Belgium

Bart Somers (Open VLD) na brand in Bilzen: "Geweld gebruiken om je mening op te dringen is politieke terreur"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) schuwt de grote woorden niet om de brandstichting in het toekomstig asielcentrum in Bilzen te veroordelen. Hij vindt dat je zo'n misdaad niet krachtig genoeg kan veroordelen.

"Als zoiets gebeurt, kan je niet aan de zijlijn blijven staan", zegt Bart Somers in "Terzake". Die misdaad kan je niet krachtig genoeg veroordelen. Geweld gebruiken om je eigen mening op te dringen is politieke terreur. Het is totaal onaanvaardbaar."

Wat is de volgende stap? Gaan we ook brand stichten in asoelcentra waarin ook mensen zitten?

Somers zegt oneindig veel bewondering te hebben voor de eigenares van het gebouw in Bilzen waarin het asielzoekerscentrum moet komen. "Als iemand de westerse waarden verdedigt, is het wel dat gezin dat kiest voor de rechtstaat, voor een democratische houding, voor solidariteit en humaniteit."

Hij zegt wel de angst te begrijpen van die inwoners van Bilzen die zich hebben uitgesproken tegen de komst van een asielcentrum in hun gemeente. "Maar er zijn grenzen aan hoe je je ongenoegen uit. Dít is niet één brug maar veel bruggen te ver. Wat is de volgende stap? Gaan we ook brand stichten in asielcentra waarin ook mensen zitten?"

Somers heeft het over een maatschappelijk probleem waarin elke politicus hel duidelijk een standpunt moet innemen. "Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de Vlamingen, dit verafschuwt en zichzelf niet herkennen in dit soort daden."

Wie echt voor die westerse waarden is, veroordeelt dit heel krachtig 

Somers heeft ook een boodschap voor die politici die de mond vol hebben over onze westerse waarden die moeten verdedigd worden. "Men praat in de politiek veel over de westerse waarden en men gebruikt soms die westerse waarden als een wapen om mensen die van elders komen in de marge van onze samenleving te duwen. Wie echt voor die westerse waarden is, veroordeelt dit heel krachtig en is solidair met het stadsbestuur van Bilzen."

Hij vindt dat de politiek duidelijk moet maken waarvoor ons asielbeleid staat. "Die mensen staan hier en we moeten daar op een correcte manier mee omgaan." Dat betekent volgens hem dat wie niet erkends wordt terug moet, maar óók dat wie erkend wordt het recht heeft om hier te blijven. "Dat is de kern van ons beschavingsmodel." 

Bekijk hier het interview met Vlaams minister Bart Somers in "Terzake":

Bekijk hier het interview met de burgemeester van Bilzen Johan Sauwens in "De afspraak":

Football news:

Aitor Karanka: als er een team is dat terug kan winnen tegen Manchester City, is het echt
Juventus en Attico zijn begonnen met gesprekken over de overdracht van Lacazette. Inter is ook geïnteresseerd in hem
In het seizoen 2020/21 nam Rangnik de leiding over Milaan. Hij kan ook de functie van sportdirecteur nemen
Ocampos deed alles voor de overwinning van Sevilla: eerst scoorde hij, toen trok hij een keepershirt aan en in de 101ste minuut sleepte hij de trap van de keeper Eibar
Pizarro eindigde zijn carrière als speler. Werder ' s spelers trapten hem in hun armen na de wedstrijd
Aitor Karanka: als Real Madrid wint, praten ze altijd over de scheidsrechters
Gendusa trainde twee weken met Arsenal volgens de beslissing van Arteta. Londenaren kunnen het verkopen