Belgium

Bart De Wever (N-VA): "Het lijkt mij een no-brainer dat je niet voor versoepelingen pleit met Kerstmis"

De Antwerpse burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zich vaak kritisch uitlaat over het federale coronabeleid, schaart zich wel achter de beslissing van het Overlegcomité om de strenge coronamaatregelen nog een tijdje aan te houden. Hij deelt de kritiek van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op de lockdownmaatregelen niet.  

"Eerder deze week gaf MR-burgemeester Patrick Lecerf van Hamoir aan dat hij zich niet zal houden aan de coronamaatregelen en met Kerstmis zijn kinderen en kleinkinderen thuis zou uitnodigen. Hij werd prompt teruggefloten door zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez, hoewel die zelf ook op zijn zachtst gezegd kritisch staat tegenover al te strenge coronamaatregelen.

Mij zal u niet horen pleiten voor versoepelingen

Als voorzitter van de grootste Vlaamse partij en Vlaamse oppositieleider zit Bart De Wever (N-VA) op een ander spoor. "Ik ben ook burgemeester", zegt hij in "De afspraak op vrijdag". "Ik ben bij de gouverneur gaan zweren dat ik de wet en de grondwet zal naleven en doen naleven."

Maar er is ook een inhoudelijke reden voor de houding van de Antwerpse burgemeester. "Als burgemeester van een grote stad ben ik ook hoofd van een crisiscel en ben ik gedwongen om 2 keer per week naar die curve te kijken." De Wever wijst erop dat de projectie van die curve "niet zo denderend" is. 

"Kerstmis betekent dat mensen zich gaan verplaatsen en dat je generaties en bubbels gaat mixen. Dat is drie keer fout. Mij zal u dus niet horen pleiten voor versoepelingen." Naar eigen zeggen wil De Wever elke evidente en wetenschappelijk onderbouwde maatregel steunen. "Het lijkt mij een no-brainer dat je niet voor versoepelingen gaat pleiten met Kerstmis."

Dat hij zich daarmee niet populair maakt, zegt de Antwerpse burgemeester ook wel te beseffen. "Ik krijg het in mijn eigen familie en schoonfamilie al eens te verduren, maar ik ga het niet doen."

Het klopt gewoon niet wat Bouchez doet 

MR-voorzitter Bouchez krijgt hier met andere woorden geen bijval vanuit de N-VA-oppositie. "Het klopt gewoon niet wat Bouchez doet", aldus De Wever.

Dat Bouchez ook in verbands met corona wat soloslim speelt binnen de Vivaldi-meerderheid heeft volgens De Wever vooral te maken met frustraties over het feit dat de MR na de regering-Wilmès de regie over het regeringsbeleid is kwijtgespeeld.

Bekijk hieronder het fragment uit "De afspraak op vrijdag":

Football news:

Atletico leidt Real Madrid met 7 punten in La Liga en heeft een wedstrijd te missen
Liverpool wint geen 5 wedstrijden op rij in de Premier League. Het team van Klopp herhaalde de ergste reeks in 4 jaar
Liverpool ' s 68-wedstrijd ongeslagen thuis in de Premier League is afgelopen. De ongeslagen wedstrijd van de Reds op Anfield in de Premier League is afgelopen. Het was 68 wedstrijden. Het team van Jurgen Klopp heeft drie jaar en 273 dagen niet verloren in het kampioenschap. Liverpool ' s streak is de op één na langste in termen van het aantal wedstrijden zonder nederlaag thuis in de geschiedenis van het Engelse kampioenschap. Het record is van Chelsea-86 wedstrijden
Liverpool scoorde niet 4 opeenvolgende Premier League wedstrijden
Milik verhuist naar Marseille. Hij werd gefotografeerd met een shirt met het 19e nummer
Suarez scoorde 10 keer in de competitie voor de tiende keer op rij
Attletico miste een schot van Eibar Dmitrovich vanaf de strafplaats. De doelman Marko Dmitrovic, die een straf veranderde, maakte in de 12e minuut een goal-keeper Marko Dmitrovic. Hij werd de eerste keeper sinds 2011 die scoorde in La Liga. Daarna volgde hij Daniel Aranzubia op in de Deportivo. Het was ook de eerste keer sinds 2002 dat een doelpunt werd gescoord door een doelman van de penalty spot. De laatste keer dat Nacho Gonzalez, de keeper van Las Palmas op dat moment, scoorde vanaf een punt in de Spaanse top league. In de geschiedenis van La Liga slaagden slechts zes goal Keepers erin om het doel van de tegenstander te raken voor de huidige wedstrijd