Belgium

Coronahoofdstad Luik is wereldnieuws: “Dokters en verpleegkundigen moeten zelfs gaan werken als ze besmet zijn”

Luik is wereldwijd uitgegroeid tot dé coronahoofdstad. Van The Washington Post tot The Daily Mail: allemaal schrijven ze uitgebreide artikels over de tsunami van coronagevallen waar het medisch personeel er mee te maken krijgt. Ze verbazen zich er allemaal over dat medisch personeel dat besmet is met het coronavirus toch gevraagd wordt om te gaan werken.

“The situation is catastrophic.” Een catastrofale situatie. Zo omschrijft Philippe Devos, hoofd intensieve verzorging in het ziekenhuis CHC in Luik, de situatie in Luik in The Washington Post. “We hebben veel dokters en verpleegkundigen die besmet zijn. Maar sinds deze week vragen we aan positieve gevallen om toch te komen werken als ze geen symptomen vertonen.” Daar zijn risico’s aan verbonden, zegt Devos, “maar het is onze enige optie om te voorkomen ons hele zorgsysteem ineenstuikt.”

LEES OOK. Luik, de coronahoofstad van de wereld: “We zijn bijna op het punt dat we moeten kiezen wie we wel of niet verzorgen”

De quotes van de spoedarts verspreiden zich als een lopend vuurtje over het internet. Nieuwssites uit alle uithoeken van de wereld berichten over de tsunami van coronagevallen die Luik over zich heen krijgt. De ziekenhuizen in de provincie Luik trekken al enkele dagen aan de alarmbel, door de snelle stijging van het aantal Covid-19-patiënten. Het water staat het zorgpersoneel aan de lippen. Door de snelle toename, moeten andere interventies uitgesteld worden. De ziekenhuisgroep CHC telde maandag 257 patiënten met Covid-19, van wie 47 op intensieve zorg liggen.

De situatie is dan ook dramatisch, zegt ook vakbond CNE dinsdag. Tot 20 procent van het zorgpersoneel is in sommige ziekenhuizen afwezig. “Het leed is er voelbaar, de werknemers trekken het niet meer. Elke dag worden we gecontacteerd door personeelsleden die aan het eind van hun krachten zijn”, zegt vakbondsafgevaardigde Isabelle Linder aan Belga. “De mensen vragen zich af waar de beloofde versterking blijft, de beloofde premies? De overheid moet dringend naar hun vragen luisteren.” De CNE wijst erop dat in het regeerakkoord een enveloppe van 1,2 miljard euro is voorzien voor de sector. “Men moet die gebruiken”.

Football news:

Bielsa, flick, Klopp, Lopetegui en Zidane zijn de kandidaten voor de beste coach van het Jaar prijs
Messi, Ronaldo, Lewandowski, Ramos, De Bruyne en 4 spelers uit Liverpool behoren tot de deelnemers voor de beste.De FIFA heeft de genomineerden voor de beste bekend gemaakt. Nominatie van de beste speler: Tiago Alcantara (Bayern München / Liverpool), Cristiano Ronaldo (Juventus), Kevin De Bruyne (Manchester City), Robert Lewandowski (Bayern München), Sadio Mane (Liverpool), Kylian mbape (PSG), Lionel Messi (Barcelona), Neymar (PSG), Sergio Ramos (Real Madrid), Mohamed Salah (Liverpool), Virgil van Dijk (Liverpool). = = Nominatie = = Beste doelman: Alisson (Liverpool), Thibaut Courtois (Real Madrid), Keylor Navas (PSG), Manuel Neuer (Bayern München), Jan Oblak (Letico), Marc-Andre Ter Stegen (Barcelona). De prijsuitreiking vindt plaats op 17 December. In verband met de pandemie in de mode-industrie zal het evenement online worden gehouden in een virtueel formaat
Zlatan over het krijgen van de Zweedse Gouden Bal: Ik ben van plan om te winnen in 50 jaar
Anton Ferdinand werd racistisch misbruikt in Commentaren op een artikel over een documentaire over racisme en Terry
Zlatan wordt voor de 12e keer benoemd tot Speler van het jaar in Zweden.AC Milan Striker Zlatan Ibrahimovic is de beste speler van het jaar in Zweden
Ronaldo scoorde het 70e doelpunt in de thuiswedstrijden van de Champions League en herhaalde het record van Messi
Brunu over de straf gegeven aan rashford: het was belangrijk voor hem om vertrouwen te krijgen. Het maakt niet uit wie er schopt als de team scores