Belgium

Al meerdere gewonden aan kust door storm Odette

De eerste najaarsstorm Odette heeft vooral al schade aangericht aan de kust. Zo zijn er op verschillende plaatsen cabines kapotgewaaid op strand. In Middelkerke raakte een man zwaargewond.

De brandweer- en politiezones aan de kust krijgen momenteel heel wat meldingen binnen van stormschade. De kern van de storm ligt dan ook voornamelijk aan zee. Weerman David Dehenauw sprak rond 18.00 uur van 10 Beaufort aan zee. Daarmee is ook officieel sprake van een storm. Vrijdagavond en -nacht wordt nog onstuimig weer verwacht, met lokaal veel regen en hevige rukwinden van tot boven de 100 km/u verwacht.

Schade

Brandweerzone Westhoek kreeg voornamelijk uit de kustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort meldingen van stormschade. Volgens de laatste cijfers deed die zone al een 70-tal interventies.

In Blankenberge zijn al verschillende strandcabines gesneuveld door de wind. De politie sloot daar ook even een straat af omdat een gevel van een werf dreigde in te storten. ‘We hebben de muur gecontroleerd laten vallen, zonder verdere problemen’, zegt commissaris Philippe Denoyette.

Gewonden

In Middelkerke raakte een arbeider zwaargewond toen hij enkele blokken van een omgewaaide muur op zich kreeg. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis, bevestigt de brandweer. Ook enkele wandelaars raakten gewond aan de kust. Zo was in Nieuwpoort de tussenkomst van een ambulance nodig voor twee wandelaars die meegetrokken werden door de wind. Ze hadden snijwonden en moesten hechtingen krijgen.

‘We raden mensen absoluut aan om thuis te blijven. Het is te gevaarlijk buiten. Mensen waaien letterlijk weg’, zegt Barbara Wyseure, noodplanningsambtenaar van Nieuwpoort.

Andere meldingen gingen vooral over losgewaaide takken, dakpannen, tuinmeubilair en wegwaaiende werftoiletten.

Meer dan 100 km/u

Het hoogtepunt van de eerste herfststorm wordt in het tweede deel van de avond verwacht en duurt de hele nacht, zegt KMI-weerman David Dehenauw.

Aan de kust worden golven van 4 meter hoogte, of iets meer, verwacht. In de kustwateren op volle zee zijn dat golven van 5 tot 6 meter met pieken tot 8 meter. De rukwinden kunnen oplopen tot 110 kilometer per uur of meer tijdens de buien aan de kust. Landinwaarts staat er een soms stormachtige wind in het noordwesten van het land. Rukwinden van 70 tot 90 km/u zijn mogelijk. Ook tijdens de nacht blijft het stevig waaien. Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 geactiveerd (zie kader beneden, red.)

‘Alles opbergen’

Ons land heeft nog altijd geen naam mogen kiezen voor een storm, maar noemt hem net als Frankrijk en Spanje Odette. ‘En we zullen haar goed in het oog moeten houden, want Odette is een pittige dame’, klinkt het. ‘Zorg dat alles veilig opgeborgen is en niet kan gaan vliegen’, zegt verzekeringskoepel Assuralia. ‘Tuinmeubilair, een barbecuestel, een trampoline, een kinderfietsje … alles wat kan gaan vliegen, kan schade veroorzaken.’

Odette, zoals de storm heet, is er als eerste storm deze herfst vroeg bij. ‘Er hangen nog veel bladeren aan de bomen, dus zullen ze veel wind vangen’, zegt weerman Frank Deboosere. ‘Door de droogte van de jongste weken en maanden zijn er veel dorre takken die uit de bomen zullen waaien. Opletten is de boodschap.’ Om die reden zijn de meeste parken in ons land vanaf vrijdagnamiddag dicht.

Zwaartepunt aan de kust

Het zwaartepunt van de storm zal ongetwijfeld aan de kust liggen. Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) zegt dat de staketsels van Blankenberge en Nieuwpoort vanaf vrijdagmiddag 12 uur afgesloten zijn voor het publiek, en dat al zeker tot zondagavond.

