Belgium

Britse parlement keurt omstreden brexitwet van premier Johnson goed

Het Britse parlement heeft een omstreden wet goedgekeurd die premier Boris Johnson toelaat het uittredingsverdrag met de Europese Unie eenzijdig te herzien. En dat is in strijd met het internationaal recht.

Het was toch vrij ongezien, toen de Britse premier begin deze maand een wetsvoorstel op tafel legde dat een deel van het uitstapakkoord met de Europese Unie wil terugdraaien. Concreet gaat het om de oplossing rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, mocht er uiteindelijk een brexit komen zonder handelsakkoord. Omdat Noord-Ierland - dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort - grenst aan Ierland - een EU-lidstaat - was er met de EU afgesproken dat er in Noord-Ierland andere regels over handel zouden gelden.

Johnson wil niet dat Noord-Ierland gaat afwijken van de rest van het Verenigd Koninkrijk en vreest een scheuring. En dus kwam hij met zijn wetsvoorstel, dat twee weken geleden bij een eerste lezing al werd goedgekeurd. Ondanks waarschuwingen van Europa ging het Lagerhuis met 340 tegen 256 stemmen akkoord.

Internationaal recht

De premier had de afgelopen tijd toezeggingen gedaan aan kritische Conservatieve partijgenoten om ze over de streep te trekken. Een deel vindt namelijk dat de regering in Londen geen internationaal recht mag schenden.

De vijf nog levende voormalige premiers van het Verenigd Koninkrijk - John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron en Theresa May - hadden zich uitgesproken tegen het wetsvoorstel.

Wat de gevolgen zijn voor de brexit, is nog niet duidelijk. De wet moet nu nog worden gestemd in het Hogerhuis. Ondertussen onderhandelen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog steeds over een handelsakkoord. Als dat akkoord er komt tegen eind oktober, is er geen speciale oplossing nodig voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Het is niet duidelijk wat er gebeurt als er geen akkoord komt. 

Football news:

Zlatan scoorde niet 2 van de laatste 3 straffen. Milan forward raakte de positie in de wedstrijd tegen Sparta
Benzema sprak met Vinicius over de woorden in de halve tijd van de Champions League wedstrijd. De Fransman sprak zijn ontevredenheid uit over het spel van de Braziliaanse Ferlana Mendy. De woorden van de spits werden ontcijferd door de Franse media. Hij doet wat hij wil. Broer, speel niet met hem. Hij speelt tegen ons zei Benzema. Volgens As heeft Benzema vandaag met Vinicius gesproken en uitgelegd wat er gebeurd is. Na een kort gesprek, hebben ze de zaak opgelost. Laat hem niet passeren, hij speelt tegen ons. Tijdens de pauze vroeg Benzema Mandy de bal niet aan Vinicus te geven (getranscribeerde lippen)
Barca verdediger Araujo verwondde zijn biceps femur
Neymar is drie weken bewusteloos door blessure. Hij zal de wedstrijd met Leipzig missen in de Champions League
Goretzka is de Duitse GQ sportsman van het jaar. Hij wordt bekroond voor de bestrijding van racisme en de pandemie
Bartomeu verwijderde zijn Twitter account na het verlaten van Barca. Hij en zijn familie kregen bedreigingen
Gennady Orlov over Khabib: Won-goed gedaan, maar hij is niet de grootste