Belgium

BEKIJK - Uitzonderlijke kruising van kraanvogelmigraties boven ons land: deel op weg naar huis, ander deel ontvlucht kou

De afgelopen week zijn honderdduizenden kraanvogels gepasseerd boven ons land. Normaal doen ze dat in deze tijd van het jaar van het zuiden naar het noorden, maar uitzonderlijk kruisten ze daarbij ook kraanvogels die de omgekeerde beweging maakten. "Zo'n kruising is echt wel uitzonderlijk", zegt kraanvogelkenner Gert Vandezande.

Kraanvogels zijn grote vogels met een spanwijdte tot 2,20 meter. Ze trekken elk najaar naar hun overwintergebieden in Zuid-Frankrijk en Spanje. En dat kan vrij spectaculair zijn, omdat ze dat in erg grote groepen doen. De ganse populatie bestaat uit 320.000 vogels. Rond deze tijd van het jaar maken ze de omgekeerde beweging en trekken ze naar hun broedgebieden in Scandinavië en de Baltische staten.

Lees verder onder de video, een compilatie van afgelopen weekend:

"Normaal broeden ze in moerasgebieden, maar door de klimaatverandering staan die vaker droog en zijn hun nesten makkelijker toegankelijk voor roofdieren zoals vossen", legt Gert Vandezande, kraanvogelkenner bij Natuurpunt uit. "De kraanvogels trekken daarom vroeger om een goede broedplek te vinden." Volgens Vandezande is de terugkeer daardoor de afgelopen tien jaar met ruim een week vervroegd.

Hierdoor belanden de grote vogels soms nog in het winterweer. "Een week of twee terug lagen er nog dikke pakken sneeuw in Duitsland en vonden de al teruggekeerde kraanvogels onvoldoende voedsel", legt Vandezande uit. "Een deel is daarom terug naar het zuiden getrokken."

Daardoor was er vorige week een zogenoemde "kruising" te zien: een deel van de kraanvogels trok terug naar het zuiden om de winterkou te ontvluchten terwijl een ander deel net op de terugkomst was. Een kruising is volgens de vijftiger vrij uitzonderlijk. "Ik volg al van mijn tiende -met tussenpozen- de kraanvogels en heb dit nog nooit gezien", zegt hij.

Beelden van de kraanvogels bij Houbemont in de provincie Luxemburg:

(De kruising is voor alle duidelijkheid niet te zien in bovenstaande video)

Wie zelf nog kraanvogels wil zien, zal wellicht moeten wachten tot de volgende trek. "De grote piek is al achter de rug", zegt de kraanvogelkenner. Al is er nog een waterkansje dat er in de late namiddag in het uiterste zuidoosten van de provincie Luxemburg of in de Oostkantons nog kraanvogels te zien zijn.

De trek is op de voet te volgen op de Facebookpagina van Vandezande:

Football news:

Klopp op de Real Madrid game: Liverpool hebben niet veel te verliezen. We zullen proberen te winnen, en dan zien we
Borussia Dortmund coach Edin Terzic deelde zijn gedachten over de komende wedstrijd met Manchester City in de 1/4 League finale
Ilkay Gundogan: Holland is een geweldige speler. Hij heeft de juiste houding om te klimmen naar de top
PSG en Bayern München bieden op Lucas Vazquez. Hij kan het niet eens zijn met Real Madrid
Allegri vertelde Agnelli toen hij met pensioen: ontdoen van Ronaldo, hij belemmert de vooruitgang van het team en de club
Ibrahimovic werd geschorst voor 1 wedstrijd voor het beledigen van de scheidsrechter
In December besloot de coach dat een andere keeper zou spelen, niet ik. Liverpool zijn blij met me, maar we moeten iets bespreken