Belgium

Apple en Google verwijderen schietspel Fortnite uit hun App Store

Zowel Apple als Google hebben de videogame Fortnite uit hun appwinkels verwijderd omdat het spel een eigen betaalsysteem had ontwikkeld. Ontwikkelaar Epic Games leek hierop voorbereid en gaat juridische stappen nemen.

Wie het populaire spel Fortnite nog wilt downloaden op Apple- of Google-apparaten, zal dat niet meer kunnen. Het spel werd immers verwijderd uit de app stores van beide techreuzen. Dat gebeurde nadat Epic Games, het bedrijf achter Fortnite, een eigen betaalmethode in het spel had geïntroduceerd. Daar konden spelers muntjes kopen voor in het spel, waarbij ze minder betaalden dan via de officiële methodes die Apple en Google voorschrijven. Allebei vragen ze namelijk 30 procent van iedere transactie.

Apple krijgt tussen de 15 en 30 procent van alle ‘in-app’ aankopen, met maar een paar uitzonderingen. Fortnite is daar niet één van. ‘De richtlijnen zorgen voor een gelijke behandeling voor alle ontwikkelaars en maakt de App Store veilig voor alle gebruikers’, aldus Apple. Pas als het betaalsysteem weer aan de regels van Apple voldoet, zal het weer beschikbaar zijn via hun online winkel.

Klacht

Epic Games moet geweten dat het de regels verbrak en kort nadat de twee bedrijven Fortnite hadden verwijderd, diende de spelletjesmaker al een klacht tegen in wegens misbruik van hun monopoliepositie. In de aanklacht tegen Apple haalde Epic een bekende reclame van de iPhonemaker uit 1984 aan, waarin Apple zich als uitdager presenteerde tegen een dreigende overheersing van IBM op de computermarkt. Ook had Fortnite al een filmpje klaar dat die reclame parodieert. In de aanklacht tegen Google richt het gamesbedrijf zijn pijlen op het bekende motto van de zoekgigant uit zijn vroegste dagen: Don’t Be Evil.

‘Epic Games heeft het monopolie van de App Store uitgedaagd. Uit wraak heeft Apple Fortnite van een miljard toestellen geblokkeerd. Sluit je aan en voorkom dat 2020 1984 wordt’, zo sluit de video af. Fortnite is altijd gratis te downloaden geweest en immens populair sinds het gelanceerd werd in 2017.

Populariteit

Dat het spel niet meer gedownload kan worden bij Apple en Google betekent niet dat spelers van Fortnite het spelletje niet meer kunnen starten, wel dat er geen nieuwe spelers meer bij kunnen. Op Android, het besturingssysteem van Google, zijn overigens nog andere mogelijkheden om het spelletje te downloaden. Epic kan Fortnite op zowel iOS als Android ook niet meer van updates voorzien.

Epic gokt erop dat het door de populariteit van Fortnite een drukmiddel heeft bij Apple en Google. Het heeft zijn spelers al gewaarschuwd dat ze door de verwijdering mogelijk het volgende seizoen van Fortnite niet kunnen spelen.

Football news:

Jose Mourinho: wat er met Dyer is gebeurd is niet normaal, hij was uitgedroogd. Als de League management niet geeft om de spelers, ik niet
Jose ging twee keer door het lint tijdens de wedstrijd met Chelsea: rende over Lampard en rende om Dyer te zoeken - hij haastte zich naar het toilet tijdens het spel
Lampard op degradatie van de League Cup:we moeten positief blijven. Alles zal komen als Chelsea tweede score, met de score
Call of nature, wat kun je doen? Dyer legde uit waarom hij naar de kleedkamer Rende tijdens de wedstrijd met Chelsea
Mourinho en Lampard hebben elkaar de hand geschud voor de schietpartij. In de eerste helft hadden zij een gevecht
Dest arriveerde in Spanje om een transfer te voltooien naar Barca
Ik ben verantwoordelijk voor mijn fouten. Ik wilde dat Barcelona sterker werd.Lionel Messi sprak de fans aan tijdens de crisis in de club. Na zoveel meningsverschillen wil ik hier een eind aan maken. We moeten eensgezind blijven en begrijpen dat het beste nog moet komen. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen fouten. Als ik ze liet gebeuren, was het alleen maar om Barcelona beter en sterker te maken