Belgium

Aantal nieuwe besmettingen stijgt licht, aantal mensen op intensieve zorg zakt onder 100

Het aantal nieuwe besmettingen in ons land blijft lichtjes stijgen. De voorbije 24 uur zijn opnieuw 142 besmettingen vastgesteld. Er liggen nog 482 mensen in het ziekenhuis, onder wie 99 op intensieve zorg. En bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zijn mogelijk 22.000 banen bedreigd, dat is een op de zes. Volg al het nieuws over de coronacrisis in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Liveblog

Aantal nieuwe besmettingen stijgt lichtjes, aantal ingenomen ziekenhuisbedden blijft verder dalen

Zoals elke dag heeft Sciensano om 11 uur de nieuwe coronacijfers bekendgemaakt. Dit is momenteel de situatie in ons land:

Ontdek de uitgebreide cijfers van vandaag in dit overzicht van Sciensano.

41 min

2 miljoen coronagevallen in de VS

In de Verenigde Staten zijn intussen meer dan 2 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. De voorbije 24 uur stierven opnieuw meer dan 1.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, 1.082 om precies te zijn. In totaal zijn in de VS nu al 112.900 mensen overleden. Daarmee is de VS in absolute cijfers het land dat het zwaarst is getroffen door het coronavirus.

Flixbus herstart volgende week busdiensten in België, Nederland en Frankrijk

Flixbus, dat busvervoer op lange afstanden organiseert, gaat vanaf 18 juni weer rijden in België, Nederland en Frankrijk. Flixbus hervatte eind vorige maand zijn dienstregeling al in Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Polen. Ook in Italië en Portugal is het bedrijf inmiddels weer actief. Er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen. Reizigers moeten tijdens de reis en bij het in- en uitstappen een mondmasker dragen. Verder is er een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar en gebeurt de ticketcontrole contactloos.

Meer onlineshoppers door coronacrisis, maar minder uitgaven in totaal

Door de coronacrisis zou u het misschien niet meteen verwachten, maar in het eerste kwartaal van 2020 is het totale aantal online-uitgaven met 8 procent gestegen, naar een bedrag van 2,7 miljard euro. Dat blijkt uit de eerste kwartaalcijfers van de BeCommerce Market Monitor.

Het aantal Belgen dat op het internet ging winkelen, is wel gestegen (met 2 procent in vergelijking met het eerste kwartaal in 2019), tot 7,5 miljoen. 117.000 Belgen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst e-commerce ontdekt. Ook het aantal aankopen is gestegen, tot 28 miljoen.

En toch is er een daling in de uitgaven, voor het eerst zelfs sinds de start van de Market Monitor-metingen. Waar er de afgelopen jaren steevast een groei was van ongeveer 7 procent per jaar, gaat het nu om een daling van 235 miljoen euro, of dus 8 procent lager ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Een van de oorzaken voor die daling is dat de reis- en evenementensector zo goed als plat lagen. Dat zijn aankopen die vaak via het internet gebeuren. In Vlaanderen zijn de aankopen van reizen gehalveerd.

De gevolgen van de coronacrisis op de internethandel zijn ook vooral in Vlaanderen te voelen. Daar daalden de uitgaven met 197 miljoen euro (-10 procent). In Wallonië en Brussel was er een daling met 39 miljoen euro (-4 procent).

Jonas Hamers / ImageGlobe

Rode Kruis organiseert allereerste noodbloedinzameling ooit

Rode Kruis Vlaanderen organiseert voor de allereerste keer een noodbloedinzameling, om de bloedvoorraad voor de ziekenhuizen op peil te krijgen. Die draaien opnieuw op volle kracht en door het inhalen van uitgestelde niet-dringende ingrepen is de vraag naar bloedproducten hoger dan ooit. Maar er zijn nu ook minder locaties waar bloed kan ingezameld worden. "Want door het vele telewerk worden er in grote bedrijven voorlopig geen inzamelingen meer georganiseerd", zegt Ine Tassignon van Rode Kruis-Vlaanderen.

Voor een comfortabele voorraad moeten er tussen de 6.000 en 10.000 bloedzakjes op voorraad zijn. "We flirten nu al enkele weken met die ondergrens van 6.000 eenheden en zijn er zelfs al enkele keren onder gedoken", zegt Tassignon. "Juni is normaal gezien de maand waarin we alles op alles zetten om de voorraad naar omhoog te krijgen. De reden daarvoor is de grote vakantie die voor de deur staat, traditiegetrouw een zeer moeilijke periode om de bloedvoorraad op peil te houden." Maar nu staat de voorraad in juni dus al onder druk.

