Belgium

De Croo over feestdagen: ‘Vooruitgang niet op vier dagen verspelen’

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft in de Kamer laten verstaan dat we geen grote versoepelingen moeten verwachten tijdens de feestdagen.

Het Overlegcomité (waarin de verschillende overheiden samenkomen) buigt zich morgen over de huidige coronamaatregelen. Zo wordt de sluiting van niet-essentiële winkels geëvalueerd. Veel mensen, onder meer ook CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, dringen aan op ‘een perspectief op warme feestdagen’, zij het dan in beperkte kring.

Premier De Croo ziet voor feestdagen nog geen grote versoepelingen gebeuren. De kerst zal ‘kleinschaliger en voorzichtiger’ moeten zijn dan gewoonlijk, benadrukte hij. ‘We mogen de vooruitgang van de afgelopen vier weken niet in vier dagen tijd verspelen. Als we morgen de verkeerde beslissing, dan zien we overmorgen de gevolgen ervan. Dan overlijden er mensen die niet hadden moeten overlijden’, zei hij vanmiddag in de Kamer.

De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt dat we kerst met minder mensen zullen vieren, zei De Croo. ‘Aan duizenden tafels zal een lege stoel zijn, van personen die we hebben verloren.’

De premier benadrukte dat het coronabeleid op langere termijn bekeken moet worden. De komende wintermaanden zullen mensen vaak binnenzitten. Dan zal het virus zich makkelijker kunnen verspreiden. ‘De Belgen begrijpen dat we de juiste beslissing moeten nemen. Om te vermijden dat er volgende kerst niet nog meer smart is dan nu.’

Heropening winkels

Ook de mogelijke heropening van niet-essentiële winkels kwam aan bod. ‘Ik merk dat er bijzonder veel bereidheid is bij winkeliers om de veiligheid van iedereen te kunnen garanderen. Dat is een goede zaak’, stelde De Croo. In verband daarmee staat de regering al enkele dagen in nauw contact met de gouverneurs om te bekijken hoe een eventuele heropening veilig kan gebeuren, zei hij nog.

Football news:

Fenerbahce vraagt fans om Ozil ' s salaris te betalen. Het is eenvoudig: U stuurt SMS-U maakt 2 euros
Gazprom kan een sponsor van Schalke blijven als de club wordt gedegradeerd naar de 2de Bundesliga
Bruno over de vrije trap: Cavani vertelde me om de keeper te raken
Pep Guardiola: het is bijna zeker dat Garcia Man City aan het eind van het seizoen zal verlaten
Attetico President:we wisten altijd dat Suarez is de beste center vooruit in Europa
Mourinho op Bale: speeltijd is niet gegeven, moet worden verdiend
Tot voor kort poseerde Leo met Bartomeu en accepteerde miljoenen, maar toen stortte Barcelona in. Waarom?