Ook de havendammen in Oostende zullen afgesloten worden. De veerdiensten van Nieuwpoort en Oostende zullen hinder ondervinden van het stormweer.

Wanneer bel ik naar 1722?

De bedoeling van het nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten. Het is geen noodnummer. Enkel de nummers 112 (brandweer, ambulance) en 101 (politie) zijn noodnummers. Bij een storm of bij wateroverlast bel je 112 enkel indien er mogelijk sprake is van levensgevaar.

Wie naar het nummer 1722 belt, moet eerst zijn postcode ingeven. Als je gemeente behoort tot een brandweerzone die over een elektronisch formulier beschikt, zal je de volgende boodschap horen: ‘Gelieve voor een tussenkomst van de brandweer het digitaal loket van de website van je brandweerzone te gebruiken. Ga naar de website www.112.be voor meer informatie. Bel het noodnummer 112 als je in nood verkeert.’

Je belt het nummer 112 wanneer je dringend een ambulance of de brandweer nodig hebt, omdat mogelijk iemands leven in gevaar is. Voorbeelden zijn instortingsgevaar, gevaar op de openbare weg (omgevallen boom, doorgesneden kabel, gevallen stenen, ...), brandgevaar of een incident met gewonden.

Je gebruikt het elektronische formulier van je hulpverleningszone (indien zij erover beschikt) of je belt het nummer 1722 wanneer er geen risico is op levensgevaar maar je de hulp van de brandweer nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je veel schade hebt aan de dakbedekking, een ondergelopen kelder of wateroverlast op de openbare weg.

Je belt een gekwalificeerde professional (of je voert zelf herstellingen uit) wanneer er geen risico is op levensgevaar en er voor de schade geen interventie van de brandweer nodig is. Dat kan dus bijvoorbeeld in het geval van een omgevallen boom in de tuin, een beschadigde veranda, hagelschade aan een voertuig of een elektriciteitspanne. De nummers 112 en 1722 mogen in die gevallen niet worden gebruikt.

Football news:

Barcelona maakt zich zorgen over de vorm van het doel. De club is van mening dat hij niet genoeg heeft gewerkt op vakantie
Laporte werd ondersteund door Van Dyck: Sorry, bro. Geen geluk, ook al zijn we rivalen ... Manchester City verdediger Emeric Laporte steunde de Liverpool speler ... Sorry, bro. Ik wens u veel succes en een spoedig herstel. Geen vreugde, niets plezierigs, ook al zijn we rivalen 💪 twitterde de Fransman. Van Dijk zal geopereerd worden. De club kondigt geen herstelperiode aan. Het is onwaarschijnlijk dat Van Dijk dit seizoen zal spelen. Liverpool vraagt om uitleg over VAR ' s werk, fans om Pickford te straffen (Carragher kwam voor hem op)
Messi is de beste ter wereld. Hij is altijd een stap voor op de rest. Lautaro Martinez heeft veel gesproken over de Lionel Messi van Barcelona. Ik ken Messi meer als partner in het Argentijnse nationale team dan als rivaal op het voetbalveld. Ik heb dit al eerder gezegd, maar ik zeg het nu en in de toekomst nog eens: Messi is de beste speler ter wereld. Het feit dat hij een Argentijn is maakt ons trots op hem en wij proberen altijd van hem te leren. Ik denk dat het op een ander niveau is. Hij begrijpt voetbal op een andere manier en is altijd een stap voor op iedereen, citeerde Clarin Lautaro als gezegde
Het stadion van Letico werd roze geschilderd in het kader van de campagne ter bestrijding van borstkanker. Het stadion van de atleten, Wanda Metropolitano, werd roze geschilderd om iedereen te steunen die borstkanker bestrijdt, zei de club in een verklaring
Frank Lampard: niets is makkelijk in de Champions League. Dit is een geweldig platform om nieuwe dingen te leren
Ronaldo werd niet opgenomen in het Juve-bod voor de wedstrijd tegen Dynamo Kyiv
Bruno over de rol van kapitein: ik had het niet verwacht. Morgen gaat het niet om mij, maar om het team. Iedereen zou een leider