Belgium

AZ Delta in Roeselare stelt bijna alle operaties uit: "Geen kankeroperaties meer"

Niet-dringende operaties worden door alle ziekenhuizen al sinds vorige week opgeschoven om de toestroom van coronapatiënten op te vangen. Maar in het AZ Delta gaan ze vanaf maandag nog een stap verder.  "Alle kankeroperaties en alle E1-operaties, dat zijn operaties die dringend moeten gebeuren door bijvoorbeeld onhoudbare pijn, worden uitgesteld", vertelt oncologisch chirurg Paul Pattyn.

Hopelijk volgt iedereen de maatregelen. Alleen zo kunnen we de curve afvlakken en hoeven we geen belangrijke beslissingen te nemen in verband met de bedkeuze op intensieve zorg

"Kankeroperaties dat zijn dan operaties bij dikkedarmkanker, borstkanker, slokdarmkanker, maagkanker,... Dat zijn eigenlijk operaties die toch moeten gebeuren. De situatie is dramatisch, dit is ongezien. Dit geeft goed aan hoe ernstig de situatie is en dat de onderhandelingsfase met het virus afgelopen is. We zetten op dit moment alle middelen, tot de laatste man, in."

Wat zijn de gevolgen van het uitstellen van deze operaties voor de patiënten? "Het is een berekend risico want de gevolgen op korte termijn zijn zeer beperkt. Paniek is dus niet nodig. Maar we doen het niet graag. Dit stapelt zich na de piek ook weer op."

Voorlopig geldt de maatregel voor een week. Maar als de cijfers niet verbeteren, kan het ook langer duren. "We bekijken de situatie van week tot week en van dag tot dag. Hopelijk gebruikt iedereen zijn gezond verstand en volgt iedereen de maatregelen. Alleen zo kunnen we de curve afvlakken of naar een plateau brengen en hoeven we geen belangrijke beslissingen te nemen in verband met de bedkeuze op intensieve zorg. We willen niet kiezen welke patiënt we wel of niet behandelen."

Football news:

Goals van Zobnin, Kuzyaev en Skopintsev claimen de titel van best in November
Romelu Lukaku: anderhalf jaar bij Inter zijn de beste in mijn carrière
Bulykin op de kansen van Loko om de Europa League play-offs te bereiken: het zal zeer moeilijk zijn om iets te doen
Joao Felix: Letico missen Suarez en Costa
Loko wist niet wat te doen toen Red Bull voor het eerst scoorde. Naumov, ongeveer 1:3
Gasperini over Atalanta: we zullen met een klein voordeel naar Amsterdam gaan
Striker Berisha van Salzburg: we waren beter dan Loko en verdienden het om te winnen