Belgium

Cijfers blijven stijgen, met uitschieters tot boven 100 besmettingen, Van Ranst: "Dit gaat verkeerde kant uit"

Het gemiddelde aantal besmettingen in België is voor de vijfde dag op rij licht gestegen. En wanneer we de dagcijfers uitlichten, zien we dat er in juli al verschillende dagen meer dan 100 besmettingen vastgesteld werden. Onrustwekkend, vindt viroloog Marc Van Ranst: "We mogen niet in slaap gewiegd worden, dit gaat de verkeerde kant uit." Intussen is ook de lijst met Europese landen met coronabeperkingen verder aangevuld. Volg hier alle updates over het coronavirus in binnen- en buitenland.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Liveblog

21 min

Aantal besmettingen stijgen, Marc Van Ranst: "Dit gaat de verkeerde richting uit"

Voor de vijfde dag op rij is het gemiddeld aantal besmettingen gestegen, waarbij er nu dagelijks ongeveer 90 besmettingen per dag geregistreerd worden. Maar als we de dagcijfers uitlichten, zien we dat er deze maand op verschillende dagen uitschieters tot boven de 100 zijn. Zo werden er op 1 juli 124 nieuwe besmettingen vastgesteld, op 6 juli waren er 113 nieuwe besmettingen, op 8 juli klom dat cijfer zelfs tot 135 en op 9 juli waren er 107 nieuwe besmettingen. 

En die stijging is onrustwekkend, zegt viroloog Marc Van Ranst. "Stilaan, percent per percent kruipt het cijfer omhoog. We mogen niet in slaap gewiegd worden, dit moeten we serieus nemen", zegt hij aan VRT NWS. In een Tweet voegt hij toe: "Dit gaat de verkeerde richting uit, meer aandacht is broodnodig."

"We moeten ons beter aan de maatregelen houden, de mondmaskerverplichting is echt welkom. Dit vereist de aandacht van iedereen", voegt hij toe. "Want een epidemie maken we allemaal zelf, dat hangt niet af van virologen of politici, maar van ons allemaal."

Oproep: reis jij naar (of keer je terug uit) "oranje of rood" gebied? Laat het ons weten

Had jij een vakantie geboekt naar een gebied dat door Buitenlandse Zaken is bestempeld als risicogebied (oranje of rood)? Of keer je er binnenkort uit terug? Stuur ons dan een filmpje met je verhaal naar [email protected]

De lijst met oranje en rode gebieden kan je hier terugvinden. Wie uit zo'n gebied terugkeert, wordt aangeraden om in quarantaine te gaan (oranje) of wordt daartoe verplicht (rood).

08 min

Turkmenistan beveelt mondmasker aan "tegen fijnstof"

Het Centraal-Aziatische land Turkmenistan roept zijn inwoners op om een mondmasker te dragen. Niet tegen het coronavirus, maar “tegen fijnstof". Er zitten hoge concentraties fijnstof in de lucht, zegt de regering, waardoor het “ten sterkste wordt aanbevolen dat iedereen persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt om de bovenste luchtwegen te beschermen". 

De regering houdt vol dat het coronavirus niet woedt in Turkmenistan

Eerder was ook al aangeraden om voldoende afstand te houden, al werd daarvoor geen reden opgegeven.

De regering houdt vol dat het coronavirus niet woedt in Turkmenistan, hoewel buitenlandse media berichten over besmettingen. Vorige week is een delegatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangekomen in het land om na te gaan hoe de autoriteiten reageren op de epidemie.Turkmenistan is een van de meest gesloten landen ter wereld.

Kwart minder bezoekers in winkelcentra

De belangrijkste shoppingcentra van ons land kregen in juni 7,4 miljoen bezoekers over de vloer: bijna een kwart (23,95 procent) minder dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers (BLSC).

Het coronavirus zorgt ervoor dat minder mensen naar winkelcentra trekken. Tot eind juni gold ook de verplichting om alleen te gaan winkelen, en niet met familie of vrienden.

Er werd doelgericht gewinkeld, funshopping was er niet meer bij

Wie wel naar de shoppingcentra trok, kocht vaker iets en kocht ook meer. Het gemiddelde winkelmandje was groter. "Er werd doelgericht gewinkeld, funshopping was er niet meer bij", aldus Luc Plasman, general manager van BLSC.

