Belgium

Dit staat vandaag op de agenda van het Overlegcomité

Het Overlegcomité buigt zich vrijdagmiddag opnieuw over de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Op de agenda: de winkels, de feestdagen en de langetermijnstrategie.

Het Overlegcomité met daarin vertegenwoordigers van de federale en deelstaatregeringen komt straks om 13 uur opnieuw samen om de gezondheidssituatie en de bijbehorende maatregelen te evalueren.

Voor de uitbaters van niet-essentiële winkels lijken er wel wat versoepelingen aan te komen -n u in de meeste buurlanden we winkels opnieuw openen zijn en het online winkelen stilaan op zijn limieten stuit. De winkels zouden in de loop van december kunnen heropenen, valt hier en daar te horen, maar dan onder erg strenge voorwaarden om hordes eindejaarsshoppers te vermijden.

Ook een regime van heropenen, maar dan enkel op afspraak ligt nog op tafel. Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) werd de voorbije dagen in elk geval al nauw overlegd met de provinciegouverneurs om te bekijken hoe een mogelijke heropening veilig zou kunnen gebeuren, zo zei hij donderdag in de Kamer (zie video onderaan). De horeca of andere verplicht gesloten sectoren zoals kappers en schoonheidssalons, moeten naar alle waarschijnlijkheid nog niet hopen op een heropeningsdatum.

Wat de voorbije dagen ook het nieuws domineerde: met hoeveel mensen mogen we straks Kerstmis en Oudejaar vieren? De premier liet weinig ruimte voor een tijdelijke uitbreiding van het aantal sociale contacten voor de feestdagen, ondanks oproepen van onder meer CD&V-voorzitter Joachim Coens en zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez tot ‘een perspectief op warme feestdagen’.

Tot slot zal ook de herwerkte coronabarometer worden voorgesteld. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zei twee weken geleden al dat het een ‘belangrijke’ vergadering wordt, onder meer omdat de overheden stilaan moeten beslissen over een strategie voor de aanpak van de epidemie op lange termijn. De nieuwe barometer wordt met twee fases eerder een schakelaar. Wanneer we in veilig vaarwater zitten, kan er versoepeld worden. Gaat het de verkeerde kant uit, dan wordt meteen drastisch ingegrepen.

Football news:

Stefano Pioli: Ibra is klaar om met Cagliari te spelen. Er ontbreken een aantal spelers, maar Milaan zal hun inspanningen verdubbelen. Milan head coach Stefano Pioli deelde zijn verwachtingen voor de wedstrijd tegen Cagliari in de 18e Ronde van Serie A. We missen een aantal belangrijke spelers, maar in de loop van een dergelijk seizoen kunnen problemen ontstaan op elk moment. We moeten klaar zijn. We verdubbelen altijd onze inspanningen in moeilijke situaties. Een maand geleden hadden we alles klaar, maar situaties zoals nu, dit seizoen, overkomt iedereen. We hebben bewezen dat we een echt team zijn. Wij richten ons op het overwinnen van moeilijkheden. Ibrahimovic is erg belangrijk voor ons, we kennen allemaal zijn waarde voor het team. Hij heeft de problemen opgelost, ziet er goed uit en is klaar om morgen te spelen. Het is noodzakelijk om door te gaan met werken, de titel van winterkampioen betekent weinig. We staan voor een moeilijke wedstrijd, de tegenstanders hebben minder punten dan ze verdienen. Ze hebben Nainggolan, Godin, Joao Pedro-ervaren en getrainde spelers. We moeten de tegenstander respecteren. We willen domineren, maar we begrijpen dat we misschien moeten lijden zei Pioli
Football spelers kunnen knuffels niet weigeren. We keken naar alle tien feesten van de Premier League tour, het verbod werd alleen waargenomen door Leicester
Mandzukic zal 1,8 miljoen euro verdienen in Milaan in 6 maanden. Het contract zal worden verlengd met een jaar bij de toetreding tot de Champions League
Rummenigge op Guardiola: Ik zal altijd onthouden wat hij zei over het verlaten van Bayern. We riepen beiden
Jose Mourinho: ik Ntombela raakte gewond de verwonding, de verantwoordelijkheid op hem. Hij is veranderd en we zijn blij dat Tottenham manager Jose Mourinho heeft gesproken over de prestaties van middenvelder Tangi Ndombele. Ik herhaal altijd dat de hoofdverantwoordelijkheid voor succes en mislukking bij de speler ligt. Wij coaches doen geen wonderen. We maken geen goede spelers van degenen die niet de vaardigheden, het verlangen, de discipline, de motivatie hebben. Dus de verantwoordelijkheid ligt bij de speler, en we kunnen proberen te helpen
Rooney heeft alles om coach te worden. Hij speelde voor topprofessionals
Sadio Mane: Manchester United is sterker, maar Liverpool is voor niemand bang. We willen de Premier League