Belgium

Alinda Van der Cruysen (47) schuldig aan de dubbele moord op bejaard echtpaar

Leuven / Tienen -

Het hof van assisen in Leuven heeft donderdagavond Alinda Van der Cruysen (47) schuldig bevonden aan de dubbele moord op Jules Bogaerts (81) en Jeannette Jacobs (78) in 1991. Uiteindelijk waren het de rechters die moesten beslissen nadat de volksjury 7 keer ja had gezegd en 5 keer neen. Vanavond nog kennen we de strafmaat.

Zeven juryleden stemden ja op de schuldvraag. Vijf van hen hielden het bij neen. Die eenvoudige meerderheid was niet voldoende om de schuldvraag te beantwoorden. De drie beroepsrechters moesten bijgevolg ook hun stem uitbrengen. Dat deed het antwoord overhevelen richting schuld.

Jules Bogaerts en zijn vrouw Jeannette werden op 9 december 1991 dood aangetroffen in hun woning in Tienen. De dader werd nooit gevonden. Tot vijf jaar geleden Alinda Van der Cruysen, een achternichtje van de slachtoffers, in beeld kwam en werd opgepakt. Zij is de feiten altijd blijven ontkennen.

De advocaten van de verdediging volgden de versie van de wetsdokter dat de dubbele moord een daad van vernietiging was. Voor zo’n “hate crime” komt hun cliënte niet in aanmerking. “Alinda koesterde geen wrok tegen haar familieleden.”

Centraal in het proces stond de jeansbroek waarop DNA werd gevonden. De procureur merkte woensdag op dat ‘DNA niet liegt’. Het DNA van de slachtoffers op de jeansbroek van de nu 47-jarige vrouw vormt volgens hem een onomstotelijk bewijs dat zij de moord heeft gepleegd. Mogelijk in een psychotische bui en onder invloed van drugs.

“Het staat boven elke redelijke twijfel vast dat ze de drager was van de jeans op moment van de feiten. Haar uitleg hiervoor, dat ze de broek eerder gepast zou hebben tijdens uitje met een oom, is niet aannemelijk. Dat haar DNA dominant aanwezig was op de broek, toont dat ze de vaste drager was van de bewuste broek”, klonk het donderdagavond.

“Het feit dat de dader, gelet op aard van feiten, vermoedelijk niet alleen heeft gehandeld, en het precieze aandeel van elk van de daders niet kan worden bepaald, doet niet af van het feit dat ze schuldig is”, zei de rechter.

“Vast staat dat, als ze al niet persoonlijk meedeed, ze minstens aan de uitvoering ervan heeft meegewerkt.”

Wie die andere dader dan wel geweest is, is dus niet duidelijk.

Volgens de jury had Van der Cruysen alleszins de intentie om hen te doden en heeft zij de feiten ook met voorbedachten rade gepleegd.

Het beraad nam uiteindelijk acht uur in beslag.

De Antwerpse achternicht van het koppel riskeert levenslang en kent vanavond nog haar straf.

LEES OOK. Beschuldigde jeansbroekmoord krijgt laatste woord: “Ik ben niet diegene die een gruwelijke moord heeft gepleegd op twee lieve mensen die geen vlieg kwaad deden”

Football news:

Ex-Juve en Bayern München verdediger Benatia verhuist naar Parma
Hodgson op 0:4 Met City: in de rust dacht ik niet dat Paleis zou verliezen Grote
Athletic forward Inaki Williams scoorde de meeste goals voor Barcelona-5 goals
Milaan zal verdediger Conti Parma op lening geven met een verplichte overname voor 7 miljoen euro
Koeman over de verwijdering van Messi: Ik weet niet hoe vaak hij werd bezoedeld. Hij probeerde te cirkelen, maar het werkte niet.Barcelona coach Ronald Koeman na de Spaanse Super Cup finale met AthleticLionel Messi. De deelname van Argentinië aan de wedstrijd was twijfelachtig vanwege een heupblessure. Met zoveel jaren ervaring achter zich weet hij wanneer hij kan spelen en wanneer niet. Hij besloot te spelen, dat is alles
Marseille is dicht bij het huren van Milik voor 8+3,5 miljoen euro voor 1,5 jaar met het recht om uit te kopen
Koeman op 2:3 met Athletic: het is geen stap terug. Barcelona zal nog steeds laten zien dat ze op het juiste spoor zitten.Dit is geen stap terug. Een trofee winnen toont aan dat je op het juiste spoor zit. We zullen laten zien dat we nog steeds op de goede weg zijn. We deden alles om te winnen, beide teams waren erg moe