Belgium

Corona-uitbraken in alsmaar meer scholen, minister Vandenbroucke: "Opnieuw nadenken over rol kinderen"

In alsmaar meer scholen zijn er uitbraken van het coronavirus bij leerlingen en leerkrachten vastgesteld. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) benadrukt dat "er opnieuw nagedacht moet worden over de rol van de kinderen".

De laatste dagen komen er heel wat berichten binnen van scholen waar enkele besmettingen bij kinderen vastgesteld zijn, of scholen die uit voorzorg de deuren moeten sluiten. Maar nu is er in een school in Bekkevoort effectief een grote uitbraak vastgesteld. "Een op de drie leerlingen en leerkrachten is besmet", bevestigt waarnemend burgemeester Benny Reviers (Ons dorp) aan VRT NWS. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Een op de drie leerlingen en leerkrachten is besmet

Die school sloot vorige week al. Intussen telt de gemeente 52 besmettingen en 45 daarvan zijn terug te leiden tot die ene basisschool. Alarmerende cijfers, en meer nog: volgens de burgemeester zijn er intussen ook besmettingen op andere scholen. "Dat komt omdat de kinderen van de verschillende scholen in contact met elkaar komen in het weekend, via jeugd- of sportverenigingen." Daarom besliste Bekkevoort om de drie basisscholen in de gemeente te sluiten en alle leerlingen, leerkrachten én ouders al minstens drie dagen thuis te zetten. "Zo proberen we een snelle verspreiding tegen te gaan." Daarnaast worden voorlopig ook alle vrijetijdsactiviteiten stopgezet. 

Ook in twee scholen in Antwerpen zijn uitbraken vastgesteld, bevestigt burgemeester Bart De Wever (N-VA). Een ervan is de stedelijke basisschool De Brem in de Antwerpse deelgemeente Zandvliet. "Donderdag en vrijdag kregen we berichten van vier besmettingen, telkens twee van hetzelfde gezin", zegt Sofie De Keyzer van het stedelijk onderwijs van Antwerpen. "Het CLB is samen met de directie daarop in actie geschoten. Alle risicocontacten zijn vrijdag getest. Daaruit blijkt dat er nog 13 nieuwe besmettingen zijn." Bij sommigen gaat het om de Britse coronavariant. 

De school gaat morgen niet open. "In de loop van deze namiddag worden alle personeelsleden en leerlingen die nog niet getest zijn nog bijkomend getest. Eens we die resultaten hebben, zullen we bekijken hoe lang de school dicht blijft." Ook in een joodse school is een uitbraak vastgesteld. 

Intussen worden alsmaar meer scholen al dan niet gedeeltelijk gesloten. Zo zijn er in de Sint-Pietersschool in Mechelen 40 besmettingen vastgesteld. Dat is ongeveer 20 procent van het totaal aantal leerlingen. Ook 8 op de 15 leerkrachten van de lagere school blijken besmet. De school blijft een week langer gesloten tot 31 januari.

Ook de lagere school De zandloper in Mol gaat dicht nadat er elf besmettingen waren ontdekt. Alle leerlingen en leerkrachten van het vijfde en zesde leerjaar en enkele leerlingen uit het vierde leerjaar die als hoogrisicocontact zijn bestempeld, zullen in de tussentijd testen ondergaan en moeten in quarantaine blijven. 

In Etterbeek sluit het Sint-Michielscollege zijn middelbare school voor minstens een week als gevolg van een opflakkering van het aantal coronagevallen. In totaal 1.544 leerlingen en 160 leerkrachten zitten daardoor noodgedwongen thuis. Vorige week waren al enkele honderden leerlingen in quarantaine, maar het aantal positieve testgevallen nam in het weekend nog toe, waarop de directie besliste de hele week te sluiten.  

Bekijk hier het gesprek met burgemeester Bart De Wever in "De zevende dag", toen er nog volop overleg was over de scholen. 

Minister Vandenbroucke: "Opnieuw nadenken over rol kinderen"

"Er zijn toenemende uitbraken in scholen, ook bij kinderen", klinkt het bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in "De zevende dag". "We moeten opnieuw nadenken over de rol van kinderen en hoe we hen beschermen." 

We moeten opnieuw nadenken over de rol van kinderen en hoe we hen beschermen

En dat is niet gemakkelijk, geeft Vandenbroucke toe. "Om het onderwijs mogelijk te houden, moeten we in de rest van de samenleving heel vervelende dingen doen. Maar het schoolse leven kan op een bepaald moment ook een bron zijn van verspreiding. En dan moet je nadenken hoe je dat aanpakt."

Bekijk hier het gesprek met minister Vandenbroucke in "De zevende dag".

"We blijven het maximaal mogelijke doen om zoveel mogelijk scholen open te houden", reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Net daarom grijpen we daar waar nodig kordaat in met maatregelen afgestemd op de lokale situatie en dit op grond van de geldende draaiboeken. In sommige gevallen betekent dat de sluiting van één of meerdere klassen, in andere gevallen zelfs van een hele school. Zeg nooit "nooit", maar in het gros van de scholen stelt zich geen groot probleem en dus moeten we die scholen ook niet sluiten."

Bekijk het gesprek met minister Weyts uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Hoeveel scholen zijn er nu al dicht?

Volgens het kabinet van minister Weyts zijn er momenteel een twintigtal scholen volledig gesloten en een dertigtal deels. In totaal zijn er bijna vierduizend scholen in Vlaanderen. 

Wel komt er een uitgebreider testbeleid. Concreet zullen alle hoogrisicocontacten van een besmette leerling meteen een sneltest kunnen krijgen op dag één. Als die negatief is, volgt er een "gewone" PCR-test op dag zeven. Intussen blijven betrokken leerlingen of leerkrachten in quarantaine. "Zo worden superverspreiders onmiddellijk gedetecteerd en kunnen clusteruitbraken worden verhinderd of beperkt." Volgens Weyts is het aantal getroffen scholen beperkt. Het is voor hem dus niet nodig om alle scholen te sluiten.

Football news:

Manchester United heeft niet verloren 20 opeenvolgende wedstrijden weg van huis in de Premier League. Tot Arsenal ' s record van 7 wedstrijden
Pioli op 2-1 Met Roma: Milaan had meer kunnen scoren
Simeone herhaalde Aragones record voor overwinningen (308) met Atletico, hebben gespeeld 100 wedstrijden minder
Ole Gunnar Solskjaer: Manchester United krijgt geen penalty na een maand of twee geleden was er een ophef over. Coaches invloed scheidsrechters
Klopp op 2:0 Sheffield: velen hebben afgeschreven van de rekeningen van Liverpool. We moeten winnen, we kunnen niet naar de Champions League zonder het
Milan scoorde hun 15e strafpunt van het seizoen in de Serie A - de meest in de competitie. Voordat het record-drie 11-meter
Liverpool scoorde 7.000 Ste doelpunt in de hoogste divisie van Engeland - alleen Everton heeft meer