Belgium

Adviesorgaan Celeval heeft nieuw voorstel klaar rond corona-barometer, voorlopig nog geen beslissing

De corona-barometer, die zal bepalen welke maatregelen er op welke plekken van toepassing zullen zijn, is bijna klaar. De experten van het adviesorgaan Celeval hebben vanmorgen samengezeten en hebben het systeem van kleurcodes verder verfijnd. Het advies lag op tafel van het Overlegcomité vanavond, maar daar werd nog niets beslist. 

Op de Nationale Veiligheidsraad vorige week werd de "corona-barometer" al aangekondigd: een systeem om bijpassende maatregelen in te voeren, afhankelijk van de ernst van de epidemie in een bepaalde regio van het land. Wordt de situatie slechter, dan zullen ook de regels strenger worden. Verbetert de situatie, dan volgen er versoepelingen. 

De Veiligheidsraad wilde de barometer eerst nog verder laten uitwerken door de experten van het adviesorgaan Celeval. En dat is nu gebeurd.

Celeval heeft een nieuw voorstel klaar voor premier Sophie Wilmes (MR). "Daarin zijn vooral de drempels beter gedefinieerd, op basis van welke cijfers welke kleurcode wordt ingevoerd", heeft onze journalist Koen Wauters vernomen.

Momenteel zouden enkele provincies in ons land geel kleuren en enkele oranje

"Celeval stelt voor om per provincie te kijken naar ofwel het aantal ziekenhuisopnames, ofwel naar het aantal positieve tests en naar de positivititeitsratio (het percentage positieve tests ten opzichte van het totaal aantal afgenomen tests, red.). Op basis daarvan zouden op dit moment enkele provincies geel zijn en een aantal oranje."

 Deze corona-barometer had Celeval oorspronkelijk voorgesteld aan de Veiligheidsraad van 23 september:
(lees verder onder de afbeelding)

De corona-barometer zou dus ook per provincie bepalen hoeveel mensen je mag zien en hoeveel mensen er per sector mogen samenkomen. Celeval had hier al een voorstel over, maar adviseert nu ook om afspraken te maken met de sectoren vooraleer de barometer effectief ingevoerd wordt.

Het voorstel van Celeval kwam vanavond ook op tafel van het Overlegcomité. Ze bespraken de verdere ontwikkeling, maar namen nog geen beslissing, zo vernam persagentschap Belga op het kabinet van premier Sophie Wilmès. Deze week komen de verschillende Celeval-werkgroepen bijeen om een set van maatregelen voor te stellen die aan de verschillende drempels van de barometer gelinkt zijn. Ten laatste volgende week maandag komt het Overlegcomité opnieuw samen. 

Herbekijk hieronder de volledige uitleg van Koen Wauters uit Het Journaal van 13 uur:

Football news:

Dmitry Sennikov: Lokomotiv zal kansen hebben om te scoren tegen Bayern. De verdediging is niet perfect. Voormalig Lokomotiv verdediger Dmitry Sennikov deelde zijn mening over de vooruitzichten van de club in de Champions League wedstrijd met Bayern. Het is Interessant om naar Bayern zelf te kijken en conclusies te trekken. Ten eerste, Hoe klaar Lokomotiv is op dit moment. In de eerste plaats, in een fatsoenlijke wedstrijd, hetzelfde als vorig jaar was met Juventus en Letico. Toen, hoewel we verloren, maar het spel voelde niet veel anders. Bayern hebben een aantal wedstrijden verloren, maar ze zullen mogelijkheden hebben om te scoren. De Duitse verdedigingslinie is onvolmaakt. De vraag is de uitvoering
De Bruyne en Villas-Boas kennen elkaar al tien jaar: ze misten elkaar nauwelijks in Chelsea, Andre ' s assistent vroeg Kevin om een T-shirt
Messi is nog steeds aan de top. Met zulke spelers moeten we hopen dat ze niet de beste dag hebben
De cijfers van Robert Lewandowski, die niet alleen de locomotief
Wie wordt de topscorer in de Champions League? Lewandowski of Holand? Weet u wie de topscorer van de Champions League wordt?
La Liga President over het vertrek van Ronaldo en Neymar: het is beter om te vertrekken vanwege belastingen dan vanwege iets anders
Kane en Son gaven elkaar 29 assists in de Premier League. Alleen Lampard en Drogba (36) deden het vaker Tottenham Striker Harry Kane maakte een assist voor teamgenoot Son Heung-Min