Belgium

Antwerpse ziekenhuizen scherp in open brief: "Wie zich niet aan maatregelen houdt, is bedreiging voor medemens"

In de open brief vragen de Antwerpse ziekenhuizen zich af hoelang ze de toestroom aan coronapatiënten nog aankunnen. “Met dit tempo van verspreiding komt de limiet van wat wij als personeel en ziekenhuizen aankunnen in zicht. Het is een kwestie van dagen voor we de piek van de eerste golf zullen overtreffen. Alle prognoses wijzen op een verdubbeling van het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen over twee weken”, klinkt het.

Er is niet alleen vrees voor het ziekenhuispersoneel, maar ook voor andere patiënten die zorgen nodig hebben die niet-coronagerelateerd zijn. “We willen ook hen blijven behandelen om ook op dit front geen menselijke verliezen te lijden”, klinkt het.

Daarom roept het ziekenhuispersoneel op om alle coronamaatregelen te respecteren. “Wat je doet, bepaalt ook de kansen van anderen. Wie zich niet houdt aan de maatregelen qua fysieke afstand en de beperking van contacten tot een absoluut minimum, is een bedreiging voor heel veel medemensen.”

Lees hier de volledige open brief:

Beste Antwerpenaren

Het corona-virus verspreidt zich in sneltreintempo. Dit veroorzaakt opnieuw een forse toename van zowel besmettingen als opnames in onze ziekenhuizen en op onze diensten intensieve zorg.

Zoals altijd staan we paraat voor de opvang van onze zieke medeburgers. Daarnaast vangen we patiënten op van andere, harder getroffen regio’s waar de maximale ziekenhuiscapaciteit al bereikt is.

Bovenal willen en moeten we patiënten met andere aandoeningen - die geen uitstel verdragen - blijven behandelen om ook op dit front geen menselijke verliezen te lijden.

Onze verpleegkundigen en artsen en alle verzorgend personeel hebben zich volop gesmeten bij de opvang van de eerste golf. Vandaag zetten ze zich opnieuw in met risico voor eigen gezondheid. Nog niet of amper gerecupereerd bekampen ze nu een volgende golf waarvan de impact mogelijk nog groter is dan de vorige.

De vraag is: hoe lang kunnen we dit nog? Met dit tempo van verspreiding komt de limiet van wat wij als personeel en ziekenhuizen aankunnen in zicht. Het is een kwestie van dagen voor we de piek van de eerste golf zullen overtreffen. Alle prognoses voor over twee weken wijzen op een verdubbeling van het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen.

Ook al zorgen we al voor heel wat patiënten en maken we deze week nog een hoop bedden vrij: een verdubbeling van het huidig aantal covid-patiënten wordt bijzonder moeilijk, aan een verdere stijging durven we niet denken. Dit zou dramatisch zijn en moeten we te allen prijze voorkomen.

Het grote verschil met april: in de eerste golf had de overheid de andere zorg stilgelegd, en waren er meestal genoeg mensen beschikbaar. Om onze huidige patiënten te helpen, hebben we met pijn in het hart bijna alle niet-dringende zorg moeten stilleggen. Patiënten die al een tijd geduldig aan het wachten waren op een onderzoek of een behandeling, moeten we noodgedwongen weer naar een latere datum verschuiven.

Sommige patiënten - voor wie de zorg nochtans strikt noodzakelijk is - nemen ondertussen zelf het initiatief om hun geplande consultatie, onderzoek of ingreep uit te stellen uit angst voor de toestand in de zorginstellingen. Dat is nergens voor nodig, u kan in alle veiligheid terecht in het ziekenhuis.

De kracht van de epidemie is nog bijlange niet stilgevallen. De objectieve cijfers over o.a. het percentage positief geteste mensen in de triagecentra van de huisartsen tonen dit onomstotelijk aan. Dagelijks komen er nieuwe besmettingen bij. Een deel van deze populatie zal zich binnen de zeven tot twaalf dagen aanbieden voor opname in onze ziekenhuizen.

Daarom is het van levensbelang dat we nu met zijn allen een dam opwerpen tegen het virus. Alleen zo vermijden we dat alle ziekenhuizen binnenkort niemand meer kunnen opnemen.

Het moet voor iedereen glashelder zijn dat de keuzes die we maken niet enkel van levensbelang zijn voor onszelf. Wat u doet, bepaalt ook de kansen van anderen. Wie zich niet houdt aan de maatregelen qua fysieke afstand en de beperking van contacten tot een absoluut minimum, is een bedreiging voor heel veel medemensen.

Als verantwoordelijken voor de Antwerpse ziekenhuizen stellen wij alles in het werk om onze medewerkers te ondersteunen en te motiveren. Dit kan alleen slagen als iedereen bijdraagt door de gekende maatregelen van de overheid maximaal te respecteren.

We vragen dat u dit niet alleen voor uzelf doet, maar ook voor uw geliefden, uw vrienden, uw buren en onze verpleegkundigen en artsen. Alleen samen kunnen we het virus bedwingen en kan onze gezondheidszorg - dus wij allen - overleven.

Daarom vragen we met de grootste aandrang om de regels strikt te volgen en elkaar te steunen in deze moeilijke periode. Van onze kant stellen wij alles in het werk om onze zieke medeburgers de beste zorg te blijven bieden.

Namens de Antwerpse ziekenhuizen

Football news:

Ex-Manchester United verdediger Valencia verhuisde naar Mexico ' s Queretaro
Gerard Pique: Ik heb er altijd van gedroomd om President van Barca te worden, maar ik weet niet of het zal gebeuren. Neemt u deel aan de presidentsverkiezingen? Zeker niet bij de volgende verkiezingen. Ik ben nog steeds een speler dus ik kan niet deelnemen, maar je weet nooit wat er in de toekomst kan gebeuren. Jullie weten allemaal dat ik een grote fan ben van Barcelona. Ik wil de club waar ik zoveel van hou op alle mogelijke manieren helpen, wat betekent dat ik me goed moet voorbereiden op de rol van President als Ik vind dat ik in de toekomst kan bijdragen. Zo niet, dan zal ik dit standpunt niet inroepen. Ik zal in de toekomst een beslissing nemen, Ik heb er altijd van gedroomd, maar ik weet niet of het zal gebeuren gaf Pique toe
Verheug je en geniet van het leven in deze middelmatige tijd. Denk aan de grote zinnen Maslachenko-join
De ex-Manchester City verdediger Lescott heeft zijn carrière hervat bij de racing Murcia van de Spaanse 4e divisie
Lampard op Chelsea vs Tottenham match: we vechten voor leiderschap, het spel zal belangrijk zijn. Maar er is nog een lange weg te gaan. Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn verwachtingen voor de komende Premier League wedstrijd tegen Tottenham. Na 9 ronden deelt Tottenham de eerste plaats met Liverpool met 20 punten, Chelsea en Leicester hebben 2 punten minder. Chelsea tegen Tottenham is toch een speciale wedstrijd, want het is een Derby. Ik weet wat het is
De autopsie van Maradona ' s lichaam toonde aan dat zijn hart twee keer meer was dan normaal (Clarin)
Opa stopte midden op straat en zong luid. De open brief van Maslachenko ' s kleindochter