De noodinzameling wordt morgen in Antwerpen georganiseerd, van 15 tot 20 uur. De organisatie hoopt 250 donoren te mogen verwelkomen. Wie wil kan ook een afspraak maken voor een mobiele bloedinzameling of in een van de 13 donorcentra via donorportaal.rodekruis.be of het gratis nummer 0800 777 00. 

Hoge oversterfte in rusthuizen

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis, van begin maart tot eind april, overleden twee keer zoveel rusthuisbewoners als verwacht. Dat berekende professor Johan Surkyn van de onderzoeksgroep Interface Demography aan de VUB. De oversterfte in de rest van het land bedraagt ongeveer 35 procent. Het Brussels Gewest en de provincie Limburg staan wederom bovenaan de lijst met zwaarst getroffen gebieden.

Lees meer in dit artikel:

Geen tijd voor schoolfoto's door coronacrisis

De kans is groot dat er dit jaar geen klasfoto zal zijn van uw kind. Schoolfotograaf Jorn Fransen uit Mol zag 50 opdrachten geannuleerd sinds de lockdown. "Scholen hebben nu andere prioriteiten en zijn minder happig om externen binnen te laten", zegt hij op Radio 2 Antwerpen.

Lees meer in dit artikel:

Geen 11 juliviering in Brusselse stadhuis

Er komt dit jaar geen 11 juliviering in het Brusselse stadhuis. Door de coronacrisis kan de traditionele viering met een toespraak van de voorzitter van het Vlaams Parlement voor honderden genodigden niet doorgaan. Er komt wel een videoboodschap van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) voor de VRT en de regionale zenders. Dat heeft het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement woensdagavond beslist, zo bevestigen verschillende bronnen aan Belga.

Opnieuw meerdere passagiers in een luchtballon

Sinds maandag mogen ballonvaarders opnieuw de lucht in met klanten. Ballonvaren mocht alweer sinds midden mei, maar dat mocht toen enkel op je eentje of met één gezinslid. Nu mogen meerdere passagiers meevliegen. "Waarschijnlijk gaan veel mensen niet op reis deze zomer en gaan ze op zoek naar belevingen in eigen land. Denk dan eens aan ons!",  klinkt het bij de federatie.

Lees meer in dit artikel:

Wie gaat vakantiegeld van tijdelijk werklozen betalen?

De bedrijven in ons land vragen dat de federale overheid het vakantiegeld betaalt van wie tijdelijk werkloos is. Dat schrijft De Tijd. Bij het begin van de coronacrisis is beslist dat ook tijdelijk werklozen vakantiegeld moeten krijgen voor de dagen die ze niet gewerkt hebben, om zo de koopkracht van de werknemers te beschermen. Normaal wordt dat enkel berekend op basis van de effectief gewerkte dagen. 

Maar heel wat mensen zitten nu langer thuis dan eerst gedacht, en dus loopt de factuur al op tot zeker 500 miljoen euro. Dat kunnen onze bedrijven niet aan, zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). "We zitten in een heel uitzonderlijke situatie, waarin veel bedrijven dicht moesten door de coronacrisis", zegt Monica De Jonghe van het VBO. "Als die bedrijven volgend jaar nog een zware factuur gepresenteerd krijgen, op een moment dat de economie nog niet ten volle hernomen zal zijn, dan komt dit hard aan."

De federale regering heeft op dit moment echter al een begrotingstekort van tientallen miljarden euro's. "Deze factuur gaat om een éénmalig bedrag," reageert De Jonghe. "Het lijkt me niet meer dan logisch dat de overheid deze draagt."

Football news:

Allegri vertelde Agnelli toen hij met pensioen: ontdoen van Ronaldo, hij belemmert de vooruitgang van het team en de club
Ibrahimovic werd geschorst voor 1 wedstrijd voor het beledigen van de scheidsrechter
In December besloot de coach dat een andere keeper zou spelen, niet ik. Liverpool zijn blij met me, maar we moeten iets bespreken
Rafinha Diaz: Bielsa is een veeleisende coach, maar dat is prima. Hij probeert erachter te komen hoe elke speler beter te maken
Ik speel al voor West Ham sinds ik een kind was, dus maak me niet wakker. Dit seizoen is gewoon een mooie droom
Real Madrid bevestigde dat Perez president van de club zal blijven tot 2025. Hij was de enige kandidaat in de verkiezing
Carlos Sainz: Real Madrid mist het killerinstinct van Ronaldo. Juventus had geluk met hem