Belgium

De Tour van Ruben Van Gucht

De Tour komt aan op de Champs-Élysées in Parijs. Het lijkt wel alsof dat altijd al het geval is geweest. Maar niets is minder waar. “De Ronde van Frankrijk arriveert daar pas sinds 1975. Daarvoor eindigde hij op de velodroom La Cipale in Vincennes, een buitenwijk van Parijs”, vertelt sportjournalist Ruben Van Gucht (33). “Slecht zeven jaar lag de arrivé in het bos van Vincennes, maar het waren wel jaren die konden tellen. Het was de plek waar Herman Van Springel in een secondenspel de overwinning kwijtspeelde aan Nederlander Jan Janssen, maar vooral die waar Eddy Merckx zijn vijf overwinningen behaalde.”

Zijn laatste in 1974, zijn eerste in 1969, nu precies vijftig jaar geleden. Om dat te vieren, wijdt De kleedkamer twee extra afleveringen aan ‘La grande boucle’. Daarvoor trekt Ruben Van Gucht onder meer naar La Cipale, de historische wielerbaan die tegenwoordig alleen voor manifestaties van de gemeente wordt gebruikt.

Ex-winnaars

De kleedkamer snuift uiteraard niet alleen de gloriedagen van Merckx op, Van Gucht kijkt ook voorbij onze allerlaatste Tourwinnaar, Lucien Van Impe, in 1976. “Ik praat met vier mensen die de Tour van achter de schermen intens hebben meegemaakt en dan heb ik het over ploegleiders José De Cauwer, Johan Bruyneel, Dirk Demol en Rudy Pevenage.”

In de tweede aflevering komen ook de laatste vier Belgen die geel droegen komen aan bod en verdeeld over de twee uitzendingen schuift Van Gucht aan bij vier buitenlandse Tourwinnaars: Andy Schleck, Cadel Evans, Alberto Contador en Bradley Wiggins. “Zonder de anderen te kort te doen, was ik het meest onder de indruk van die laatste. Wiggins is zo’n persoonlijkheid, een rockster bijna. De man die niet alleen als eerste Brit ooit de Tour won, maar die ook over alles een mening heeft. Wiggins overstijgt het wielrennen.”

Voor Van Gucht overstijgt ook de Ronde van Frankrijk het wielrennen. “De Tour, dat staat gelijk aan de sfeer van vakantie en roept meteen ook een pak jeugdherinneringen op. Als kind in spanning kijken naar elke etappe bij mijn grootmoeder en daarna de rit naspelen. Een gele trui aantrekken, rode bollen tekenen op een wit T-shirt en daarna hard koersen. Heerlijk.” (jdr)

De kleedkamer, Canvas, 21.20 uur

Football news:

Solskjaer op het martial-Rashford-Greenwood trio: niets nieuws voor Manchester United. Herinner je je Ronaldo, Rooney en Tevez?
Josep Bartomeu: Barcelona heeft La Liga 8 keer gewonnen in 11 jaar. Historische prestatie
Lineker over de CAS beslissing over Manchester City: Het is moeilijk om te weten wat er zal gebeuren met de FFP regels na dit
Holand ' s drukke vakanties: eerst heb ik bomen gezaagd met mijn vader, toen had ik ruzie met een bewaker in een nachtclub
Tebas over de deelname van Manchester City aan Europese vergelijkende onderzoeken: CAS voldoet niet aan de arbitragecriteria
Bartomeu O VAR in La Liga: een aantal beslissingen werden genomen ten gunste van een van onze rivalen
Manchester City won UEFA: Europees Cupverbod geannuleerd, boete verlaagd