebben wel degelijk te maken met de klimaatopwarming. Dat zeggen niet alleen wetenschappers, dat zegt ook Sir David Attenborough. Attenborough maakt al dertig jaar natuurdocumentaires, en heeft de wereld met eigen ogen zien veranderen. "De crisis is nu bezig. We kunnen er niet langer omheen", vertelt hij in een interview met de Britse openbare omroep BBC.

"The Blue Planet", "Life on Earth" of "Our Planet", het zijn maar enkele van de wereldberoemde natuurdocumentaires die Attenborough maakte voor BBC en voor Netflix. Attenborough heeft de planeet zien veranderen. Poolijs smelt sneller dan gedacht, tropische regenwouden verdwijnen zienderogen. Al dertig jaar lang waarschuwt hij voor de klimaatopwarming. Maar hoe langer de wereld wacht met oplossingen, hoe moeilijker het wordt. De crisis is nu bezig, zegt hij.

Niets te maken met het klimaat? Klinkklare nonsens.

"De crisis is nu bezig. We kunnen er niet langer omheen. Op dit moment staat het Zuidoost-Australië in brand. Waarom? Omdat de temperaturen wereldwijd stijgen. Dat is een internationale catastrofe. Als je dan beweert dat dat niets te maken heeft met het klimaat, dan is dat klinkklare nonsens. En wie beïnvloedt het klimaat? Wij doen dat!"

Lees verder onder de video: 

Glasgow en China

2020 is een belangrijk jaar voor het klimaat. In november komen de landen van de Verenigde Naties samen in Glasgow voor de klimaatconferentie. Daar moeten ze hun doelstellingen bekend maken om het Akkoord van Parijs uit te voeren. Daarmee wil de wereld proberen de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad.

Sir David Attenborough ziet een belangrijke rol voor China. "Als China grote inspanningen doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, dan zou dat een grote stap vooruit zijn. Ik hoop echt dat dat gebeurt. Want als China dat doet, is het voor andere landen makkelijker om ook mee te doen."

Mijn generatie heeft er een puinhoop van gemaakt

Attenborough is ongerust, maar ook hoopvol. "Ik denk dat veel landen in de wereld, en vooral jonge mensen, zien wat er aan de hand is. Oudere mensen zitten meer vast in hun gewoontes en hun opvattingen. Die willen niet meer veranderen, voor hen is het makkelijk om te zeggen: 'Zit er maar niet mee in, dat is iets wat later zal gebeuren.' Jonge mensen weten dat dat niet klopt. Jonge mensen weten dat ze voor een serieus probleem staan tenzij we iets doen. En daarvoor moeten we de jonge generaties dankbaar zijn, want mijn generatie heeft er een puinhoop van gemaakt."

Football news:

Thomas Tuchel:als beide benen intact waren, had je mijn 40 meter sprint kunnen zien
PSG redde Tuchel ' s huisdier: Choupo-moting kreeg iedereen gratis, slaagde er niet in om vanaf een centimeter te scoren, en trok Paris nu naar de halve finale van de Champions League
Gian Piero Gasperini: het ergste is dat we zo dichtbij waren. Ik kan alleen de jongens bedanken
Neymar was de speler van de wedstrijd Atalanta-PSG. Hij assisteerde
ПС PSG leed door de hele kwartfinale en draaide het om in 149 seconden. De Italiaanse vloek opgeheven en zo ver gegaan in de Champions League voor de eerste keer in 25 jaar
ПС PSG ' s pijn werd omgezet in geluk: in drie minuten, de lijdende sterren veranderden in het vieren van koningen
De club uit Italië wint de Champions League niet voor het 10de jaar op rij. Dit is een anti-record