Belgium

Alleen maar goed nieuws voor Genk: cruciale zege, nieuwkomer schittert en Coucke houdt de nul tegen Zulte Waregem

In de strijd om de zesde plaats heeft Genk een uitstekende zaak gedaan. De Limburgers wonnen verdiend met 0-3 op het veld van rechtstreekse concurrent Zulte Waregem. Nog beter nieuws voor Genk: Gaëtan Coucke hield zich perfect staande in doel en nieuwkomer Kristian Thorstvedt scoorde bij zijn debuut.

Coucke kreeg door de blessure en operatie van Maarten Vandevoordt (elleboog) opnieuw zijn kans in het Genkse doel. Volledig nieuw bij de Limburgers: Thorstvedt. De Noorse wintertransfer kreeg de zware taak om de vertrokken Ally Samatta te vervangen achter de boomlange Paul Onuachu.

“Mij zal je niet horen klagen over de transfer van Samatta”, zei trainer Hannes Wolf vrijdag nog. En de Duitser - die doelde op het aanwezige aanvallende talent in zijn kern - kreeg nog gelijk ook. Thorstvedt startte wat zenuwachtig, maar kreeg in de 23ste minuut zijn allereerste doelkans in de Jupiler Pro League. De 25-jarige spelmaker liep uitstekend in op een afvallende bal en knalde de 0-1 in één tijd hoog in doel. Vieren deed hij met de handen aan zijn oren. “Hier ben ik België”, leek de Noor te willen bedoelen. Het vertrouwen spatte er meteen vanaf want daarna dwong hij een vrije trap af met een ‘Zidanneke’.

Moeilijke avond voor Pletinckx

Ondertussen had Coucke zich onderscheiden met een puike voetredding op een snoeiharde knal Gianni Bruno. Die kwam alleen in de zestien na een rush van Marco Bürki. Later stond hij ook goed opgesteld aan de eerste paal om een gevaarlijk schotje van Cyle Larin onschadelijk te maken. De Waregemse nummer 9 toonde zich verder weinig en werd - zeer tot zijn ongenoegen - vroegtijdig naar de kant gehaald.

Aan de overkant bezorgde Onuachu Ewoud Pletinckx een bijzonder lastige zondagavond. De Nigeriaanse spits was samen met een vinnige Junya Ito een gezel voor de Waregemse defensie. De Japanner gooide enkele gevaarlijke voorzetten in de zestien, waar zijn compagnon altijd weer voor paniek zorgde met zijn gestalte. Op een hoge bal van Joakim Maehle dwong een wringende Onuachu Sammy Bossut tot zijn eerste redding van de wedstrijd, terwijl Pletinckx nog maar eens zuchtte van opluchting.

Genk domineerde niet, maar was duidelijk de betere van een al bij al mak Essevee. Het thuispubliek was de foute passes bij de ploeg van Francky Dury snel beu en toen Damien Marcq de bal in de tribunes knalde, klonk het eerste boegeroep. Gelukkig was Bossut wel bij de les. De Waregemse doelman was tot tweemaal toe het eindstation voor Theo Bongonda, die voor het weer aan de Gaverbeek na zijn transfer.

Alleen maar goed nieuws voor Genk: cruciale zege, nieuwkomer schittert en Coucke houdt de nul tegen Zulte Waregem
Foto: BELGA

Coucke met assist

Dat Thorstvedt een meerwaarde kan zijn voor dit Genk bleek in de eerste tien minuten na de pauze. De Noor liep twee keer slim tussen de lijnen en was vervolgens ook tweemaal gevaarlijk. Telkens op dezelfde manier. Aanpakken, draaien, klaar kijken en perfect in de loop spelen van een ploeggenoot. De eerste was Bongonda. Die vond Onuachu, maar de Nigeriaan knalde een uitstekende kans ver naast. De tweede was de opgerukte Sander Berge. De voorzet van de Noor kwam via Bossut bij Ito terecht en die moest de bal alleen nog tegen de netten werken: 0-2 voor Genk.

Zulte Waregem reageerde met een gevaarlijke kopbal van Ibrahima Seck, maar bleef vooral ploeteren op eigen veld. Op het uur was de wedstrijd gespeeld. Coucke zag Onuachu de bal vragen en Bongonda een loopactie maken. De Nigeriaan liet de strakke bal van zijn doelman over zich gaan en zette zijn ploegmaat zo alleen op weg naar Bossut. Deze keer miste Bongonda niet en de 0-3 (plus een assist voor Coucke) was een feit.

Thorstvedt kreeg twintig minuten voor tijd een applausvervanging én een knuffel van zijn trainer. Debuut geslaagd voor de 20-jarige Noor bij Genk, dat virtueel weer in Play-off 1 staat. Ally Samatta zal in Engeland waarschijnlijk een vreugdedansje gedaan hebben. Dury daarentegen liep tegen z’n derde nederlaag op rij aan en volgende week wacht de Bosuil voor Essevee.

Alleen maar goed nieuws voor Genk: cruciale zege, nieuwkomer schittert en Coucke houdt de nul tegen Zulte Waregem
Foto: BELGA

Football news:

Milan wil striker Bude-Glimt Hauge tekenen. Hij scoorde ze in de Europa League op donderdag
Rivaldo: Barcelona zal niet gemakkelijk zijn zonder de doelen van Suarez
Munir uit Sevilla werd door de FIFA gedwongen de regels te herschrijven. Nu kunnen spelers het nationale team veranderen
Lampard zal met Kepa en Caballero praten na het tekenen van Mendy.Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn gedachten na de overplaatsing van Rennes Keeper Edouard Mendy. Ik heb Cap nog niet gesproken. Toen de overdracht officieel werd aangekondigd, waren we aan het trainen. Ik heb Kepu nog niet gezien, maar Ik zal met hem en Willy Caballero praten in de komende 24 uur. Ik ben erg open met beide. Voor keepers is dit BELANGRIJK, ze hebben een eigen vakbond op het terrein van de opleiding vanwege de aard van hun werk. Er is nu een goede concurrentie [in deze positie], en zo gaan we vooruit
Een documentaire over Varane genomineerd voor de prijs van het Rotterdamse sportfilm festival
Twee vervangende spelers speelden voor Tuapse. Het PFL bevestigde de deelname van spelers die niet in de aanvraag waren opgenomen
Arteta is een uitzonderlijke coach. Arsenal heeft een goed evenwicht tussen verdediging en aanval