Belgium

Belgische Syriëstrijdster zit vast in Turkse gevangenis

'Vier Belgische Syriëstrijders zitten momenteel in Turkse gevangenissen', zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Een van hen, Fatima B., is bij verstek veroordeeld. Ons land vroeg al eerder haar uitlevering.

Fatima B. stak half oktober met de hulp van smokkelaars de grens met Turkije over. Dat bevestigde Buitenlandse Zaken toen aan Het Nieuwsblad. Ze ontsnapte na de inval van Turkije in Noord-Syrië uit het kamp Ain Issa, samen met Bouchra Abouallal en haar schoonzus Tatiana Wielandt met hun zes kinderen.

Fatima B. werd in mei 2015 bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld in ons land, voor lidmaatschap van een terreurorganisatie. Daarop stelde ons land een internationaal aanhoudingsbevel op. De uitlevering is niet het gevolg van de repatriëringen van president Erdogan. Die is zondag gestart met het terugsturen van buitenlandse jihadi’s naar hun thuisland.

De Turkse president zei vrijdag dat zijn land 287 personen heeft opgepakt die ontsnapt waren uit gevangenissen voor IS-strijders na de start van het Turkse offensief.

Vier Belgische Syriëstrijders, onder wie Fatima B., zitten in Turkse gevangenissen, zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dinsdag in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Wie die andere drie zijn, maakte hij niet duidelijk. 

Football news:

Mourinho op son and Lloris clash: het is prachtig. Als je iemand de schuld wilt geven, ben ik het
Real Madrid spelers zullen weigeren bonussen voor alle trofeeën die ze dit seizoen winnen
Barcelona is ervan overtuigd dat ze Lautaro in oktober zullen ondertekenen. Inter wil 90 miljoen euro en één speler
Aitor Karanka: als er een team is dat terug kan winnen tegen Manchester City, is het echt
Juventus en Attico zijn begonnen met gesprekken over de overdracht van Lacazette. Inter is ook geïnteresseerd in hem
In het seizoen 2020/21 nam Rangnik de leiding over Milaan. Hij kan ook de functie van sportdirecteur nemen
Ocampos deed alles voor de overwinning van Sevilla: eerst scoorde hij, toen trok hij een keepershirt aan en in de 101ste minuut sleepte hij de trap van de keeper Eibar