Belgium

3.700 gewonden en minstens 73 doden bij enorme explosie in Beiroet, ook Belgische ambassade beschadigd

Een enorme explosie heeft een ravage aangericht in de Libanese hoofdstad Beiroet. Er vielen minstens 73 doden en 3.700 gewonden, maar die tol kan nog veel verder oplopen. Veel slachtoffers zitten nog onder het puin.

De gigantische explosie deed zich in de buurt van de haven van Beiroet voor voor na een brand. Wat de precieze oorzaak is, is nog niet bekend. De ontploffing zou mogelijk veroorzaakt zijn door explosieven die jaren geleden in beslag waren genomen en opgeslagen waren in een pakhuis, zegt het hoofd van de Libanese veiligheidsdiensten Abbas Ibrahim. Volgens de Libanese minister van Binnenlandse Zaken gaat het om “grote hoeveelheden ammoniumnitraat”, zegt de Britse krant The Guardian. Volgens de Libanese minister van Volksgezondheid Hamad Hassan zou de oorzaak echter liggen bij een schip dat vuurwerk transporteerde en ontploft is in de haven.

Op videobeelden is te zien hoe een enorme wolk gevormd wordt met een rode kleur na de zware ontploffing. Er zijn 3.700 gewonden gevallen en er zijn ook minstens 73 doden, zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid.

Ook heel wat ramen van omliggende gebouwen zijn stukgesprongen. De schade is alleszins enorm. Ook het gebouw van de Belgische ambassade raakte beschadigd. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) via Twitter. “Twee collega’s en twee familieleden liepen lichte verwondingen op door rondvliegend glas.”

Het Rode Kruis van Libanon liet weten dat ze 30 teams had gestuurd naar de plek van de ontploffing. Ook het Libanese leger brengt gewonden naar nabijgelegen ziekenhuizen.

De Libanese minister van Volksgezondheid Hamad Hassan liet weten dat alle ziekenhuizen in de buurt worden ingezet om de gewonden op te vangen. “Het is een ramp in elke zin van het woord”, zei de minister dinsdag. “De ziekenhuizen in de hoofdstad liggen allemaal vol met gewonden.” Hamad riep ook op om andere gewonde personen naar ziekenhuizen in de buitenwijken te brengen.

Inmiddels hebben onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië en Iran het land hulp aangeboden. Volgens Europees president Charles Michel staat ook de Europese Unie klaar om ondersteuning te bieden, zo liet hij op Twitter weten. De ontploffing heeft niet alleen een deel van de haven verwoest, maar ook een aangrenzend deel van de stad. Zelfs op kilometers afstand is er schade aan onder meer gebouwen. Met helikopters werd getracht de hevige brand te blussen na de ontploffing.

Lees verder onder de foto’s.

3.700 gewonden en minstens 73 doden bij enorme explosie in Beiroet, ook Belgische ambassade beschadigd
Foto: REUTERS
3.700 gewonden en minstens 73 doden bij enorme explosie in Beiroet, ook Belgische ambassade beschadigd
Foto: AFP

“Ik dacht dat het een aardbeving was”

Veel gebouwen zijn beschadigd, waaronder het kantoor van de krant Daily Star. Op video’s die de ronde doen op sociale media is te zien hoe de explosie ramen liet ontploffen en hoe meubels beschadigd werden. Ook het hoofdkantoor van voormalig premier Saad Hariri en het bureau van CNN werden beschadigd. Zelfs huizen op 10 kilometer van de ontploffing werden volgens getuigen beschadigd. “Ik dacht dat het een aardbeving was”, vertelde Rania Masri, die in Beirut woont, aan CNN. “Het appartement schudde en het voelde als een explosie. De ramen en deuren sprongen open. Het glas brak gewoon. Zoveel huizen zijn beschadigd of vernield.”

Ook vijf mensen die verbonden zijn aan de Nederlandse ambassade in Beiroet zijn gewond geraakt door de explosie in het havengebied van de Libanese hoofdstad. Het gaat om vier medewerkers van de ambassade en een partner van een van de medewerkers, aldus een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Vermoedelijk zijn vier van de vijf slachtoffers Nederlanders, klinkt het.

De kapitein van het Italiaanse schip Orient Queen dat vlakbij aangemeerd was, vertelde aan Al Jazeera dat verschillende mensen aan boord gewond raakten en naar het ziekenhuis werden gebracht.

“Israël had er niets mee te maken”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi heeft intussen ook ontkend dat Israël verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de explosie. Hij liet op Channel 12 News weten dat hij “geen enkele reden zag om niet te geloven dat het om een ongeluk gaat.” Volgens twee regeringsfunctionarissen met wie CNN dinsdagavond kon spreken, zou Israël effectief niet betrokken zijn. “Israël heeft niets te maken met het incident”, vertelden ze aan CNN.

De premier van Libanon Hassan Diab liet intussen weten dat diegenen die “verantwoordelijk zijn voor de explosie niet ongestraft zullen blijven en zullen boeten voor wat er gebeurd is”. In een verklaring op de televisie beschreef hij de explosie als een “catastrofe”. Hij zei ook dat de prioriteit nu is om de doden uit het puin te halen en de gewonden te verzorgen. Hij sloot af met een oproep aan “alle landen die van dit land houden om Libanon bij te staan en te helpen genezen.”

Het is opnieuw een slag voor Libanon dat momenteel midden in een aantal sociale en politieke crisissen zit. Het land zet zit namelijk schrap voor de zaak rond de voormalige premier Rafik al-Hariri, die in 2005 stierf bij een bomaanslag. Dit bracht het al fragiele politieke systeem van het land tot wankel. Daarnaast is er ook de coronapandemie en een zware economische crisis wat velen ertoe gedreven heeft de voorbije maanden de straat op te gaan om te protesteren. Intussen heeft premier Hassan Diab ook een dag van nationale rouw aangekondigd.

Football news:

Ex-Attletico Vietto speler verhuisde naar Al-Hilal voor 7 miljoen euro
De wedstrijd tegen Barca was Modric ' s 350e in Real Madrid. De Croat scoorde in deze wedstrijd
Sterling zal een fonds oprichten om arme jongeren te helpen. Manchester City en Engeland Striker Raheem sterling zal liefdadigheidswerk doen. De 25 -rige zal een fonds oprichten om jongeren met een laag inkomen te helpen, dat met name Universitaire beurzen en stages zal vertegenwoordigen. Het Pond Sterling werkt nog aan enkele details van de oprichting van het fonds. Het zal hoogstwaarschijnlijk een bedrag van zeven cijfers voor dit project toewijzen
Koeman Pro 1:3 met Real Madrid: een controversiële straf beïnvloedde het resultaat. Barcelona verdiende het niet om te verliezen
Mendy heeft 1 goal in 4 wedstrijden in Chelsea. Kepa-6 voor 3 wedstrijden dit seizoen
RB Leipzig verwacht dat Liverpool in Januari (de zondagswereld) 40+ miljoen pond zal aanbieden aan Upamecano. Volgens de zondagse wereld verwacht de Duitse club dat Liverpool in Januari meer dan 40 miljoen pond zal bieden aan de 21-jarige Fransman. Er zij op gewezen dat het voor Leipzig moeilijk zal zijn een dergelijk aanbod af te wijzen. (') Over de belangstelling van Liverpool voor Pamakana. Het werd ook opgeëist door Manchester United, Bayern München, Manchester City en Real Madrid. In dit seizoen speelde de speler 5 wedstrijden in de Bundesliga en scoorde één doelpunt
Real Madrid nam contact op met Pochettino voordat de Clasico (Onda Cero)