De bezoekerscijfers van juni liggen wel al hoger dan in mei. Van 11 mei (toen de winkels in ons land weer open mochten) tot eind mei lag het aantal bezoekers meer dan een derde (35,08 procent) lager dan een jaar eerder.

Coronaregels overtreden tijdens festivalletje in Puurs

In het landschapspark van Liezele, in Puurs-Sint-Amands, heeft een grote groep feestvierders zondag de coronaregels overtreden. Het ging om een festival met 375 man en de organisatoren hadden hiervoor toestemming gekregen van de gemeente. "Op een gegeven moment begonnen de feestvierders dicht bij elkaar te dansen, en dat was niet volgens de afspraken", zegt Koen Van den Heuvel (CD&V), de burgemeester van Puurs-Sint-Amands.

Lees hier het hele verhaal:

Rechtbank schorst "disproportionele" lockdown in Catalonië

De lockdown van de Catalaanse stad Lleida en 7 omliggende gemeenten is door een Spaanse rechtbank geschorst. De regionale autoriteiten hadden gisteren de inwoners van de stad opnieuw bevolen thuis te blijven vanwege een sterke toename van het aantal coronagevallen.

Maar die maatregel is "disproportioneel", klinkt het nu. Volgens de rechtbank komt zo'n beslissing toe aan een federale regering, niet aan de regionale. Tegen de beslissing kan nog beroep aangetekend worden.

Het betrokken gebied telt meer dan 200.000 inwoners. Volgens de autoriteiten heeft de opflakkering van het aantal besmettingen te maken met de bewegingen van seizoensarbeiders die momenteel deelnemen aan de fruitoogsten in Noord-Spanje.

Voor alle duidelijkheid: tot nader order blijft de regio rond Lleida wel degelijk nog een rode zone voor de Belgische overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Dat betekent dus dat het nog altijd verboden is om naar daar te reizen. Wie uit dat gebied terugkeert, moet ook nog altijd verplicht worden getest en in quarantaine.

Frankrijk beperkt aantal vluchten vanuit China

Frankrijk beperkt voortaan het aantal vluchten van Chinese maatschappijen richting Frankrijk tot één per week. Dat meldt de Franse ambassade in Peking. Sinds 8 juni mogen meerdere buitenlandse luchtvaartmaatschappijen - onder wie Air France - eenmaal per week van en naar China vliegen. Omgekeerd mochten de drie belangrijke Chinese luchtvaartmaatschappijen - Air China, China Eastern en China Southern - wekelijks op Frankrijk vliegen.

De Franse autoriteiten proberen voor Air France ook drie wekelijkse vluchten richting China mogelijk te maken, voorlopig zonder succes. Daarom beperkt Frankrijk sinds vrijdag het aantal vluchten vanuit China ook tot één per week. Concreet worden dus twee vluchten per week geschrapt.

Aantal coronabesmettingen in ons land loopt verder op

Het gemiddelde aantal besmettingen per dag (in de 7 dagen tussen 3 en 10 juli) is opgelopen tot 90 per dag. Dat is opnieuw een stijging met 2 procent in vergelijking met gisteren. Het is intussen al de vijfde dag op rij dat het gemiddelde aantal besmettingen stijgt.

De stijging doet zich vooral voor in de provincie Antwerpen, in Brussel en in het zuiden van West-Vlaanderen. België telt nu 62.707 bevestigde gevallen sinds het begin van de crisis, 101 meer dan gisteren.

We zien dat de basismaatregelen, die nog altijd gelden, wat minder gevolgd worden en dat heeft altijd gevolgen

"We worden een beetje in slaap gewiegd door die hele kleine stijgingen", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Elke keer kan je zeggen dat het niet zo erg is. Maar als je dat allemaal optelt, dan zie je toch dat het allemaal omhoog gaat. Gelukkig zien we nog geen stijging van het aantal opnames in het ziekenhuis. Dat is nu gestabiliseerd op een tiental per dag. Maar als het aantal nieuwe gevallen blijft stijgen, dan gaat dat ooit wel leiden tot meer ziekenhuisopnames."

