Belgium

Britse Labourpartij schorst gewezen leider Jeremy Corbyn wegens minimaliseren antisemitisme"

De Britse Labourpartij heeft de vroegere leider Jeremy Corbyn geschorst. De partij zou zich onder het leiderschap van Corbyn schuldig hebben gemaakt aan discriminatie en deed te weinig om antisemitisme te voorkomen. Dat blijkt uit een rapport van de Britse Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten. Keir Starmer, de huidige partijleider, biedt zijn excuses aan en belooft binnen de zes weken met een plan te komen om het probleem aan te pakken. Binnen Labour dreigt er nu blijkbaar grote verdeeldheid.

De Britse Labourpartij schorst de voormalige leider Jeremy Corbyn. Dit betekent onder meer dat hij geen deel meer mag uitmaken van de parlementaire fractie van de Labourpartij in het Lagerhuis. 

De schorsing volgt na zijn reactie op het rapport van de Britse Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten over antisemitisme binnen de Labourpartij. Uit het rapport blijkt dat de partij zich onder het leiderschap van Corbyn herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan discriminatie en dat er ook te weinig gedaan werd om antisemitisme te voorkomen. Corbyn gaat daar niet mee akkoord en heeft de inhoud van dat rapport vandaag twee keer geminimaliseerd. Dat was niet naar de zin van huidig Labourleider Keir Starmer en de partijtop en daarop hebben die sancties genomen tegen Corbyn. 

Dit is een dag van schande

In dat bewuste rapport ziet de Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten wel verbeteringen binnen de Labourpartij, maar vindt ze dat het antisemitisme beter aangepakt had kunnen worden. 

Het onderzoek van de commissie kwam er na verschillende klachten over de houding van de sociaaldemocratische Labourpartij tegenover Joden. Om die reden verlieten bovendien negen parlementsleden vorig jaar de partij. Corbyn heeft de beschuldigingen van antisemitisme altijd van de hand gewezen. Ook nu ontkent Corbyn dus de aanklachten en zegt hij dat die "politiek gemotiveerd zijn" en dat hij zich daar niet bij zal neerleggen.

De huidige partijleider Keir Starmer biedt nu zijn excuses aan voor wat er in het verleden misgelopen is. Hij neemt het rapport van de commissie ter harte en belooft binnen de zes weken met een duidelijk actieplan te komen om het probleem binnen de partij aan te pakken. Starmer belooft ook dat er onder zijn leiderschap geen plaats meer is voor antisemitisme. Onlangs ontsloeg hij nog een prominent parlementslid vanwege antisemitisme. Starmer lijkt zo een duidelijke breuk te maken met de periode-Corbyn.

De erg linkse Corbyn is parlementslid sinds 1983. Hij leidde Labour tussen 2015 en begin dit jaar en leed in die periode twee verkiezingsnederlagen, een tegen Theresa May en een tegen Boris Johnson. Na die laatste nederlaag eind vorig jaar moest hij opstappen.

De schorsing van Corbyn verdeelt overigens Labour. Momentum, de beweging van de linkervleugel, steunt voluit Corbyn en vinden zijn schorsing overdreven. Volgens de beweging gaat het om "een massale aanval op links". 

Football news:

Tuchel in de wedstrijd tegen Manchester United: de overwinning is verplicht. Voor haar naar Engeland komen is een grote uitdaging
Jimenez zal Attletico ' s wedstrijden met Real Madrid en Salzburg missen als gevolg van een heupblessure
Gladbach middenvelder Neuhaus: het is jammer dat we de kwestie niet hebben afgesloten met het bereiken van de 1/8 finale van de Champions League. Laten we dit in Madrid ophelderen! Borussia Monchengladbach middenvelder Florian Neuhaus sprak over de aankomende wedstrijd van de Champions League groep het is jammer dat we de kwestie niet hebben afgesloten met het bereiken van de 1/8 finale, maar we zullen het gewoon ophelderen in Madrid! Wij hebben er al op gewezen dat wij niet alleen in deze groep goed willen spelen, maar ook vooruit willen gaan! We vliegen naar Real Madrid, op de eerste plaats aan tafel, en we hebben alle reden om vertrouwen te hebben zei Neuhaus. Borussia scoorde 8 punten na 5 wedstrijden van de groepsfase van de Champions League en leidde hun Kwartet. Real Madrid scoorde 7 punten en staat op de derde plaats, achter Shakhtar in persoonlijke ontmoetingen. Groep B: Borussia M en Shakhtar verhuisden Real Madrid en Inter. Iedereen heeft een kans voor de Play-offs
Ex-Manchester City en Arsenal defender Gael Clichy verhuisden naar Servette
Zoon van Maradona: nummer 10 moet uit de circulatie worden genomen in Barca en andere teams van zijn vader
Ronaldo was mijn held. Voor kinderen uit Portugal was hij altijd een voorbeeld
Koeman zal niet gestraft worden voor het spreken over VAR na de wedstrijd met Real Madrid. Hij zei dat het systeem werkt tegen Barca