Belgium

Antwerpse ziekenhuizen temperen alarm van burgemeester De Wever

  ©  Jan Van der Perre

Antwerpen -

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever stelde het zondagmiddag scherp. “Het Sint-Vincentiusziekenhuis staat onder druk door het grote aantal coronapatiënten dat zich aandient.” Dat blijkt gelukkig niet zo te zijn. Sint-Vincentius ziet een stijging en is waakzaam.

LEES OOK: 1 op 6 uit getroffen Antwerpse wijken is getest

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) stelde zondag in De Zevende Dag dat Sint-Vincentius in de joodse wijk het eerste ziekenhuis was dat onder druk kwam te staan en dat er de hele week al patiënten waren overgebracht naar het Middelheimziekenhuis.

Dat blijkt gelukkig niet zo te zijn. Hilde Brems van de GZA-ziekenhuizen (Sint-Vincentius, Sint-Augustinus Wilrijk en Sint-Jozef Mortsel) is duidelijk. “Sint-Vincentius ligt niet vol. We hebben wel een lichte stijging gezien, geen snelle, maar we blijven waakzaam. Deze week zijn er wel drie transfers geweest van patiënten van de Spoedafdeling van Sint-Vincentius naar Intensieve Zorgen van het Middelheimziekenhuis.”

“Zoals in elk ziekenhuis is een aantal van onze bedden voorzien voor coronapatiënten. Die zijn nog altijd beschikbaar. We bevinden ons in fase 1B (de middenste van vijf fasen O, 1A, 1B, 2A, 2B, red.). Omdat we altijd een volgende fase moeten voorzien, hebben we nu al vrije bedden klaar voor een eventuele fase 2A.”

Ook bij ZNA

Ook bij de ZNA-ziekenhuizen (onder meer Middelheim, Stuivenberg, Paola-kinderziekenhuis, Sint-Elizabeth, Sint-Erasmus, Jan Palfijn en straks het nieuwe Cadixziekenhuis) wordt het alarm getemperd.

“Ook wij bevinden ons in fase 1B. Er is dus een aantal bedden opgesteld voor coronapatiënten, maar niet de maximale hoeveelheid”, zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. “Dat wil niet zeggen dat het niet druk is, want het is winter, altijd een periode met meer zieken, én er is een inhaalbeweging bezig inzake de uitgestelde zorg tijdens de eerste coronagolf. In die eerste golf hebben we gelukkig nooit het maximum van onze mogelijke bezetting gehaald. We bevonden ons toen, op 14 april, in fase 2B, met 214 opnames in ZNA-ziekenhuizen en 224 op 4 november. Vandaag tellen we 120 coronapatiënten in onze ziekenhuizen.” 

LEES OOK: Twee uitbraken Britse variant in Antwerpse scholen, waaronder Joodse school

jvb

Football news:

Sociedad coach op de loting met Real Madrid: als we met 2-0 hadden gescoord, was alles anders geweest. Eerlijk resultaat
Alleen Raul en Casillas waren jonger dan Vinicius toen ze speelden hun 100e wedstrijd voor Real Madrid
Zidane op de loting met Sociedad: we verloren twee punten. We hadden duidelijke momenten in de eerste helft
Wolverhampton verdediger Kilman is klaar om te spelen voor het Oekraïense nationale team. Eerder werd gemeld dat hij kan kiezen Rusland
Pochettino op de nieuwe remontade met Barca: in het voetbal is zelfs het ondenkbare mogelijk, maar we zijn positief
Real Madrid brak een 5-game winning streak met een gelijkspel met Sociedad
Neymar zal waarschijnlijk de wedstrijd van Barcelona missen. PSG wil geen risico nemen