Belgium

China activeert experimentele kernfusiereactor

China heeft vrijdag met succes zijn meest geavanceerde experimentele kernfusiereactor geactiveerd. Dat meldt staatsagentschap Xinhua. China zet zo een grote stap voorwaarts in de zoektocht naar energie met lage CO2-uitstoot.

China, dat van alle landen ter wereld de grootste uitstoot kent, creëerde zijn groei grotendeels op basis van fossiele brandstoffen. Ieder jaar blijft China ook zeer vervuilende nieuwe steenkoolcentrales bouwen.

Maar China is ook het land dat wereldwijd het meest investeert in hernieuwbare energie. In zijn zoektocht naar een energiebron met een lage uitstoot experimenteert het met kernfusie. Voorstanders beschouwen dat als de energiebron van de toekomst, omdat ze oneindig is, net als de zon, en afval noch broeikasgassen produceert.

China beschikt daarom over de Tokamak HL-2M-reactor, de meest performante van het land, in de provincie Sichuan. Het is een magnetische kamer die een fenomenale warmte genereert, met het doel om atoomkernen samen te smelten. In de reactor kan de temperatuur oplopen tot meer dan 150 miljoen graden Celsius, zegt Xinhua. Dat is tien keer de warmte in de kern van de zon. De reactor zal een “essentiële technische steun bieden aan China” omwille van ITER, het internationale onderzoeksproject met experimentele fusiereactors, zegt ingenieur Yang Qingwei, volgens Xinhua.

Sovjet-Unie

Het onderzoek naar kernfusie is niet nieuw. De magnetische kamers zijn oorspronkelijk bedacht in de Sovjet-Unie. Hun benaming, ‘tokamak’, stamt uit het Russisch. Er zijn ook ‘tokamaks’ gebouwd in Europa, de Verenigde Staten, Japen en Zuid-Korea. Die nucleaire ‘fusie’, waarvan het principe al gebruikt werd voor de atoombom, is niet te verwarren met de ‘splijting’ van atomen, op basis waarvan traditionele kerncentrales werken.

De moeilijkheid is om de temperaturen op een duurzame wijze te behouden en ze in resistente materialen vast te houden. Frankrijk startte in juli in Saint-Paul-lès-Durance met de bouw van een gigantische fusiereactor voor het ITER-project. Doel is om 150 miljoen graden Celsius op te wekken, maar de eerste tests worden niet voor 2025 verwacht.

Football news:

Vidal op het Juve logo kiss: het was een demonstratie van liefde voor Chiellini
Jurgen Klopp: het belangrijkste voor Liverpool is om in de Champions League te komen. Dit seizoen is een moeilijke strijd voor de top 4
Totale dominantie van het bedrijfsleven: Conte vernietigde Pirlo en Vidal-Rabiot
Jovic in 28 minuten. Ik hoop dat dit nog maar het begin is van de wedstrijd tussen Real Madrid en Real Madrid.Luka Jovic, wiens rechten eigendom zijn van Real Madrid, heeft commentaar geleverd op het resultaat van de Bundesliga van 16 wedstrijd tegen Schalke
Fenerbahce wil Hazard huren tot het einde van het seizoen (Ajansport)
Bruno scoorde 1 doelpunt op de penalty-plek en maakte geen assist in 6 wedstrijden met de zes grote teams in het seizoen 2020/21
Messi kan van 4 tot 12 wedstrijden missen als gevolg van diskwalificatie, als zijn schop in de wedstrijd met atletiek wordt erkend als agressie