Belgium

Check: deze beelden die online circuleren zijn níét van de aanslag in Nice

Op de sociale media circuleren verschillende beelden van de aanslag in Nice en het politieoptreden in Avignon. Tenminste, dat beweren de verspreiders van die beelden. Want wat blijkt: niet al die beelden zijn effectief vandaag gefilmd. 

Deze voormiddag werd de Franse stad Nice opgeschrikt door een terreuraanslag. Een man doodde er drie mensen met een mes. In Avignon werd dan weer een messentrekker doodgeschoten door de politie. En in het Franse consulaat in Saudi-Arabië is een bewaker aangevallen met een mes.

Op Twitter circuleren heel wat beelden die deze voormiddag zouden zijn gemaakt in Nice en Avignon. Maar wat klopt daarvan?

Deze video’s dateren niet van vandaag

Een eerste video werd onder andere gedeeld door de Franse politicoloog Guillaume Bigot, die meer dan 30.000 volgers heeft op Twitter. Hij haalde zijn tweet intussen offline, en terecht.

Claim: Deze video zou de dader van de aanslag in Nice tonen, of de messentrekker in Avignon, die onder schot gehouden wordt door de politie.
Ons oordeel: Klopt niet. De video dateert van 12 augustus, toen een vrouw enkele schoten loste aan een politiebureau in Nice.

Een andere video is op korte tijd tientallen keren geüpload. Hoewel elk van die posts maximaal een tiental keer wordt doorgedeeld, haalt de video daardoor toch een groot bereik. Ook de Franse politicus Jean Messiha (Rassemblement National) deelde de video kort, maar haalde zijn tweet intussen offline.

Claim: Deze video zou of de dader van de aanslag in Nice tonen, of de man tonen die in Avignon werd doodgeschoten door de politie nadat hij omstaanders had bedreigd met een mes.
Ons oordeel: Klopt niet. Deze video is vorig jaar gefilmd aan het station van de stad Grenoble. 

Deze video klopt naar alle waarschijnlijkheid wél

Alles wijst erop dat een video waarin politieagenten te zien zijn die een kerk bestormen, authentiek is. 

De kerk die in de video te zien is, is wel degelijk de Notre-Dame in Nice. Dat leert Google Streetview ons. Details als het hekkenwerk voor de kerk en de versieringen aan de gevel (let bijvoorbeeld op de klavervormige uitsparingen) komen bijvoorbeeld overeen.

De klok op de gevel van de kerk geeft iets na kwart over negen aan. Dat strookt het het tijdstip van de aanval, om negen uur deze ochtend.

Verder onderzoek levert ons geen oudere versies van deze video op. Het lijkt er dus op dat deze video pas vandaag is verschenen op het internet. In het recente verleden blijken er zich ook geen grootschalige politie-interventies rond de kerk te hebben voorgedaan. Deze video is volgens ons dus authentiek.

Dit artikel kan in de loop van de dag nog geüpdatet worden met nieuwe video’s. Heb je een beeld uit Nice of Avignon gezien dat je wil laten verifiëren? Stuur ons een mail via [email protected]

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach