Belgium

4,2 miljoen(!) bezoekers in 2019, nooit bezochten meer mensen de Brusselse musea

© Lanzellotto Antonello / AGF - creative.belgaimage.be

2019 was een recordjaar voor de musea in Brussel. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Brussel brak haar persoonlijk record met meer dan 1 miljoen bezoekers. Alle musea samen zagen een kwart meer bezoekers in vergelijking met vorig jaar, in totaal zo'n 4,2 miljoen bezoekers. 

"Onze hoofdstad beleefde een toeristisch recordjaar", meldt Jeroen Roppe van Visit.Brussels. Dit jaar hebben "9,4 miljoen toeristen een hotelovernachting in Brussel geboekt. Dat is 7 procent meer dan vorig jaar, bijna dubbel zoveel als in 2010."

Een van de verklaringen voor het succes van onze hoofdstad? Haar musea. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Brussel (KMSKB) blinkt uit, zoals we vanmorgen al schreven. In 2019 verwelkomde het museum , dat zijn er 60 procent meer dan het jaar voordien. 2019 is daarmee een absoluut recordjaar in het 220-jarige bestaan van het KMSKB. Maar daar stopt het niet, ook andere musea in Brussel scoorden vorig jaar uitzonderlijk goed.

Het Museum voor Natuurwetenschappen bijvoorbeeld - na het KMSKB het meest populaire museum - kreeg 353.074 bezoekers over de vloer in 2019, en breekt zo zelfs het record van 2008, toen de "Galerij van de dinosauriërs" feestelijk heropende. "Daar heeft de nieuwe dinosaurus Arhkane wellicht iets mee te maken", zegt persverantwoordelijke Yannick Siebens. Opvallend is dat de Museumpas - waarmee u voor een vast bedrag de aangesloten musea een jaar lang kunt bezoeken - niet gebruikt kan worden in deze twee musea, de stijging heeft dus niet met dat initiatief te maken.

Het Parlementarium, het Belgisch Stripmuseum en het Huis van de Europese geschiedenis vervolledigen de Brusselse top 5. "Die kunst trekt heel wat toeristen aan, net zoals het nachtleven in Brussel", probeert Jeroen Roppe de opvallende stijging te verklaren.

Ook de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis zien een stijging in het aantal bezoekers voor hun permanente collecties. Het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark, het Muziekinstrumentenmuseum en de Hallepoort haalden alles samen 277.790 bezoekers.

Populaire initiatieven als Museum Night Fever en de Brussels Museum Nocturnes trokken tot wel 17.000 bezoekers op een zaterdagavond, en 22.000 bezoekers in 73 musea op 12 donderdagavonden.

Football news:

Nu nu ongeveer 0:1 met Sevilla: teleurstelling. Wolverhampton gaf te vaak toe in de laatste minuten
Ze belden mijn agent toen de sjeik ' s de club kochten
Liverpool is ervan overtuigd dat ze Tiago zullen tekenen. De speler heeft al een contract gesloten en drukt op Bayern
Onze beoordeling = angst en hulpeloosheid. In plaats van Kaloshin en Kashshai-een zielloos systeem dat er niets om geeft
Lothar Matteus: Messi is niet genoeg om zo ' n Bayern te passeren. Ik ben niet bang voor Barca
Thomas Tuchel: Mbappe zal Atalanta spelen als er niets gebeurt
Lille heeft de 20-jarige David van Gent overgenomen. Hij is de beste sluipschutter van de CONCACAF Cup