Belgium

België hinkt nog meer achterop voor hernieuwbare energie, maar minister Demir ziet geen probleem: “Niets mis mee”

Met de door de regio’s opgestelde klimaatplannen blijft België nog meer dan gedacht onder de doelstelling voor hernieuwbare energie die we tegen 2030 moeten halen. Dat blijkt uit nieuwe prognoses van het Planbureau die De Tijd kon inkijken.

De Europese Commissie vraagt dat ons land tegen 2030 minstens 25 procent hernieuwbare energie produceert, maar volgens de cijfers halen we slechts 17,4 procent. Daarmee doen we het nog slechter dan in eerdere plannen waarin gemikt werd op 18,3 procent hernieuwbare energie tegen 2030.

Energieverbruik opgetrokken

De wijziging komt er nadat Vlaanderen de prognoses voor het totale energieverbruik heeft opgetrokken. De komst van een aantal grote investeringen in de Antwerpse haven leidt tot een groter verbruik en er werden een paar berekeningen bijgestuurd over de energiebesparingen in gebouwen en het transport. Omdat het totale verbruik hoger uitvalt, zakt het verwachte aandeel van de hernieuwbare energie in Vlaanderen van 11,2 naar 10,3 procent.

Brussel komt met het nieuwe klimaatplan op 3,2 procent, terwijl Wallonië tegen 2030 afstevent op een aandeel van 23,5 procent voor hernieuwbare energie.

Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir moeten we ons niet schamen over de cijfers. “Er komen grote investeringen, meer jobs en er is economische groei. Daar is niets mis mee.”

BEKIJK OOK. Zuhal Demir (N-VA) maakt slechte beurt bij Europese klimaatkoning: “Ze keek me aan en zei: ‘Ah’”

Football news:

Yeovil van Engeland ' s 5e divisie about De Gea: Nee, Ik ben niet geïnteresseerd. Sorry, David
Henderson is de beste speler van Liverpool in het seizoen 2019/20
Massimo Moratti: de eigenaars van Inter hebben alles wat ze nodig hebben om Messi mee te nemen
Gagliardini op de wedstrijd met Shakhtar: ze zijn sterk, maar Inter is vastbesloten
De President van Attico Madrid bij het vertrek van de Champions League: niet onze avond. Ze hadden geluk om twee keer te scoren, we hebben een goed team
Verdediger Lyon van Marsal: we denken erover om de finale van de Champions League te bereiken. We hebben een grote kans om te winnen
Arsenal is een van de grootste clubs ter wereld. Ik ben hier om trofeeën te verzamelen