Van Ranst benadrukt dat de beslissing om mondmakers te verplichten op drukke plaatsen niet zomaar is genomen. "Dat is om te vermijden dat na de versoepeling van de maatregelen plots weer veel mensen ziek worden. We zien dat de basismaatregelen, die nog altijd gelden, wat minder gevolgd worden en dat heeft altijd gevolgen."

Viroloog Marc Van Ranst.

Viroloog Marc Van Ranst. James Arthur Photography

Amnesty International: "Ruim 3.000 zorgverleners gestorven"

Wereldwijd zijn al meer dan 3.000 medewerkers uit de gezondheidssector overleden aan het coronavirus. Maar zo goed als zeker ligt het échte aantal nog hoger. Dat schrijft een rapport van Amnesty International. De meeste slachtoffers vielen in de VS, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië.

Amnesty vindt dat zorgverleners te weinig werden beschermd door hun overheid. In bijna alle landen was er een ernstig tekort aan beschermingsmiddelen voor de zorgverleners. Bovendien werden ze vaak slecht of zelfs niét betaald. In verschillende landen zijn mensen disciplinair gestraft of zelfs ontslagen omdat ze zich hadden uitgesproken over de aanpak van COVID-19. Bovendien heeft Amnesty weet van zorgverleners die gestigmatiseerd werden of met geweld te maken kregen.

Archiefbeeld ter illustratie.

Archiefbeeld ter illustratie.

Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, wil een grondige evaluatie, ook in ons land. “Er zijn veel zorgwekkende getuigenissen gekomen uit de woonzorgcentra in Vlaanderen, zowel van bewoners als van zorgverstrekkers, onder meer over het gebrek aan beschermend materiaal. We vragen dus de overheid om de aanpak van de crisis grondig tegen het licht te houden. Dat gebeurt nu in een aantal commissies in de parlementen en daar moeten duidelijke lessen uit getrokken worden.”

“We roepen op om alle facetten te bekijken. Maar zeker luisteren, is van belang. Zeker de zorgverleners zelf moeten ruim en voldoende gehoord worden. Zij stonden in de frontlinie, zij hebben alles meegemaakt. Het is heel belangrijk naar de mensen op het terrein te luisteren om zo te weten te komen wat ze nodig hebben om op een veilige manier hun job te kunnen doen.”

Kopzorgen in Israël: aantal besmettingen stijgt fors

Het aantal besmettingen in Israël gaat de verkeerde kant op. Het land telt nu ruim 1.500 nieuwe besmettingen per dag, meer dan tijdens de coronapiek in maart-april. Daarom zijn er opnieuw strengere maatregelen ingevoerd, maar dat is niet naar de zin van de bevolking. 

Zaterdag was er onder meer een grote protestactie in de orthodoxe wijken van Tel Aviv. Die zijn, door het hoge aantal besmettingen, opnieuw verplicht in lockdown gegaan. Veel van die besmettingen worden gelinkt aan grote huwelijksfeesten die na de versoepelingen begin mei plaatsvonden.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"De mensen hebben economische problemen, maar hebben al maanden geen salaris gehad", vertelt onze correspondente Ankie Rechess. "Er is hulp beloofd door premier Netanyahu, maar die is er nog altijd niet. En de mensen zijn het zat. Maar 15 procent van de mensen is het eens met zijn beleid."

Het aantal besmettingen in Israël ligt dan wel hoog, maar vooralsnog is het aantal overlijdens er beperkt gebleven. Er zijn nog 'maar' 362 sterfgevallen geteld. 

Football news:

Ik zoek kaartjes voor Lisbon. Van de 10e tot de 24e. Retweet als je kunt helpen
Pep Guardiola: Gabriel is de beste speler van wedstrijden met Real Madrid
Drie helden van Lyon in de wedstrijd met Juve – onder hen de verdediger, die de fans reed in de herfst
Manchester City en Lyon ontmoeten elkaar in de 1/4 finale van de Champions League op 15 augustus in Jose Alvalade
Foto van Pep en Zizou-gewoon een cadeau voor Showsportgebruikers
Ronaldo werd zo vroeg uit de Champions League gehaald voor de eerste keer in 10 jaar, hoewel hij heel hard probeerde-in de Play-offs voor Juve, alleen hij scoort
Juventus passeren is een prestatie. De meest aangename nederlaag in mijn carrière