Belgium

6.500 Antwerpenaren uit 2 Joodse wijken moeten zich laten testen, Forum der Joodse Organisaties: "Voorrang voor vaccin?"

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) roept 6.500 Antwerpenaren uit 2 wijken op om zich dit weekend te laten testen op het coronavirus. Het gaat om 2 buurten tussen het Antwerpse Stadspark en de Lamorinièrestraat waar veel orthodoxe joden wonen. Hans Knoop van het Forum der Joodse Organisaties vindt dat als de besmetting in die wijken vier keer hoger zou liggen, de inwoners voorrang moeten krijgen op het vaccin. 

Het aantal coronabesmettingen is in enkele Antwerpse buurten de laatste dagen hoog in vergelijking met het stedelijk gemiddelde. Dat wil de stad nu graag opvolgen. "Onze stedelijke crisiscel volgt de coronabesmettingen wijk per wijk op. We willen nu in de wijken waar het slecht gaat een grote steekproef te doen. Op die manier hopen we te weten te komen wat er aan de hand is en of er daar eventueel sprake is van andere varianten van het virus", vertelt Bart De Wever.

De Wever wil ook benadrukken dat hij geen bepaalde gemeenschap wil viseren. "Het klopt dat er in die wijken veel orthodoxe joden wonen. Dat zijn mensen die veel contacten hebben met het Verenigd Koninkrijk. De kans bestaat dus dat de Britse variant daar rondgaat en dan weten we graag in welke mate. Op die manier willen we vermijden dat we duizenden mensen in quarantaine moeten zetten. We willen doelgericht te werk kunnen gaan".

Hans Knoop, woordvoerder van het Forum der Joodse Organisaties vindt dat de inwoners van die wijken voorrang moeten krijgen op het vaccin: "Als uit deze test zou blijken dat de besmetting vier keer hoger ligt dan in andere Antwerpse wijken, dan kan je je de vraag stellen of deze wijk niet prioritair is op het krijgen van het vaccin."

In totaal worden 6.500 Antwerpenaren (vanaf de leeftijd van 6 jaar) uitgenodigd om zich dit weekend of maandag gratis te laten testen op het coronavirus in het testdorp op Spoor Oost.  Zij krijgen een oproepingsbrief met een code.

Football news:

Carlos Bianchi: Messi is nog steeds in staat om het hele team te dribbelen in een aantal wedstrijden. Hij is uniek, zoals Ronaldo en Zlatan
De echte wereld wacht op de vooruitgang van de jongen in het arsenaal. In Madrid rekenen ze op hem
Pep over de kalender: Dit is geen excuus, maar een voorrecht. De Premier League daagt ons uit en we moeten het accepteren
Messi staat meer open om in de bars te blijven dan ooit tevoren. Hij houdt niet van de geruchten over PSG
Doel Mbappe bars uitgeroepen tot beste in de eerste wedstrijd 1/8 finale van de Champions League, ball Fat - 3e
Tuchel pro 1:3 met PSG uit Manchester United in de Champions League: de ergste nederlaag in mijn carrière. Ik voelde me alsof ik in het donker was twee dagen na de wedstrijd
Jurgen Klopp: er komt geen grote herschikking in Liverpool. Deze ploeg heeft dit seizoen nog nooit samen gespeeld